Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

DALTON TRUMBO - STILTEWOORDEN

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gast


BerichtGeplaatst: 03 Dec 2007 21:47    Onderwerp: DALTON TRUMBO - STILTEWOORDEN Reageer met quote

DALTON TRUMBO - STILTEWOORDEN‘Johnny got his gun’ in een nieuwe vertaling.


Op de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog wordt Joe Bonham aan flarden geschoten. Omdat de brancardiers op tijd bij hem zijn en de doktoren op dat moment weinig om handen hebben en vrijelijk kunnen experimenteren op de overblijfselen van deze jonge soldaat, blijft hij in leven. Zonder benen, armen, oren, ogen, neus en mond maar met hersens die nog kunnen denken.

1 September 1939 trok Duitsland Polen binnen. Eén week later kwam Johnny got his gun uit. Het is het verhaal van een oorlog die de baarmoeder was van de volgende oorlog. Het verhaal verontrust, schokt, confronteert en absorbeert. Maar het verhaal ontroert ook. Het trekt de lezer mee in de hallucinerende gedachtewereld van Joe Bonham die door de voortijlende zinnen waarin elke interpunctie ontbreekt, versterkt wordt. In zijn ‘dode’ universum probeert Joe wanhopig vat op de tijd te krijgen. Nadat hem dat gelukt is zoekt hij naar mogelijkheden om contact te leggen met de buitenwereld. Met zijn hoofd ‘slaat’ hij morsetekens op het kussen. Deze ‘stiltewoorden’ worden uiteindelijk door zijn verpleegster begrepen. ‘Wat wil je?’ seint zij terug. ‘Deel uitmaken van de buitenwereld,’ antwoordt hij. Zichzelf laten zien als levende dode, als denkende dode, als antwoord op de vraag of er iets is wat waardevol genoeg is om voor te sterven. Het antwoord dat hij krijgt is van een tergende wreedheid.

Stiltewoorden is een boek dat altijd voor de lezers beschikbaar moet zijn. Het is niet alleen een krachtig antioorlogsdocument, het is ook een voorbeeld van een overweldigende en schitterende verbeeldingskracht.

‘Als jullie denken na het lezen van dit boek, als jullie dat tenminste aankunnen, dat Joe, zonder armen, benen, oren, ogen, neus en mond een onmogelijke creatie is dan hebben jullie hoogstwaarschijnlijk ongelijk.’
Herald Tribune


Verwacht april 2008
Uitgegeven door Dulce et Decorum


Laatst aangepast door Gast op 29 Mei 2008 18:28, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2008 10:02    Onderwerp: Reageer met quote

Stiltewoorden zal samen met Het Fluitersvertrek verschijnen op 16 mei 2008.
De prijs voor Stiltewoorden bedraagt 19,90€.
De Belgische users die geïnteresseerd zijn kunnen het boek rechtstreeks bij de uitgever bestellen via de website van Dulce et Decorum: http://www.dulce-et-decorum.nl/index.php?q=node/36
Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 28 Apr 2008 19:35    Onderwerp: Reageer met quote

Ook van Stiltewoorden worden we verwend met twee uitgaven.De paperbackversie

Stiltewoorden

Op de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog wordt Joe Bonham aan flarden geschoten. Omdat de brancardiers op tijd bij hem zijn en de doktoren op dat moment weinig om handen hebben en vrijelijk kunnen experimenteren op de overblijfselen van deze jonge soldaat, blijft hij in leven. Zonder benen, armen, oren, ogen, neus en mond maar met hersens die nog kunnen denken. Het verhaal verontrust, schokt, confronteert en absorbeert. Maar het verhaal ontroert ook. Het trekt de lezer mee in de hallucinerende gedachtewereld van Joe Bonham. In zijn ‘dode’ universum probeert hij wanhopig contact te leggen met de ‘buitenwereld’. Als hem dat uiteindelijk lukt is de reactie die hij krijgt van een nietsontziende wreedheid.

Stiltewoorden is niet alleen een krachtig antioorlogsdocument, het is ook een voorbeeld van een overweldigende en schitterende verbeeldingskracht.’

Saturday Review

‘Als jullie denken na het lezen van dit boek, als jullie dat tenminste aankunnen, dat Joe, zonder armen, benen, oren, ogen, neus en mond een onmogelijke creatie is dan hebben jullie hoogstwaarschijnlijk ongelijk.’

Herald Tribune


Achterzijde.

