Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De slag van de Somme 1916 (Koen Koch)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Im Westen nichts NeuesGeregistreerd op: 8-6-2006
Berichten: 112

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 16:54    Onderwerp: De slag van de Somme 1916 (Koen Koch) Reageer met quote

Over een paar dagen is het 90 jaar geleden, dat het dramatische Somme-offensief losbarstte. Lees meer hierover in het recent verschenen boek van Koen Koch:

De Slag van de Somme.1916

Anthos/Manteau, Amsterdam, 2006, ISBN 904141097 X - NUR 680

Ik heb dit boek gisteren aangeschaft; gisteravond ben ik begonnen het boek te lezen. Mijn eerste indruk is, dat Koen Koch een boeiend boek heeft geschreven. Een aanrader dus.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

Het is in goed Nederlands De Slag aan de Somme, weet je zeker dat dit de titel is?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:03    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, de titel klopt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Im Westen nichts NeuesGeregistreerd op: 8-6-2006
Berichten: 112

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:05    Onderwerp: titel van het boek van koen koch Reageer met quote

Hoi Richard,

Op het boekomslag, de halftitel en het titelblad staat:

De slag van de Somme 1916

ISBN 904141097X / 9041410979 (voor Nederland)
ISBN 9022320006 / 9022320006 (voor België)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:16    Onderwerp: Reageer met quote

Slordig dan. Hoeft natuurlijk niets aan de inhoud af te doen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:17    Onderwerp: Reageer met quote

Heb je meer informatie, want op de site van de uitgever staat (nog) niets.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MarioGeregistreerd op: 20-2-2005
Berichten: 4423
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:23    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.boekenlijst1418.nl/modules/news/article.php?storyid=6
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 22 Jun 2006 19:43    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer acceptabel voor ruim 200 pagina's. En zijn uitgeverij zorgt meestal voor mooie producten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 23 Jun 2006 14:39    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb het nu wel. Mijn eerste indruk is dat het zeer leesbaar is. Koch schrijft een beetje op een wollige manier, ik weet ook niet hoe ik het anders moet uitdrukken, en dat spreekt me wel aan. Leest lekker. Zodra ik het uit heb vertel ik meer over dit boek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Ernst Friedrich
Gast

BerichtGeplaatst: 13 Jul 2006 0:55    Onderwerp: Nicht argern, nur wundern Reageer met quote

Koen Koch, De Slag van de Somme 1916. "De oorlog had gewonnen, en zou blijven winnen."(Blunden)

Wie zich al langer en diepgaand met de Slag aan de Somme heeft bezig gehouden, bemerkt dat Koch niet heel veel nieuws te berde brengt. Het boek zal dan ook niet voor hen geschreven zijn. (Voor het zojuist verschenen, kloek uitziende Somme. The herosim and Horror of War, door Martin Gilbert, uitgegeven door John Murray, 2006, geldt overigens hetzelfde ).
De verdienste van Koch lijkt me dat hij in een uiterst bevattelijke stijl een helder betoog houdt dat vooral leest als een overtuigende aanklacht tegen Haig, Gough, Rawlinson en Robertson (en de Britse politici die hen nauwelijks een kritische vraag durfden stellen). Hij wikt en weegt de revisionistische protagonistenen enerzijds en de anderzijds de representanten van de ‘traditionele’ visie zoals Koch die noemt waarin de Somme staat voor een zinloze, groteske, bloedige slachting.
Zeer te waarderen is dat hij zeer zorgvuldig is met de vermelding van zijn bronnen. Zo is hij ook goed te volgen bij zijn beschouwing over de wederzijdse verliescijfers. Een weerkerend twistpunt, nietwaar.
Koch houdt zijn verontwaardiging in bedwang wanneer hij regelmatig zijn engagement laat blijken. Wat mij betreft mooi gedoseerd.
Geen kritiek ? Nou inderdaad niet fundamenteel. Het verbaast me niet als straks een artillerie-deskundige stelt dat Koch klok en klepel verward heeft in zijn beschouwing over de vuurwals, de creeping barrage, het goede moment van lifting en zo.
Verder ben ik benieuwd naar reacties op Koch’s stelling feitelijk buiten het bestek van zijn boek, over de rol en betekenis van het Britse leger in de tweede helft van 1918: “De bijdrage van het Franse leger aan de overwinning in 1918 was betrekkelijk gering, evenals die van het Amerikaanse leger, althans in het Britse perspectief. Het grote Duitse voorjaarsoffensief was mislukt. Vanaf 8 augustus begon het, vooral Britse, slotoffensief met een succesvolle aanval, weer in het gebied van de Somme. Eind september braken de Britse troepen door de Hindenburg-lijn en begin de Duitse verdediging te verkruimelen.” .Koch stelt dat het Britse leger in 1918 geen schim is van de troepen in 1916 (en 1917), qua geveschtskracht en raffinement, en verantwoordelijk zijn voor de stelselmatige verjaging van de Duitsers uit Frankrijk. Lijkt me stof voor een apart boek.
Naar boven
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 13 Jul 2006 9:44    Onderwerp: somme Reageer met quote

