Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

RAMBO, een Belg !!!???

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2008 23:39    Onderwerp: RAMBO, een Belg !!!??? Reageer met quoteRambo werd geboren op 6 juli 1947 in Bowie, Arizona, U.S.A.. Van zijn vader, een Navajo-indiaan, en zijn moeder die van Duitse afkomst was kreeg hij de voornaam John James. In 1968 werd hij als dienstplichtige opgeroepen om zijn plicht te vervullen in Vietnam. Een jaar later keert hij terug naar de Verenigde Staten om er in Fort Knox te starten met een opleiding tot “Green Baret” wat hem zonder al te veel problemen lukt en vertrekt terug naar “Nam”. In 1975 zwaait hij af overladen met eretekens en een “Post-traumatic stress disorder”.
In feite was John Rambo het fictieve geesteskind van de Amerikaanse schrijver David Morell. Het boek “First Blood” verscheen in 1972 en tien jaar later kwam de gelijknamige film in de bioscoop. Alhoewel Rambo in het boek de dood zou vinden slaagde Hollywood erin om Sylvester Stallone viermaal in de huid van John Rambo te laten kruipen om op zijn eentje complete legers te verslaan.
Rambo werd een eponiem voor alles wat met ondoordacht bruut geweld te maken heeft en legers probeerden rekruten te werven met slogans in de zin van “Wij zoeken mensen met verstand, geen Rambo’s!”
David Morell zocht voor zijn figuur een korte naam die kracht uitstraalde en vond deze in een Amerikaanse appelsoort die in Pennsylvania wordt gekweekt.

Nu zie ik jullie zo denken wat is dat (soms) kiltdragend ventje aan het leuteren, heeft hij nog niet door dat hij op Het “Forum Eerste Wereldoorlog” zit en totaal off-forum gaat!?!?
Ten eerste wil ik jullie, dierbare users, al feliciteren dat jullie tot hier hebben willen lezen want Rambo heeft echt bestaan en is geen hersenspinsel van een gekke Yankee! Rambo was een Belgisch soldaat die jammer genoeg de Eerste Wereldoorlog niet overleefde.