Begin jaren dertig las Dalton Trumbo een verslag over het bezoek van de Prins van Wales aan Canada. Tijdens dat bezoek bezocht de prins een veteranenhospitaal. De journalisten beschreven in geuren en kleuren hoe hij met betraand gezicht uit een afgesloten kamer was gekomen. Navraag bracht aan het licht dat in die kamer een oorlogsveteraan lag van wie niet alleen beide armen en benen geamputeerd waren maar die ook nagenoeg alle zintuigen miste.
Dit verslag bracht Dalton Trumbo op het idee een roman te schrijven vanuit het perspectief van zo’n man, het meest extreme slachtoffer van oorlog. Het resultaat is een boek waarin de complete handeling zich afspeelt in het hoofd van een gruwelijk gemutileerde soldaat.

Zij stierven huilend als baby’s. Zij vergaten waarvoor zij gevochten hadden waarvoor zij stierven. Zij dachten aan iets wat ze konden begrijpen. Zij stierven verlangend naar het gezicht van een kameraad. Zij stierven jammerend om de stem van een moeder een vader een vrouw een kind. Om nog één blik op hun geboorteplaats alstublieft God slechts één blik. Zij stierven terwijl zij zich kermend en kreunend aan het leven vastklampten. Zij wisten wat belangrijk was. Zij wisten dat leven alles was en dat zij snikkend en schreeuwend stierven. Zij stierven met slechts één gedachte in hun hoofd en dat was ik wil leven ik wil leven ik wil leven.
Hij kon het weten.
Dichter bij de dood kon je niet zijn.
Hij was een dode die nog kon denken.
De luxe uitgave

Vanaf 16 mei in de boekhandel (Nederland).
De Belgische geïnteresseerden kunnen terecht bij Dulce et Decorum op het volgend adres: http://www.dulce-et-decorum.nl
of volgend e-mailadres:
Quote:
info@dulce-et-decorum.nl


Laatst aangepast door Michel op 28 Apr 2008 19:42, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 28 Apr 2008 19:42    Onderwerp: Reageer met quote

Donald Trumbo
Dalton Trumbo (1905 – 1976) was tijdens zijn leven misschien wel de bekendste scenarioschrijver van Hollywood, maar eigenlijk wilde hij liever als romanschrijver naam maken. Dat hij zijn doel bereikt heeft, blijkt wel uit het feit dat hij misschien wel de mooiste en indringendste antioorlogsroman op zijn naam heeft staan: Johnny got his gun (1939).
Trumbo was geen makkelijke man, niet voor zichzelf en ook niet voor anderen. De woorden die zijn vriend Ring Lardner jr. tijdens de herdenkingsdienst na Trumbo’s dood uitsprak laten daarover geen misverstand bestaan:

‘Op zeldzame momenten verschijnt er iemand in ons midden wiens deugden voor de anderen zo duidelijk zijn, die de vaardigheid heeft om met iedereen op te schieten, die zichzelf zo weg kan cijferen, die in zo’n volstrekte harmonie met zijn omgeving leeft, dat hij door iedereen geliefd wordt en gerespecteerd. Zo’n man was Dalton Trumbo niet.’

Maar Dalton Trumbo was wel de man die de ‘levende dode’ Joe Bonham een stem heeft gegeven, een stem die een hemeltergende, niet te ontkennen boodschap laat horen.

Met dank aan Dulce et Decorum.
Naar boven
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 29 Mei 2008 18:19    Onderwerp: Reageer met quote

Recensie

In 1939, net voor de Tweede Wereldoorlog verscheen Johnny Got His Gun van Dalton Trumbo. Anno 2008 is het werk in het Nederlands verschenen bij Dulce et Decorum onder de titel Stiltewoorden.
Dalton Trumbo kwam op het idee om dit boek te schrijven door een verslag in de krant van een bezoek van de Prins van Wales aan een Canadees Veteranenhospitaal. Daarin werd beschreven hoe de Prins met tranen uit een afgesloten kamer was gekomen. In die kamer bleek een oorlogsveteraan te liggen van wie armen en benen waren geamputeerd en nagenoeg geen zintuigen meer had.

Stiltewoorden is het verhaal van een zwaargewonde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die gruwelijk verminkt de oorlog heeft overleefd. Joe Bonham heeft geen armen en benen meer. Hij kan niet meer zien, horen, spreken en ruiken omdat zijn gezicht voor een groot deel is weggevaagd door een granaat. Alleen zijn hersenen kunnen hem nog doen denken.