DE SOMMESLAG
Bij dit alles wordt nogal eens vergeten dat de deelname aan de oorlog door Amerika in direct militair opzicht nog niet zo significant was maar dat zonder de Amerikaanse materiele en financiele hulp, de geallieerden al in 1917 gedwongen zouden zijn geweest de oorlog te beeindigen en met Duitsland tot overeenstemming over een voor Duitsland niet ongunstige vrede te komen. Het is in feite deze Amerikaanse hulp geweest die de geallieerden in staat heeft gesteld de oorlog te continueren.
Amerika was eigenlijk al vanaf het begin van de oorlog niet neutraal en na 1916 schoof de Amerikaanse politiek meer en meer in de richting van de geallieerden. De Amerikaanse economie werd steeds afhankelijker van oorlogsleveranties en leningen aan de geallieerden en men kon zich eenvoudig niet meer veroorloven dat Duitsland de oorlog eventueel zou gaan winnen.
Het opnieuw starten van de onbeperkte duikbootoorlog door Duitsland in 1917 (een keuze die vaak Duitslands grootste fout is genoemd maar die strikt militair gezien niet onlogisch was en de facto Duitslands enige en laatste kans is geweest de oorlog nog te winnen) was dan ook het motief maar niet de aanleiding voor Amerika om aan de oorlog te gaan deelnemen. President Wilson was al in 1916 van plan Amerika in de oorlog te brengen maar daarvoor ontbrak toen nog het motief om dit ook politiek haalbaar te maken.
Tenslotte: Het was in feite niet Haig maar Rawlinson die het 'masterplan' voor de veldtocht a/d Somme heeft ontworpen en in zijn optimisme de verrassingsplannen van Haig torpedeerde. Haig zelf kan echter verweten worden dat hij te veel naar Rawlinson heeft geluisterd en diens plannen uiteindelijk heeft aanvaard.
De slag, die uiteindelijk tot in november duurde ten koste van verschrikkelijk veel slachtoffers en slechts verhoudinggewijs geringe terreinwinst, werd in maart 1918 weer volledig te niet gedaan toen de Duitsers binnen korte tijd al het verloren gegane terrein weer terug namen en de geallieerden tot voorbij Amiens terug drongen.
Het doet toch wat vreemd maar wel typisch Brits aan dat historicus Arthur Gonan Doyle over de Sommeslag schreef; "These young lives were gladly laid down as a price for final victory and history may show that it was really on those Picardy slopes that final victory was in truth ensured"
De Britten maken nu eenmaal van elke verloren slag een typisch Britse overwinning en beweren graag zonder blikken of blozen dat 'die uiteen gerukte, verminkte , in de modder gestikte of dagenlang gewond op het slagveld liggende stervende jonge Britse soldaat, da met groot plezier deed en 'gladly' z'n leven offerde voor koning en vaderland. Helaas kon die soldaat zijn mening daarover zelf niet meer geven!
De realiteit gebied echter vast te stellen dat het in feite niet de Britten, maar de Amerikanen en hun enorme hulpbronnen en financien zijn geweest die er de oorzaak van waren dat Duitsland om een wapenstilstand moest vragen zoals het ook het Amerikaanse 14-puntenplan is geweest waarop die wapenstilstand gebaseerd werd. Dat na de wapenstilstand de Britse blokkade van Duitsland gewoon door ging en dat men daarna de ook door de Britten en Fransen ondertekende 14 punten als een 'vodje papier' heeft genegeerd moet dan ook gezien worden als hoofdzaak van het ontstaan van de opkomst van het Hitler regime en het ontstaan de tweede wereldoorlog.
Churchill zei het reeds; Geschiedenis? Het enige dat men van de geschiedenis leert is het feit dat men er niets van leert.!
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Ernst Friedrich
Gast

BerichtGeplaatst: 13 Jul 2006 16:26    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Tenslotte: Het was in feite niet Haig maar Rawlinson die het 'masterplan' voor de veldtocht a/d Somme heeft ontworpen en in zijn optimisme de verrassingsplannen van Haig torpedeerde. Haig zelf kan echter verweten worden dat hij te veel naar Rawlinson heeft geluisterd en diens plannen uiteindelijk heeft aanvaard.


