Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

[Recensie] Van Maas tot IJzer - Roger Lampaert

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 29 Feb 2008 18:49    Onderwerp: [Recensie] Van Maas tot IJzer - Roger Lampaert Reageer met quote

Van Maas tot IJzer - Roger LampaertOp 4 augustus 1914 komt een einde aan de Belgische neutraliteit wanneer de Duitse troepen de landsgrenzen oversteken om hun opmars naar de Franse hoofdstad in te zetten. Zonder het zelf te willen wordt België meegesleurd in een strijd die meer dan vier volle jaren zal duren. Reeds na enkele dagen verwoede strijd vallen de steden Luik en Namen in Duitse handen en moet het Belgisch leger zich onverwijld terugtrekken. De fortengordel rond Antwerpen moet nu de tegenstander op afstand houden. Maar ook hier blijkt de overmacht te groot en slechts met grote moeite kan de rest van het Belgisch leger ontsnappen aan een omsingeling. Alle hoop wordt nu gesteld op de laatste natuurlijke verdedigingslijn: de IJzer. Dank zij de medewerking van enkele personen die vertrouwd zijn met het afwateringssysteem van de IJzervlakte kan de tegenstander op veilige afstand gehouden worden.
Het zwaartepunt van de strijd verplaatst zich nu naar de streek van Ieper waar dank zij de steun van Franse en vooral Britse troepen een Duitse doorbraak in de richting van de Franse Kanaalhavens kan verhinderd worden.
Eind 1914 loopt de strijd vast en graven de troepen zich in; de stellingenoorlog is begonnen. Langs beide kanten van de frontlijn worden verwoede pogingen ondernomen om een doorbraak te forceren. Nieuwe technieken worden uitgeprobeerd om de opponent uit te schakelen. Het dodelijk chloorgas brengt slechts een plaatselijk succes mee maar de Duitsers halen er onvoldoende voordeel uit. Ook hun vlammenwerpers brengen geen beslissing.
Een volledig overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in België, van de inval tot en met de bevrijding.

400 blz.
201 illustraties
25 € (ev. + port België 7 € - Nederland 8 €)
ISBN 978-90-72547484
Uitgeverij De Krijger
Erpe
Verschijnt maart 2008


Laatst aangepast door Michel op 12 Apr 2008 8:53, in toaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2008 14:32    Onderwerp: Reageer met quote

Het boek van Roger Lampaert "van Maas tot IJzer" is ondertussen verschenen en kan besteld worden bij boekhandel & uitgeverij De Krijger, Dorpstraat 144, 9420 Erpe (België)
Quote:
Email: de.krijger@proximedia.be


Hieronder vindt u een voorproefje van het boek.Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 12 Apr 2008 8:52    Onderwerp: Reageer met quote

Recensie van Maas tot IJzer.

In de reeks België in oorlog, Wereldoorlog 1 in België is het nieuwste boek van Zillebekenaar Roger Lampaert verschenen.

Eerdere boeken door de hand van deze auteur zijn o.a. Modder voor het vaderland, Mijnenoorlog in Vlaanderen, Hill 60 – Ieper en het vorig jaar uitgebrachte Op weg naar de zevende divisie.
Welgekende pareltjes over wat zich in België afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Met deze vooringenomenheid is ook de nieuwste 400 bladzijden tellend “van Maas tot IJzer” gelezen.