De enige echte Rambo werd op de dag des Heeres zondag10 februari 1889 geboren te Wavre (huidig Waals-Brabant) en van zijn ouders Ferdinand en Jeanne Melardi kreeg hij de doopnamen Jules Zenon. Jules woonde aan de Leerlooiersstraat (Rue des Tannerie) toen hij op een droeve dag opgeroepen werd om zijn militaire plichten te vervullen. Hij trok het nummer “113” en was er bij, met andere woorden hij zou later opgeroepen worden om zich te begeven naar de “Hel” kazerne genaamd. Was het een voorteken van zijn toekomstig ongeluk? Wie zal het zeggen, in elk geval werd vanaf 1910 het systeem van loting niet meer toegepast en werd de algemene dienstplicht ingevoerd.
Op maandag 7 juni 1909 was het dan zover, na waarschijnlijk heel veel goede raad van zijn vader en talloze kussen van moeder, mocht Jules zijn baan als metsersknecht tijdelijk vaarwel zeggen en zich naar Antwerpen begeven waar hij werd ingelijfd bij het 8é Linieregiment.
Toen hij soldaat werd was Rambo 1,65 meter groot, had een rond gezicht, bruine ogen met een grote neus en middelmatig grote mond en dit alles bekroond met kastanjebruin haar. Hij kreeg het stamnummer 53885 toebedeeld en daar kon hij het de komende 15 maand mee doen.
Wanneer hij in september 1910 eindelijk voorgoed terug thuis is gaat hij weer aan de slag als metsersknecht en hoopt dat hij nu eindelijk van het kazerneleven voorgoed verlost is.
De geschiedenis zou er anders over beslissen, her en der waren er wat strubbelingen, in de Balkan was er een oorlog aan de gang en in Sarajevo schoot een gek wat later een kroonprins dood. Ach, er werd wel over gepraat maar België was neutraal en net zoals in 1870 zou het wel niet zo’n vaart lopen.
Op 31 juli 1914 is het zover, de algemene mobilisatie wordt afgekondigd en Jules Rambo ziet zich verplicht zijn eenheid te vervoegen. Deze keer heeft hij geluk, zijn eenheid is niet langer meer gekazerneerd te Antwerpen maar te Laken (Brussel) en dat is bijna naast de deur. Op 1 augustus is hij aanwezig bij het 1é bataljon, 2é compagnie van het 8é Linieregiment.
Door de toeloop van de gemobiliseerde soldaten wordt volgens het boekje het 8é ontdubbeld en wordt zo het 28é Linieregiment gevormd. Samen vormen zij met de 3 batterijen van het 4é Artillerie en een compagnie machinegeweren de 8é Gemengde Brigade van de 4é Legerafdeling die instaat voor de verdediging van de Versterkte Stelling van Namen. Het regiment wordt met de trein tot in Rhisnes gebracht en van hieruit neemt het onder leiding van Kolonel Couturiaux zijn stellingen in. Het 1é bataljon van het 8é Linie, ongeveer 800 man sterk, krijgt een sector toegewezen rechts van het fort van Marchovelette. De officieren worden bij de burgers ingekwartierd en de soldaten zoeken hun onderkomen in stallen en boomgaarden in de buurt van Bonnine, Gelbressée, Wartet en Marche-les-Dames.
Tot 16 augustus zou het rustig blijven in de buurt van Namur, de Duitsers waren immers druk bezig in de streek van Luik. Na de val van voornoemde stad besloot Von Bulow om zijn aandacht op Namen te vestigen. Er werd aangenomen dat dit een makkelijkere taak zou zijn dan Luik want bij het garnizoen van Namen was het moreel zwak, was er een tekort aan munitie en manschappen. Volgens Duitse berekeningen zouden 107.000 Duitsers maar hoeven af te rekenen met 37.000 Belgen. Luitenant-Generaal Michel was echter vastbesloten om stand te houden tot het 5é Franse leger hem ter hulp zou komen.
Op 20 augustus werd het ernst en infanterieaanvallen worden gelanceerd met als objectief het fort van Marchovelette. Een dag later was de zware artillerie geïnstalleerd en werd het fort en zijn omgeving onder vuur genomen. In de loop van de 22 augustus valt het 5é Duitse Garde Regiment de stellingen van het I/8é aan te Wartet, en ondanks het felle weerstand biedt moet het zich terugtrekken naar Boninne.
Op 23 augustus wordt het bevel tot de terugtocht gegeven en bezetten de Duitsers Namen.
Het 8é Linie ziet zich verplicht om de weg richting Maubeuge te nemen. In Bioul, een dorpje tussen Namen en Dinant slaat het noodlot voor Jules Rambo toe: hij wordt krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar Soltau.
Voor Jules Zenon Rambo, soldaat bij het 8é Linieregiment zou de oorlog in het lazaret van Verden eindigen op 30 april 1918. Ver van huis, zonder moeder of vader in de buurt werd hij op de begraafplaats van het lazaret begraven.

Geen roemvol einde, geen thuiskomst overladen met eerbetoon en medailles zelfs geen graf met zijn naam werd hem gegund. Het monument ter ere van de gesneuvelden van Waver werd compleet naamloos gehouden en de naam van Jules Rambo verdween als een klein hoopje papier in een stoffige archiefkast van het Ministerie van Landsverdediging.
Zoals hij zijn er velen, verdwenen uit het collectieve geheugen en opgeslorpt door de geschiedenis en de tijd. Maar is hij het eponiem voor alles wat met ondoordacht bruut geweld te maken heeft?? Nee toch? Daarom heeft dit verhaal nood aan completering en misschien wordt het samen met FEW wel een anti-oorlog verhaal in plaats van een Hollywood productie zonder realiteitswaarde.

Bronvermelding:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rambo#First_Blood
http://en.wikipedia.org/wiki/Rambo_apple
http://users.pandora.be/ABL1914/Soldatenleven.html
http://users.pandora.be/ABL1914/kazerne.htm
http://users.pandora.be/ABL1914/organisatie1914.htm
http://www.firstworldwar.com/battles/namur.htm
http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Belgique_Recits/Recits_11.htm

Persoonlijk militair dossier van Jules Zenon Rambo (met dank aan Xavier V.T.)
Journal Militaire Officiel 1914
Documents pour servir a l’histoire de l’invasion Allemande dans les provinces de Namur et de Luxembourg, 2é patie: le siege de Namur, Brussel 1920

_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"


Laatst aangepast door Paddy op 19 Feb 2008 19:24, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 8:16    Onderwerp: Reageer met quote

Wat een schitterend verhaal!! Dankjewel!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 11:58    Onderwerp: Reageer met quote

Op de militaire begraafplaats van Champion werden 104 soldaten van het 8é Linie begraven, hiervan sneuvelden er 81 op 23 augustus 1914.
In totaal staan er in mijn databank 143 gesneuvelden voor 23 augustus en 227 voor de volledige maand augustus 1914 en dit alleen voor het 8é Linie!