Merk op dat Koch op dit punt een afwijkend gezichtspunt heeft. Haig is voor hem de opperbevelhebber die zich niet laat gezeggen en die de traditionele (romantische) strategie aanhangt tot het bittere einde op 18 november (1916). Elke aanval moet worden opgezet met als inzet de doorbraak, door de cavalerie te bekronen. (p. 51, p. 114/5, p. 146 e.a.)
Rawlinson daarentegen is apert tegenstander van een veel te groots gedacht grand design en ontwikkelt de bite-and-hold methode: een aan de omstandigheden aangepaste methode om stukjes bij beetjes de vijand te verzwakken en een stukje van de frontlijn te veroveren en vast te houden. (p. 47)
In feite houdt Koch een striemende philippica tegen de revisionisten die Haig op het schild hijsen. Overigens niet zozeer door de zijde van Rawlinson te kiezen maar meer door begrip voor diens realisme te tonen. Rawlinson op zijn beurt wordt aangepakt omdat hij veel te slap en onzorgvuldig waakt over de inleidende artilleriebeschietingen. Voortdurend blijkt dat de impact daarvan ver onder de maat is, met desastreuze gevolgen voor de oprukkende infanterie. (P. 177)
Deze discussie doortrekt het boek van begin tot eind: de Somme als debacle, waartegen geen rationalisatie bestand is. (p. 181)
Koch citeert uitvoerig uit Haig's War diaries and letters 1914-1918 en Robin Prior en Trevin Wilson's The Somme 2005.
Naar boven
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 14 Jul 2006 17:06    Onderwerp: somme Reageer met quote

Quote:
Merk op dat Koch op dit punt een afwijkend gezichtspunt heeft.


De discussie over Haig zal altijd blijven voortduren. Koch's mening in dit opzicht is er een van velen maar daarom nog niet minder interessant.
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 21 Jul 2006 23:09    Onderwerp: koch. Reageer met quote

In de culturele bijlage van de NRC van vrijdag 21 juli 2006 is een recensie geschreven over het boek 'De slag vana de Somme' door Koen Koch en van enkele andere Eerste Wereldoorlog auteurs.

In de bijlage Kunst & Cicero van de Volkskrant van donderdag 20 juli worden deze auteurs eveneens uitvoerig genoemd.

Zoals gewoonlijk zijn de beoordelingen weer volstrekt tegengesteld.
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
felix en coGeregistreerd op: 2-8-2006
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2006 17:51    Onderwerp: De slag van de Somme 1916 Reageer met quote

Hi,

Heb het boek gekocht en gelezen.

Is goed maar voor mij een herhaling van andere boeken.

Felix
_________________
Nooit te oud om te leren
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
EvonTraunitzGeregistreerd op: 21-2-2005
Berichten: 141
Woonplaats: Brussel

BerichtGeplaatst: 07 Aug 2006 13:47    Onderwerp: Reageer met quote

Over de Slag van de Somme las ik het NRC van 21 juli j.l.:

Quote:
Door Herien Wensink

Een bekend beeld van de Eerste Wereldoorlog is dat van de zij aan zij optrekkende soldaten, soms met zijn honderden naast elkaar, die gebukt onder hun dertig kilo wegende bepakking in wandeltempo ‘aanvielen’, en probleemloos, rij na rij, door de Duitse machinegeweren werden geveld.
In De Slag van de Somme 1916 van politicoloog Koen Koch komt dit nog altijd schokkende beeld van de Grote Oorlog geregeld terug. Het boek verscheen op 1 juli, precies negentig jaar na de fatale eerste dag. Uit bizarre cijfers in het boek blijkt de onovertroffen omvang van de slag: zo’n 400.000 soldaten en 100.000 paarden werden naar de Somme gezonden. Bij de voorbereidingen passeerden op de belangrijkste aanvoerweg op één dag 26.536 soldaten, 63 kanonnen, 617 motorfietsen, 5404 rijpaarden, 813 vrachtwagens en 3756 paard-en-wagens. De uiteindelijke strijd duurde 141 dagen. Maar in plaats van een glorieuze doorbraak werd de Somme een gigantische mislukking. Een voorzichtige schatting telt 127.751 Britse doden, ruim 900 per dag. Één op de twee Britse soldaten die aan de Somme vochten zou nooit meer aan de oorlog deelnemen.

Er is veel geschreven over de falende legerleiding. Verbijsterend vaak stond ook voor hen het falen van een aanval al van te voren vast, maar werd desondanks niet van de plannen afgeweken – dat zou de moraal van de mannen maar aantasten. Het is schokkend hoezeer de onderschatting van de capaciteiten van de soldaten – zij zouden te dom zijn voor ingewikkelde militaire manoeuvres – leidde tot simpele, en dus kwetsbare aanvalsstrategieën, zoals het rij na rij oprukken. Toch sluit Koch met zijn boek al te snel aan in de lange rij Eerste Wereldoorlog-chroniqueurs die de Britse legerleiding en politici verwijten dat ze met hun ouderwetse opvatting moedwillig honderdduizenden jonge jongens hebben geslachtofferd.