Het boek begint met een beknopte beschrijving van de aanloop naar de oorlog en de mobilisatie in België. Eens de Duitse inval een feit is wordt er meer uitgewijd de krijgsverrichtingen op Belgisch grondgebied beschreven. De beschietingen van Luik en Namen, het terugtrekken van het leger achter de Gete en later de algemene terugtrekking naar Antwerpen.
Niet alleen de militaire activiteiten komen aan bod, ook het lot dat de burgerbevolking in diverse dorpen en steden moest ondergaan door de Duitse bezetting. Roger Lampaert schuwt hierbij niet om in detail te treden. Zo beschrijft hij hoe de Duitse troepen vrouwen en kinderen voor zich uitdreven bij de verovering van de bruggen over het kanaal in Mons dat door Britten werd verdedigd. Ook weerlegt hij, aan de hand van Duitse communicaties, de “fabel” van de franc-tirreurs die meermaals als reden werd ingeroepen om bijna gehele dorpen te fusilleren.
We maken kennis met de taktiek die de Duitser gebruikten om de forten rondom Luik, Namen en Antwerpen te veroveren. Regelmatig wordt daarbij ook de hulp die de Fransen en Britten aan de Belgen geboden hebben onder de aandacht gebracht.
Eens het Belgische leger aan de IJzer is toegekomen en de bewegingsoorlog verandert in een stellingenoorlog krijgen we een goed gedocumenteerde beschrijving van de IJzerslag en de Eerste slag bij Ieper.
Zo neemt Roger Lampaert de lezer mee door het verdere verloop van de Eerste Wereldoorlog, netjes volgens oorlogsjaar, op Belgisch grondgebied. Niet alleen bij “de soldaten aan de IJzer” maar ook de Franse en Britse sectoren komen ruimschoots aan bod.
De eerste gasaanval, nieuwe wapens, de mijnenoorlog en ga zo maar door. Door een heleboel foto's te gebruiken, afgewisseld door ooggetuigenverslagen en dagboekuittreksels, kunnen we ons een goed beeld vormen van die Groote Oorlog.
Ook hier wordt de lezer niet gespaard van de gruwel van oorlog. Uit het dagboek van Ernest Shephard komt volgend citaat: “Er zijn talrijke resten van Franse doden buiten en in onze loopgraaf, evenals vele van onze gesneuvelde kameraden. Ik zag dat waarop ik gedurende de vorige nacht had gezeten een dode man was”.
Op technisch gebied wordt de uitbouw en de versterking van de loopgraven belicht. Ook de evolutie van het leven aan het front krijgt hierbij voldoende aandacht.
In het hoofdstuk van de mijnenoorlog leest men bijvoorbeeld dat de ervaring van de “clay kickers” de Britten in staat stelt een maximale vooruitgang van dertien meter galerij per dag te noteren!


van Maas tot IJzer is een boeiend en compleet boek. Elke aanval van zowel Duitse als geallieerde zijde wordt er in beschreven, van de inval van de Duitsers tot het bevrijdingsoffensief in 1918 en de gebeurtenissen in Versailles. Soms wordt zelfs even een zijsprong gemaakt naar Verdun, de Somme of een andere slag om het verband aan te tonen met wat er op Belgisch grondgebied gebeurde. Zowel land-, lucht- als zeeslagen. Zelfs de raids op Zeebrugge en Oostende krijgen de nodige aandacht.
Het boek is vlot leesbaar en de “die hards” onder julie gaan hun interesse kunnen verdelen onder de talrijke regimenten en divisies die in België hebben gestreden.

Maak alvast een plaatsje vrij in de boekenkast!
Naar boven
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 12 Apr 2008 21:41    Onderwerp: Reageer met quote

Heb het zopas besteld bij www.proxis.be 25 euro, geen verzeningskosten vanaf 25 euro...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Stretcher B.Geregistreerd op: 28-10-2006
Berichten: 1033
Woonplaats: Beverst

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2008 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

Sinds 2 weken in mijn bezit en er al stilletjes in begonnen.

Leest goed en goed opgesteld.

Aanrader!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 21 Apr 2008 19:17    Onderwerp: Reageer met quote

Heb het vandaag thuisgekregen en ziet er zeker de moeite uit...veel mooie fotos ook...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DesiréGeregistreerd op: 14-12-2007
Berichten: 398

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 10:49    Onderwerp: Reageer met quote

derwisj @ 12 Apr 2008 22:41 schreef:
Heb het zopas besteld bij www.proxis.be 25 euro, geen verzeningskosten vanaf 25 euro...
pascal


Heb mijn exemplaar daar ook besteld.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7075

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 19:23    Onderwerp: Reageer met quote

Vandaag gekocht in het KLM in de museumshop. Very Happy

Vandaag geen school dus eens naar het KLM te brussel geweest,konden enkel niet naar boven in de luchtvaartafdeling bij de tweedekkerkes wegens schilderwerken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group