Champion B.M.B zie
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=12902
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
DzjoenieGeregistreerd op: 26-12-2006
Berichten: 239
Woonplaats: Oostrozebeke

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 12:52    Onderwerp: Reageer met quote

Kijk, zo'n verhalen, dat vind ik nu es echt plezant!

Die 'petites histoires' vind ik gewoon zalig!

Ooh, bittere ironie!
De op en top grote Amerikaanse held blijkt een kleine Belgische antiheld!
_________________
Ik betrouw op onze toekomst; een volk, dat zich weet te verdedigen, dwingt ieders eerbied af; dat volk kan niet vergaan!
Z.K.H. Albert I
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
arnekenGeregistreerd op: 28-6-2007
Berichten: 2605
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 13:17    Onderwerp: Reageer met quote

Man wat een verhaal. Doet je eens nadenken voor je Rambo gaat zien.
_________________
Greater love hath no man than this that a man lay down his life for his friends.
Epitaph Lance CPL L.A.C Webb (Lancastershire fusiliers) @kezelberg Millitary Cemetery
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 19:08    Onderwerp: Reageer met quote

Dzjoenie @ 19 Feb 2008 12:52 schreef:
Kijk, zo'n verhalen, dat vind ik nu es echt plezant!

Die 'petites histoires' vind ik gewoon zalig!

Ooh, bittere ironie!
De op en top grote Amerikaanse held blijkt een kleine Belgische antiheld!


Dit is trouwens de bedoeling van mijn artikel Smile

Nu had ik bovenstaand verhaal graag verder uitgebreid.Niet alleen had het 8é Linie een man onder de wapens met een nu "buitengewone" naam maar de ganse 4é Legerafdeling had een bijzondere historie tijdens de bewegingsoorlog van 1914.
Ze trokken achter de grote veldslagen door via Noord-Frankrijk naar Le Havre en werden daar ingescheept en naar Oostende gebracht. Van daar uit ging het richting Dendermonde waar een tweede vermelding hun Vaandels zou sieren. Rambo heeft dit alles niet mogen meemaken maar zonder hem is ook dit een interessant gegeven.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 20:10    Onderwerp: Reageer met quote

Wie het nog niet door heeft Cool Alle informatie over het 8é Linie in de maand augustus van het jaar 1914 is hier welkom Smile Alsook Duitse regimentsgeschiedenis over de belegering van Namen.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
iuvenis feroxGeregistreerd op: 8-10-2007
Berichten: 841
Woonplaats: drumhok

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 20:51    Onderwerp: Reageer met quote

Een mooi verhaal, Paddy!
Is dit dan de alter-ego van Rambo?
_________________
Leo van Bergen: "Oorlog en geneeskunde, vernietiging en herstel, barbarij en vooruitgang, bleken twee handen op een buik"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage MSN Messenger
patrick vcGeregistreerd op: 18-2-2008
Berichten: 443
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 21:07    Onderwerp: Reageer met quote

rambo een belg dan nog
wat een mooi verhaal heb je daar gevonden makker
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Yahoo Messenger MSN Messenger
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 19 Feb 2008 22:03    Onderwerp: Reageer met quote

iuvenis ferox @ 19 Feb 2008 20:51 schreef:
Een mooi verhaal, Paddy!
Is dit dan de alter-ego van Rambo?