Deze critici gaan te gemakkelijk voorbij aan de toenmalige tijdgeest, aan het knellende 19de-eeuwse Britse keurslijf van traditie, eergevoel, militaire hiërarchie en bevelstructuur(...)
Koch heeft willen bijdragen aan het historische debat omtrent de rol van het opperbevel, maar doet dat op nogal voor de hand liggende wijze. Wellicht kwam dat door zijn strakke deadline. Want hoewel zijn boek interessante anekdotes bevat, overheerst, zo lijkt het, de haast. De auteur schrijft snel en soms slordig, en af en toe ergerlijk tendentieus. Hinderlijk is ook de herhaling: de materie wordt eindeloos uitgesmeerd, en de boodschap nodeloos benadrukt.

De boodschap is bij Koch naast het falen van het opperbevel het onvoorstelbare, zinloze leed dat de soldaten, grotendeels jonge vrijwilligers, tijdens de Slag van de Somme hebben moeten doorstaan. Niet alleen doordat zij op zo’n ongeëvenaarde schaal zijn gesneuveld, maar ook doordat ze op zo’n onovertroffen schaal van de oorlog hebben gedaan: geen ander militair conflict bracht zoveel schriftelijke getuigenissen voort.”

Jammer dat ik deze recensie pas gelezen heb nadat ik het boekje van Koch, mede door dit forum, heb aangeschaft. Ik beschouw het als een miskoop. Koch komt nergens met iets nieuws, het boek De Slag van de Somme is niet meer dan een samenvatting van door anderen al eerder gepubliceerde meningen en stellingen waaraan geen nieuwe invalshoeken worden toegevoegd. Daarbij komt dat Koch zeer zwaar leunt op de Britse visie van de strijd BIJ de Somme. Van de zesenveertig boeken die Koch in zijn bibliografie aanhaalt zijn er vijfenveertig van Britse origine. Zegge en schrijven ééntje is Duits: Ernst Jüngers ‘In Stahlgewitter’, dat Koch notabene nog in de Nederlandse vertaling ‘Oorlogsroes’ las. Hetzelfde beeld geven de noten te zien. Van de 212 gebruikte noten is er één van niet Britse origine; het eerder vermelde ‘Oorlogsroes’.
Met een dergelijke eenzijdige visie kon je als auteur wellicht in 1960 wegkomen, maar heden ten dage wordt meer van een geschiedschrijver verwacht. Het is tegenwoordig not done en een absoluut zwaktebod uitsluitend gebruik te maken van bronnen die uitsluitend geschreven zijn door (de nazaten van) één van de strijdende partijen. Koch geeft geen blijk ook maar een millimeter meer inzicht te hebben dan de eenzijdige berichtgeving die de gemiddelde lezer al sinds de oorlog bereikt. Van een wetenschapper mag je meer verwachten. Oorspronkelijkheid bijvoorbeeld.

Herien Wensink heeft deels gelijk als ze schrijft:
Quote:
“Koch heeft willen bijdragen aan het historische debat omtrent de rol van het opperbevel, maar doet dat op nogal voor de hand liggende wijze. Wellicht kwam dat door zijn strakke deadline. Want hoewel zijn boek interessante anekdotes bevat, overheerst, zo lijkt het, de haast.”
En dat is een behoorlijk understatement: het boek is, zoals Koch in zijn voorwoord schrijft, geschreven in opdracht van uitgeverij Anthos/Mateau. Het ziet er uit alsof het in elkaar is gegooid. Niet geschreven vanuit een zichtbare passie of de drang al te grote kennis te willen ventileren. Of Koch heeft willen bijdragen aan het historisch debat, zoals Wensink schrijft, betwijfel ik. Dan ga je gedegen te werk. Koch voegt werkelijk niets toe aan wat er al was, leunt zwaar op eerder verschenen voor de hand liggende Britse boeken, is niet te betrappen op het gebruik van primaire bronnen en laat daarmee een hoop kansen liggen. De kans op een evenwichtige geschiedschrijving bijvoorbeeld. Het kunstje van het eindeloos neersabelen van Haig, zonder enige nuance, is al vaker vertoond, daarmee bewijst Koch zijn lezers geen enkele dienst. Waarmee hij zijn lezers dan wel een dienst bewijst? Ik zou het niet weten. Niet met de historische foutjes die her en der in het boek staan, niet met de schamele 16 kleine fotootjes die het boek sieren, niet met de veredelde bloemlezing (want dat is het boek in essentie) van de boeken uit zijn bibliografie. En ook niet met de tienenhalve pagina reisroute aan het eind van het boekje, dat meer bladvulling is dan iets dat ook maar een klein beetje serieus te noemen is en waar je als reiziger helemaal niets hebt.

