Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Lanrezac, Joffre en Plan XVII

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Politiek en strategie Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
wvanrosmGeregistreerd op: 31-5-2006
Berichten: 501

BerichtGeplaatst: 26 Feb 2008 19:54    Onderwerp: Lanrezac, Joffre en Plan XVII Reageer met quote

Generaal Joseph Jacques Cťsaire Joffre, opperbevelhebber van de Franse legers bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, was een bijzonder wilskrachtig man, hoewel zijn strategisch inzicht te wensen overliet. Generaal Charles Lanrezac, die door Joffre in 1914 het meest geschikt werd geacht om de moeilijke operaties van de Franse linkervleugel te leiden, schoot te kort op het punt van vastberadenheid, maar was buitengewoon bekwaam in het helder analyseren van de frontposities.

Misschien dat Joffre's positie verduidelijkt kan worden door Plan XVII te bekijken, dat Joffre en zijn staf ontwikkeld hadden nadat hij generaal Michel had vervangen als beoogd opperbevelhebber in 1911, en het te vergelijken met Michels strategische ontwerp, Plan XVI. Als men bedenkt dat de eerste voorwaarde van het offensief de concentratie van troepen is, wordt het verschil tussen beide plannen direct duidelijk. Het plan van Michel posteerde ongeveer de helft van de troepen in de voorste linie langs een derde gedeelte van de Frans-Belgische grens in westelijke richting. Ze zouden dus het Frans-Belgische laagland verdedigen, de natuurlijke route voor een invasie. Plan XVII posteerde hoegenaamd geen Franse troepen in dit gebied. In plaats daarvan concentreerde het bijna alle troepen langs tweederde van de Franse noordgrens in oostelijke richting, terwijl slechts twee reservedivisies Parijs beschermden vergeleken met de zes reguliere divisies bij Michel. Het plan van Michel was duidelijk defensief van aard, Plan XVII verplichtte de Franse legers bij voorbaat tot een aanval.

Offensieve planning impliceert een inschatting van de vijandelijke intenties en gevechtskracht. De cijfers van de Franse inlichtingendienst voor 1914 zijn derhalve van groot belang. Bij de indiening van Plan XVII bij de Hoge Oorlogsraad op 18 april 1913, "Les bases du Plan XVII" (de grondslagen van Plan XVII), dat unaniem werd goedgekeurd, werd er rekening mee gehouden dat de Duitsers ongeveer 880.000 man reguliere troepen zouden inzetten voor een snelle overwinning en dat hun reservekorps, weliswaar lichter bewapend, zou worden ingezet in de voorste linies.

Nauw verwant aan de analyse van Joffre-Lanrezac van een dreigende Duitse aanval door BelgiŽ was de situatie van de troepen die het Franse 5de leger zouden versterken. Aan het begin van de oorlog waren hun gevechtskracht en zwakke punten bekend bij de Franse generale staf. De inlichtingendiensten die over vreemde troepen rapporteerden meenden dat het Belgische leger van weinig waarde was. Van het Britse expeditieleger (BEF) werd gedacht dat het hoogstens zes divisies, alsmede cavalerie zou kunnen toevoegen, en dat het de nodige tijd zou kosten om in actie te komen.

Op 20 augustus gaf Joffre eindelijk bevel aan het Franse 3de en 4de leger om "op te rukken naar het noorden om de vijandelijke troepen in (Belgisch) Luxemburg aan te vallen op 21 augustus," vanuit de gedachte de noordelijke groep van de Duitse strijdmacht in de flank te kunnen aanvallen. Lanrezac kreeg bevel de Sambre over te steken en de Duitse troepen westelijk van Namen aan te pakken, maar midden in de nacht schreef deze een brief aan Joffre waarin hij stelde dat het gevaarlijk zou zijn over de Sambre aan te vallen voordat het 4de Franse leger genoeg voortgang had geboekt om de verbinding tussen de twee legers tot stand te brengen. Lanrezac redeneerde dat hij zijn aanval kon uitstellen tot 23 augustus, zonder dat dit nadelig zou zijn.

Maar de aanval werd nooit uitgevoerd. Op 23 augustus leed het 4de leger ernstige verliezen in de bossen van de Ardennen; het 3de leger kwam niet verder dan Arlon, en het 1ste en 2de leger in het zuiden werden teruggedreven door de Duitsers hoewel ze zich hardnekkig verzetten; het 5de werd herhaaldelijk aangevallen in de saillant op het punt waar de Sambre in de Maas overgaat; eenheden van het 5de leger werden verslagen en leden zware verliezen in de eerste gevechten met de troepen van generaal von BŁlow bij Charleroi op 22 en 23 augustus. Hoewel ze door de rivier nog werden beschermd tegen de woeste kracht van de Duitse aanval, kwam het contact tussen het 5de leger en het Britse expeditieleger aan de linkerflank en het 4de leger aan de rechterzijde, dat snel de aftocht blies, nooit tot stand.

Zich als een echte Fransman bewust van de lessen die de geschiedenis leert, zag Lanrezac steeds duidelijker het verband tussen de situatie van het 5de leger en Sedan, waar de Franse troepen werden ingesloten en vernietigd in 1870. Hij riep zijn staf bijeen, en kondigde aan dat het noodzakelijk was om terug te trekken: "Wij hebben zojuist een nederlaag geleden, maar die zullen wij te boven komen; zolang het 5de leger bestaat, is Frankrijk niet verloren!" Hierop zette hij de Marseillaise in.

Het was duidelijk dat Joffre was gaan twijfelen aan Lanrezac. Gezien Joffre's reputatie om degene die zijn vertrouwen beschaamde genadeloos te laten vallen, is het opmerkelijk dat Lanrezac het commando behield gedurende de 11 dagen na de retraite die volgde op Charleroi. Joffre's staf gedroeg zich bijna openlijk vijandig tegenover Lanrezac vanwege diens belerende toon waarmee hij hen benaderde, maar Joffre was een koppig man, die niet gauw van standpunt veranderde, en zijn mening over Lanrezac was meer die van iemand die traag van begrip is en een blind vertrouwen heeft in een briljante jongere collega. Pas toen hij Lanrezac in Marle zag op 28 augustus, vermoeid, vaal, met bloeddoorlopen ogen, zenuwachtig gesticulerend, besefte hij de pijnlijke noodzaak om Lanrezac uit zijn functie te ontheffen.

Lees het volledige artikel:
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Lanrezac%2C_Joffre_en_Plan_XVII

(Nieuw in WO1Wiki. Lees ook eens wat in WO1Wiki)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 13 Apr 2008 17:33    Onderwerp: Reageer met quote

Wvanrosm 28 Jan 2008 16:06:

Afkomstig uit de koker van Foch, uitgewerkt door Joffre, waarna de Franse generaals er een potje van maakten. Over de Franse tocht naar de KŲnigsplatz bij de Tiergarten om de Siegessšule omver te halen. Over de glorieuze Franse mars door de Brandenburger Tor over Unter den Linden, die al evenmin doorging. Een mars die zou eindigen bij het koninklijk paleis om de Duitse keizer ter verantwoording te roepen, waar het ook al niet van kwam. Over een droom die in duigen viel: het Franse aanvalsplan Plan XVII.

Lees alles en desnoods meer:
http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Plan_XVII

(Nieuw in WO1Wiki. Lees ook eens wat in WO1Wiki)
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon kŲnnen..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Politiek en strategie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group