Misschien wel maar vooral al wat hijzelf waarschijnlijk niet wou zijn: een held Cool
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 20 Feb 2008 11:19    Onderwerp: Reageer met quote

in de openingspost van dit topic lezen we:
"Op 20 augustus werd het ernst en infanterieaanvallen worden gelanceerd met als objectief het fort van Marchovelette. Een dag later was de zware artillerie geïnstalleerd en werd het fort en zijn omgeving onder vuur genomen. In de loop van de 22 augustus valt het 5é Duitse Garde Regiment de stellingen van het I/8é aan te Wartet, en ondanks het felle weerstand biedt moet het zich terugtrekken naar Boninne.
Op 23 augustus wordt het bevel tot de terugtocht gegeven en bezetten de Duitsers Namen. "


De schrijver van het boek (zie scan I) verward hier het 1é bataljon 8é Vestingslinie met het 1é bataljon 8é Linie. Dit laatste bataljon en in het bijzonder de 2é compagnie (Rambo), had zijn stellingen ingenomen links van het Fort van Machovelette (zie scan II). Dit deel van het front werd aangevallen door de Duitse 36 é Divisie met het 71 & 95 I.R. in de hoofdrol.
Nu is het misschien eens tijd om vragen te stellen Cool
Heeft iemand soms regimentsgeschiedenissen van bovengenoemde Duitse regimenten en zo ja is het mogelijk om daar de periode 19-25 augustus 1914 uit te lichten?
Bestaat of heeft iemand een degelijke regimentsgeschiedenis 8é Linie Confused
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 21 Feb 2008 6:22    Onderwerp: Reageer met quote

Al uw antwoorden kan je kwijt in:
Namur, augustus 1914, het volgende Luik?

http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=13353
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 03 Apr 2008 20:47    Onderwerp: Reageer met quote

Een anekdote gevonden in een soldatenkrantje uit 1919, letterlijk overgenomen. Rambo werd te Bioul gevangen genomen misschien was hij wel getuige van deze "grap"??

Uit de “De Legerbode – Le Courier de l’Armée” n° 669, 28 september 1919

Chocolade Delhaize


Toen, na de gevechten van Warnant en Bioul, de achterwacht der 4é Legerafdeling, van alle kanten ingesloten door de kolomhoofden der Duitsche Legers, die gezegevierd hadden te Dinant en Charleroi, verplicht was zich over te geven, trok een detachement Belgische krijgsgevangenen door de ongelukkige stad Dinant waar Teutoonsche woestheid zich aan de beschaafde wereld in al hare afschuwelijkheid kwam te openbaren.
Uit verbrande huizen stegen nog wolken wrangen rook op. Enkelen waren als mirakel ontsnapt, onder andere een bijhuis van Delhaize, het groot huis voor de verkoop van koloniale waren. Deze firma legt in hare vensteruitstallingen, als reklaam voor de chocolade van haar fabrikaat, groote houten of plaasteren blokken ten toon in ’t bruin geverfd, gepolijst en met de ingedrukte woorden: “Chocolade Delhaize”.
De Kolom gevangenen naderde op dit oogenblik het huis Delhaize dat de Duitschers aan ’t plunderen waren. Aan ’t hoofd onzer ongelukkige soldaten stapte kommandant C…., van ‘t 10é Linie neerslachtig en met droef gezicht. Eensklaps stapte een der plunderaars woedend op den Belgische officier toe. Hij hield in den hand eene bruinachtige massa die hij aan den kommandant toonde, hem razend toeschreeuwend “ Sehen Sie, Sie Belgier, Sie sind nur Bertüger!” (Ziet ge, gij Belgen zijt maar bedriegers!)
De Mof was op den plaasteren blok, als reklaam in de uitstalling geplaatst, gesprongen, denkende dat het chocolade was, een dik stuk chocolade. Toen hij zijne missing gewaar gewoàrden was, werd hij er zoo razend om dat hij niet kon nalaten, zooals we gezien hebben, den Belgischen officier die hem voorbij ging toe te snauwen.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2008 11:59    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens "Voila les 8é, 28é de Ligne et 8é de Fortresse pendant la geurre 1914-1918" werden te Bioul in de namiddag van 24 augustus 1914 gevangen genomen:

225 manschappen van het 8é Linie
175 manschappen van het 28é Linie
525 manschappen van het II & III bataljon 8é Vestingslinie.

Deze 925 manschappen waren geïsoleerd van de 4é Legerafdeling.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Peter LGeregistreerd op: 25-12-2008
Berichten: 96
Woonplaats: Tienen, peterstad 4de Regiment Lansiers

BerichtGeplaatst: 21 Jan 2009 21:25    Onderwerp: Rambo, een Belg ! Reageer met quote

Paddy,

Hieronder een paar links waar er info over het 8ste linie regiment te vinden is.