Koen Koch had er goed aan gedaan zich niet te bemoeien met de ‘Historikerstreit’, zoals hij zelf de onenigheid bij de Britse historici noemt, omdat het hem aan steekhoudende en onderbouwde argumentatie ontbreekt. Wat betreft kennis en het inzicht de door hem gebruikte bronnen kritisch tegen het licht te houden, toont Koch zich niet bepaald een hoogvlieger. Beter had hij zich kunnen beperken tot kleine verhaaltjes over de Eerste Wereldoorlog, zoals hij die voor Trouw schreef. Daar zat tenminste emotie in, tranentrekkertjes waren het veelal. De enige traan die ik liet na het lezen van De Slag van de Somme was omdat ik spijt heb van het uitgeven van € 19.95 aan iets waarvan ik de indruk heb dat het volkomen overbodig is.
_________________
"Sein" ist ohne "Warum"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 22 Aug 2006 6:30    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben er op dit moment in bezig en vooralsnog roept het boek meer vragen op dan dat het beantwoord.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 22 Aug 2006 7:46    Onderwerp: Reageer met quote

Zoals?
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Legionnair-1987Geregistreerd op: 22-8-2006
Berichten: 4

BerichtGeplaatst: 23 Aug 2006 9:57    Onderwerp: somme Reageer met quote

idd je vraagt je meer af in dat boek slag om de somme( slag om de eer)
dan dat je antwoorden zult vinden..maar is wel redelijk goeie boek.


WWI sux.. was gewoon de beschetenste oorlog ooit.chacun sa verité.
zl maar geen redens opnoemen.. zijn we morgen nog niet klaar.Rolling Eyes

GR. Lenix

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Theo DriessenGeregistreerd op: 23-8-2006
Berichten: 18
Woonplaats: Millingen aan de Rijn

BerichtGeplaatst: 11 Sep 2006 14:16    Onderwerp: Somme- Koen Koch Reageer met quote

In ieder geval een boek in het nederlands om startende geintresseerden in het conflict, een beeld te geven over de Somme. De invalshoek is wellicht eenzijdig en niet vernieuwend, toen mijn intresse in WO I starte waren er nauwelijks nederlandse boeken te verkrijgen hieromtrent.
De bronvermelding geeft in ieder geval aan dat het van Britse zijde belicht is. Diegene die echt "besmet" raken met een drang meer en meer van het conflicht te ontdekken, zullen de genoemde conclusies vanzelf ervaren.
_________________
"De zege moest zo duur betaald worden,dat zij vrijwel niet van de nederlaag verschilde." W.Churchill
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
mastermindmichelGeregistreerd op: 27-4-2006
Berichten: 694
Woonplaats: London, a small village on Mars, just outside the capital city, Wooble

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 7:44    Onderwerp: Reageer met quote

Hear, hear...
_________________
"Beledigingen bestaan niet; slechts constateringen"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 8:10    Onderwerp: Reageer met quote

En? Mastermind..?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mastermindmichelGeregistreerd op: 27-4-2006
Berichten: 694
Woonplaats: London, a small village on Mars, just outside the capital city, Wooble

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 8:17    Onderwerp: Reageer met quote

Sorry? Heb ik iets fout gedaan?
Ben weliswaar op m'n werk, maar slaap nog half.
_________________
"Beledigingen bestaan niet; slechts constateringen"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 8:23    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vraag me alleen af wat je bedoelt met 'hear, hear...'.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mastermindmichelGeregistreerd op: 27-4-2006
Berichten: 694
Woonplaats: London, a small village on Mars, just outside the capital city, Wooble

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 8:30    Onderwerp: Reageer met quote

Maar ik denk wel te weten waar je heen wilt, Richard. Goedemorgen overigens.
Voor het bespreken van boeken moet er eigenlijk een tweedeling worden gemaakt in de leden van dit forum, te weten
1. de ene groep die redelijk nieuw is voor het hele fenomeen WO I (of andersom), en
2. de andere groep die zich al meer dan ingelezen heeft (dit kán een understatement zijn...) in het onderwerp.
Ik reken mijzelf graag tot de eerste groep en weet nog niet of ik belangstelling heb voor toetreding tot de tweede. Zoiets groeit. Of niet. Aanvankelijk wilde ik me alleen verdiepen in de militaire kant van de zaak (militaire geschiedenis is uitermate boeiend), maar sinds ik iets meer ben gaan lezen over het conflict, begint ook de politieke kant me te trekken. Nu sluit het een het ander niet uit natuurlijk en vooralsnog lees ik alles wat los en vast zit.
Een boek van Koch is voor "de beginner" (groep 1) volgens mij boeiend en heel informatief, terwijl een adept van "de gevorderden" (groep 2) het boek slechts zal zien als een herhaling van zetten.
Vandaar dat de mening van de heer Driessen van belang is en dat ik die ten volle kan onderschrijven.
Het boek is voor de geinteresseerde leek goed te lezen en, aangezien niemand hier écht achterlijk is, kan eenieder in de literatuurlijst zien dat het grotendeels is gebaseerd op gekleurde Britse bronnen.
De lezer dient zijn of haar eigen conclusies te verbinden aan het gebodene...
En ik geloof dat ik dáárom een "Hear, hear!" liet vallen.
Bedoelde je dit ook, of zit ik zomaar iets in het luchtledige te reutelen?
_________________
"Beledigingen bestaan niet; slechts constateringen"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
mastermindmichelGeregistreerd op: 27-4-2006
Berichten: 694
Woonplaats: London, a small village on Mars, just outside the capital city, Wooble