Het boek bestaat uit twee delen. Eerst heb je “De Doden” waar Joe Bonham stilletjes begint te ontwaken uit zijn verdoving. In deel twee “De Levenden” begint hij beetje bij beetje zijn leven opnieuw te organiseren. Het lukt hem om opnieuw besef van tijd te krijgen en vindt hij moeizaam een manier om contact te hebben met de buitenwereld.

Het ganse boek speelt zich af in het hoofd van Joe Bonham. Van de eerste tot laatste letter wordt je meegesleurd in de gedachtengang van deze soldaat. Hij neemt je met zijn herinneringen mee naar Shale City, zijn geboortestad. Je maakt er kennis met zijn vrienden, zijn ouders, zijn zussen en belangrijke gebeurtenissen in zijn jeugd. Daarna verhuist Joe naar Los Angeles en maakt hij kennis met zijn grote liefde Kareen.
Al deze herinneringen worden afgewisseld met de gebeurtenissen in het hospitaal. Hoe hij leert het onderscheid te maken tussen slapen en wakker zijn, tussen dromen en realiteit, hoe hij probeert besef te krijgen tussen dag en nacht en als gevolg daarvan hoe hij weer grip krijgt op de tijd.

Dalton Trumbo heeft het voor mekaar gekregen om echt een gedachtenboek te schrijven. Je zit als het ware in het hoofd van Bonham waar je hem “leest” denken. Je kan het nog het best vergelijken met een monoloog. Door steeds weer te pendelen tussen heden en verleden, wordt het nooit langdradig of saai. Ook doordat de auteur bewust heeft gekozen voor het weglaten van comma's en het berperken van punten, wordt het beeld versterkt van de gedachten van de gewonde soldaat.

Stiltewoorden is een anti-oorlogsboek. We krijgen hier geen heldendaden of heroïsche overwinningen. De grootste overwinning is voor Joe Bonham op het ogenblik dat hij kan communiceren met de verpleegster.

Als lezer ga je enorm op in het verhaal. Het boek is een echte “page turner”. Je wilt steeds maar verder lezen omdat je in de evoluties opgaat. Meer dan eens kwamen de emoties naar boven wanneer Joe weer een stapje dichter kwam bij een menselijker leven.

Trumbo heeft Stiltewoorden onder zijn originele titel verfilmd in 1971. De rockgroep Metallica heeft het lied “One” eraan gewijd. Overal ter wereld zijn lezers erdoor aangegrepen en krijg je lovende commentaren.

Dat onderstreept dan weer het belang van dit boek. Stiltewoorden is een heel aangrijpend boek dat je zonder meer bijblijft. Het beschrijft het oorlogsleed van een soldaat zoals we zelden te lezen krijgen, zonder overdrijven, sensatie of zelfbeklag. Het is een verhaal van een soldaat die de draad van het leven weer opneemt met de middelen die hij heeft.
Dit is verplichte lectuur voor iedereen!

Oh ja, als je het boek leest merk dan op hoe de bladzijden genummerd zijn. Heel bijzonder.
Naar boven
MatthijsGeregistreerd op: 10-4-2008
Berichten: 1277
Woonplaats: Sommelsdijk

BerichtGeplaatst: 29 Mei 2008 18:40    Onderwerp: Reageer met quote

Eerlijk gezegd wist ik van het bestaan niet af. Confused Het lijkt me wel een intrigerend boek, eigenlijk. Heeft iemand dit boek zelf ook gelezen?!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Michel
Gast

BerichtGeplaatst: 29 Mei 2008 18:53    Onderwerp: Reageer met quote

Matthijs @ 29 Mei 2008 19:40 schreef:
Heeft iemand dit boek zelf ook gelezen?!


Ja hoor Matthijs. Anders wordt het moeilijk om een recensie te schrijven. Wink
Naar boven
mrs StanGeregistreerd op: 2-7-2007
Berichten: 4600
Woonplaats: Terneuzen

BerichtGeplaatst: 13 Aug 2008 20:44    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb mijn hier gewonnen exemplaar van Stiltewoorden maandag ontvangen en vandaag al uitgelezen. Vanaf het moment dat ik er in begon kon ik het boek gewoon niet meer uit handen leggen en bleef ik lezen! Het is een mooi boek, heel aangrijpend en ontroerend. Een boek wat je raakt en wat je aan het denken zet.
Een aanrader!

En inderdaad Michel, de nummering van de bladzijden is heel bijzonder! Origineel!

Greetz, Margreet Cool
_________________
"Those boys were lions led by donkeys" quoted by our friend Mike about the victims of shot at dawn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group