[url] http://www.hatsikidee.be/web/content.php?article.100317[/url]
[url] http://users.telenet.be/eldeecurioso/gesneuvelden/gesneuvelden/03_bruynsteen03.htm[/url]

Ik ben ook lid van een forum van landsverdediging. Hierop heb ik de vraag gesteld in verband met de regimentsgeschiedenis van het 8ste en het 28 ste linieregiment. Van zodra ik meer info heb, hou ik U op de hoogte.

Collegiale groeten,

Peter L
_________________
Comme à Orsmael, je tiendrai !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 21 Jan 2009 22:26    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de moeite Peter maar ik heb ondertussen de regimentsgeschiedenissen 8é Linie (& aanverwanten) WOI & II.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Luc KlapsGeregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 21 Jan 2009 22:36    Onderwerp: Reageer met quote

Ik moet u zeggen dat ik dit een prachtig geschreven verhaal vind en dat uw opzoekingswerk hieromtrent van deskundigheid getuigt.
Maar dat wisten we al langer.
Gewoon fantastisch!

met vriendelijke groeten
Luc Klaps, Genk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Peter LGeregistreerd op: 25-12-2008
Berichten: 96
Woonplaats: Tienen, peterstad 4de Regiment Lansiers

BerichtGeplaatst: 06 Feb 2009 19:49    Onderwerp: Regimentsgeschiedenissen Reageer met quote

Paddy,

Heb jij enig idee, waar ik de gedetailleerde regiments geschiedenissen kan vinden.

Ik ben op zoek naar de regimentsgeschiedenissen van alle regimenten die in en om Orsmaal-Gussenhoven , Halen en Sint-Margriete-Houtem gevochten hebben, en dit voor de periode vanaf de mobilisatie in 1914 tot het einde van WO I .
Dit om een beeld te vormen wie waar belast was met wat, naar waar deze regimenten zich terugplooiden en tenslotte, waar ze ingezet werden in de statische oorlog aan het Ijzerfront.

Groeten,
_________________
Comme à Orsmael, je tiendrai !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 08 Feb 2009 12:32    Onderwerp: Reageer met quote

Het documentatiecentrum van het Legermuseum te Brussel lijkt mij de meest directe oplossing.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Peter LGeregistreerd op: 25-12-2008
Berichten: 96
Woonplaats: Tienen, peterstad 4de Regiment Lansiers

BerichtGeplaatst: 11 Feb 2009 19:08    Onderwerp: Reageer met quote

Paddy,

Bedankt.

Groeten
_________________
Comme à Orsmael, je tiendrai !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PaddyGeregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2009 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Kort na de Eerste Wereldoorlog verscheen te Wavre het boekje "NOS MORTS GLORIEUX : courtes notices biographiques des Wavriens morts pour la Patrie"
Guillaume Screven, Wavre, s.d., Imp. J. Goossens. 55p. (LaughingHierin natuurlijk een paar regeltjes over Ramboo/(Vrij vertaald)

Metser van beroep, als 1é Soldaat van het 8é Linieregiment naar Namur gestuurd in augustus 1914 en daar de 28é van dezelfde maand krijgsgevangen genomen. Naar Duitsland gevoerd en daar te werk gesteld op een boerderij als knecht.
Op 30 april 1918 aldaar een stamp gekregen van een paard in de zijde. De chirurgische ingreep die nodig bleek, en werd uitgevoerd, bleek niet te slagen. De soldaat sterft op 3 mei 1918.

(Laughing Dit weekend op Ebay, in de laatste seconde overboden, toch wou de verkoper mij een scan van de bewuste pagina doormailen. Jammer genoeg enkel leesbaar na uitvergroting.
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
RonaldVGeregistreerd op: 5-12-2010
Berichten: 35
Woonplaats: Harderwijk

BerichtGeplaatst: 05 Mei 2013 18:07    Onderwerp: Reageer met quote

Kleine kanttekening: iedereen die First Blood gelezen heeft en iedereen die het einde van First Blood gezien heeft, zou bekend moeten zijn met de boodschap die zowel het boek als de film bevatten. De verantwoordelijkheid van een land voor haar militairen zou niet op moeten houden als ze de dienst verlaten hebben. Ze dienen met waardigheid, laten we ze ook zo behandelen als we ze niet meer nodig hebben.

De Rambos waar defensie-organisaties verwijzen zijn niet Johnny Rambo uit First Blood. First Blood was een oprecht maatschappijkritische (zij het iets 'over the top') film van Stallone, waarvan hij er rond 1980 overigens meer maakte.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group