BerichtGeplaatst: 12 Sep 2006 8:31    Onderwerp: Reageer met quote

Oeps, je was me nét voor.
_________________
"Beledigingen bestaan niet; slechts constateringen"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11547

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2006 9:59    Onderwerp: Reageer met quote

Als ik de reacties zo eens lees lijkt het mij niet diepgaand, niet vernieuwend en eenzijdig. Klopt dat?
_________________
Doe mee met de WO1 Wiki !
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2011 21:28    Onderwerp: Reageer met quote

Om een oud topic eens nieuw leven in te blazen:
een recensie op i-net gevonden:


Boekbespreking: De Slag bij de Somme 1916
Waanzin van de Eerste Wereldoorlog: De slag bij de Somme in 1916


Op 1 juli 1916 begon ‘The Big Push’ – de gezamenlijke poging van de Britse en Franse legers om aan het Noord-Franse front bij de rivier de Somme een beslissende doorbraak te forceren in de vastgelopen stellingenoorlog. De Fransen zaten in het zuiden en kregen zo de gelegenheid om versterkingen te sturen naar Verdun dat op dat moment zwaar onder vuur lag. Het plan liep uit op een fiasco, waarbij op die eerste dag alleen aan de Britse zijde 60.000 slachtoffers vielen. De Somme werd, samen met de slag bij Verdun het symbool voor de zinloze slachting die de Eerste Wereldoorlog heet.

De Duitse troepen hadden zich boven op de heuvels goed ingegraven. Door middel van loopgraaflinies en bunkers was dit een onneembare vesting. Overal moesten de Britten en andere soldaten uit de Gemenebestlanden naar boven klimmen en fungeerden ze als schietschijven voor de Duitsers.

Het Britse leger stond onder leiding van Sir Douglas Haig, ‘de slager van de Somme’. De legerleiding had op de tekentafels een plan uitgedacht dat bestond uit een grote geconcentreerde aanval met als doel de Duitse legermacht te splijten. Ondanks grote geheimhouding hadden de Duitsers al snel in de gaten dat er iets op til was. Eind juni begonnen de inleidende beschietingen met anderhalf miljoen granaten. Hoewel de Duitse stellingen zwaar te lijden hadden, waren grote delen bij de stormloop nog steeds intact. Ook de zware bepakking bleek een nadeel voor de aanvallende troepen. Bovendien was er sprake van gebrekkige communicatie en training. Zo kregen de autoritaire Haig en de rest van de militaire top die ver van het strijdgewoel orders uitdeelden veel te optimistische berichten. Vele commandanten in het veld besloten uit angst om de situatie aan het front positiever voor te stellen dan die in werkelijkheid was. De meeste soldaten behoorden tot nieuwe lichtingen, de vrijwilligers van Kitcheners Nieuwe Legers. Tijdens de wervingscampagnes van 1915 hadden ze gehoor gegeven aan de oproep – ‘Your Country Needs You’ – van de oude veldmaarschalk en minister van Oorlog Lord Kitchener, Deze vrijwilligers waren jong, enthousiast en totaal onvoorbereid.

De naderende Britten, maar ook Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen en Zuid-Afrikanen werden massaal neer gemaaid door Duitse mitrailleurs. Er sneuvelden aan Britse kant 20.000 soldaten en 40.000 militairen waren gewond geraakt of vermist. In totaal gingen tussen die eerste juli en november 1916 ongeveer een miljoen soldaten verloren. Het betrof doden, gewonden en vermisten. Ongeveer 420.000 man was afkomstig uit het Britse Koninkrijk. Daarnaast ging het om 200.000 Fransen en 450.000 Duitsers. Het merendeel van de bevolking die voor de oorlog in het gebied woonachtig was keerde er niet terug.

Toenemende belangstelling WO I
Ongeveer negentig jaar later zijn we getuige van een toename van de belangstelling voor Eerste Wereldoorlog. Het aantal Nederlandstalige publicaties groeit gestaag. Hetzelfde geldt voor het aantal studiedagen met een stijgend aantal geïnteresseerden en de deelname aan tours over de diverse slagvelden. Zeer waarschijnlijk hangt dit samen met de voortdurende aandacht die de Tweede Wereldoorlog al heeft gehad. Bovendien heeft de Eerste Wereldoorlog een enorme impact gehad op de wereldgeschiedenis. Zelfs in Nederland dat toen der tijd een neutrale positie innam wordt nu in retrospectief erkend dat dit internationale bloedige conflict een grotere invloed heeft gehad op ons land dan we in die periode voor mogelijk hielden. Daarnaast zijn de klassieke oorlogsbeelden niet zelden gebaseerd op de nachtmerrie van de wereldbrand tussen 1914 en 1918. De hele Eerste Wereldoorlog door vielen gemiddeld 5.000 doden per dag. Tenslotte is nog steeds het effect merkbaar van de toenmalig bij het verdrag van Versailles vastgelegde verdeling van invloedssferen tussen de belangrijkste landen. Na de val van de Sovjet-Unie zijn we getuige van het soms heropleven van oude bondgenootschappen en het opnieuw aan de oppervlakte komen van diverse onopgeloste nationaliteitenkwesties (voormalig Joegoslavië, Koerden, Armeniërs, etc.) Ook in West-Europa blijken de gevolgen van ’14 -’18 nog niet volledig verwerkt.

Postume gratieverlening
Ik noemde hierboven al de enorme aantallen slachtoffers. Sommige soldaten belandden wel vier of vijf keer in het hospitaal en moesten steeds weer de oorlog in. Een Indiër schreef heel verbaasd naar huis: ‘Een brood dat eenmaal gebakken is stop je toch ook niet voor een tweede keer in de oven?’ Weigeraars kwamen voor het vuurpeloton. Het Shell shock syndroom was toen nog onbekend. Na de aanvankelijke nationalistische geestdrift, waar ook menig socialistische militant en organisatie voor bezweek, nam de twijfel toe over het massale bloedvergieten. Sommige militairen weigerden of probeerden te vluchten. Niet zelden moesten ze dat bekopen met de kogel.

De Britse minister van Defensie Des Browne maakte onlangs bekend dat zo’n 90 jaar na hun executie 306 Britse militairen alsnog postuum gratie zullen krijgen voor de vergrijpen die hun in de eerste Wereldoorlog het leven kostten: desertie en in sommige gevallen ‘lafheid’. Van de in totaal 3.080 ter dood veroordeelde Britten zijn er 351 geëxecuteerd, van wie 306 dus wegens lafheid en desertie.

Vanzelfsprekend werd dit nieuws met vreugde begroet door nabestaanden. De gratie wordt overigens verleend op grond van psychische problematiek. Echter veel soldaten waren volledig bij hun verstand toen ze weigerden om door te vechten. En als een bataljon slecht gepresteerd had, werden soldaten soms gewoon uit de groep gelicht en geëxecuteerd als afschrikwekkend voorbeeld. Deze soldaten waren zeker niet gek. Er bestond geen eerlijk proces. Willekeur en klassenjustitie vierden hoogtij.

Ook nu zijn we getuige van zinloze militaire conflicten, waarbij gezonde jonge mannen en vrouwen uit de arbeidersklasse ingezet worden om de belangen van anderen te verdedigen. We kunnen hierbij denken aan de oorlogen in Irak, Libanon en Afghanistan. Naast het risico van sneuvelen blijken veel militairen na vertrek uit de brandhaard en terugkeer in de burgermaatschappij last te hebben van het posttraumatische stress syndroom.

Hoe revisionistische historici een bloedbad verkopen als een overwinning
Koen Koch die onder meer doceert aan de universiteiten van Leiden en Groningen schetst in zijn boek ‘De slag van de Somme 1916’ het verloop van de slag bij de Somme, beschrijft de hoofdrolspelers en gaat in op discussie die tot op de dag van vandaag woedt over de militaire en politieke betekenis van de slag. In het slothoofdstuk neemt hij de lezer mee op reis naar het voormalige oorlogsgebied in Noord-Frankrijk. Het landschap ziet er nu vredig uit, maar het ligt bezaaid met oorlogsmonumenten en keurig onderhouden militaire begraafplaatsen. Hij laat zien wat er in het huidige landschap is terug te vinden van de hel van weleer. Hij doet dit mede aan de hand van de illustraties en foto’s in het boek. Kochs boek biedt niet alleen een historische terugblik. Hij gaat tevens in op het debat dat woedt over het militaire nut van de slag bij de Somme. Kort gezegd komt het er op neer dat de revisionistische historici stellen dat de slag dan wel geen overwinning op zichzelf was, maar zonder deze slag zou de Entente in 1918 niet als overwinnaar uit de strijd zijn gekomen. Zij verzetten zich tegen het traditionele beeld van een zinloze slachting, omdat daarmee de pacifistische opvattingen versterkt worden. Koch stelt in zijn boek: ‘Al met al zijn de verliezen die aan de Duitsers zijn toegebracht, niet van doorslaggevende betekenis geweest ter voorbereiding van de overwinning in 1918 […] Voor de verspilling van zoveel mensenlevens blijven de militaire leiders [ Haig e.a.] verantwoordelijk en minstens evenzeer de politici in London, die nalieten om in te grijpen terwijl ze wel degelijk op de hoogte waren van de desastreuze ontwikkelingen aan het front’.

Met deze conclusie onderstreept hij eens te meer de waanzin van het Eerste Wereldoorlogconflict. En wat we met terugwerkende kracht constateren over een oorlog van circa negentig jaar geleden kunnen we even zo goed van toepassing verklaren op de huidige oorlog tegen het spookbeeld van het internationale terrorisme. Vandaar de noodzaak van de opbouw van een anti-oorlogsbeweging met een socialistisch perspectief. Niet alleen aan het thuisfront in de straten van het Westen, maar ook onder de troepen.

(c) Ron Blom
http://platformrosa.wordpress.com/boekbesprekingen/boekbespreking-de-slag-bij-de-somme-1916/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
louisGeregistreerd op: 6-10-2009
Berichten: 343
Woonplaats: Leiden

BerichtGeplaatst: 08 Feb 2011 22:46    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb dit boek ook gelezen en had er grotendeels hetzelfde gevoel bij als bij zijn boek over de derde slag bij Ieper: het is een leuke introductie (van de slag bij de Somme in dit geval natuurlijk), als je er niet meer van verwacht heb je hier een prima boekje aan.

Het boek is goed verzorgd maar het is niet erg uitgebreid. Het heeft netto 183 pagina's, die per stuk ook niet bijzonder veel tekst bevatten. Ca 130 van die 183 pagina's bespreken daadwerkelijk de slag zelf, de rest is in- en uitleiding. Het leest prima weg, 3 avonden een paar uur zitten en het is uit.

Het bevat wat reisgidsachtige elementen, ik vind dat altijd enigszins storend in een boek, zeker als het verder al niet zoveel inhoud heeft, maar voor wie toevallig zoiets zoekt kan dit natuurlijk meerwaarde bieden.

Een register ontbreekt, dat is wel een gemis. Gelukkig is het aantal herhalingen in dit boek wat minder groot dan in het boek over de derde slag bij Ieper, hoewel ze ook hier niet geheel ontbreken.

In de eerste hoofdstukken vond ik de volgende cijfers interessant, die de zaken in perspectief zetten. Zoals op pagina 27/28:

Quote:
De Britse verliezen waren tijdens de slag van de Somme met gemiddeld 2943 slachtoffers per dag aanzienlijk lager dan de verliezen tijdens het slotoffensief van 1918, dat de geallieerden uiteindelijk de overwinning bezorgde. Toen lag het daggemiddelde van de Britse verliezen op 3645. Maar in het geval van een overwinning telt men de doden niet. Het Duitse leger leed zijn grootste verliezen tijdens het voorjaarsoffensief van 1918. Op 21 maart alleen al 76.000 man, in de maanden daarna zou dat aantal oplopen tot 1,3 miljoen man, een veelvoud van de verliezen bij Verdun en de Somme samen.


En pagina 44, waar hij de Somme vergelijkt met Verdun:

Quote:
Na tien maanden vechten bedroegen de Duitse verliezen nauwelijks minder dan de Franse: 337.000 (waarvan 143.000 doden) tegen 377.000 (waarvan 162.000 doden). Vergelijkt men deze cijfers met de verliezen van de Britten, de Fransen en de Duitsers aan de Somme, 432.000 en 205.451 tegenover 230.000, en bedenken we dat het Somme-offensief minder dan de helft van de tijd duurde, dan blijkt toch wel het bijzonder gewelddadige karakter van de Somme, zelfs in vergelijking met Verdun.


En op pagina 59, over de logistiek:

Quote:
De staf had berekend dat het Vierde Leger voor één dag veertien treinen voor munitie nodig had, elf voor allerlei voorraden, en dan nog eens zes om de manschappen en paarden aan te voeren. Bovendien ging Rawlinson ervan uit dat tijdens de strijd zelf er ongeveer 10.000 gewonden zouden zijn, voor het vervoer waarvan nog eens tien extra treinen nodig waren. Op een vitale aanvoerweg passeerden op één dag 26.536 soldaten, 63 kanonnen, 617 motorfietsen 5404 rijpaarden, 813 vrachtwagens en 3756 paard-en-wagens. Deze ongelooflijke activiteit (...) moet aan de Britse soldaten een gevoel van kracht en onoverwinnelijkheid hebben gegeven.


Ook in dit boek is Haig weer de gebeten hond, maar dat hebben anderen hier al aangegeven. Interessant vond ik in dat verband het volgende stuk op pagina 120, waarin wordt beschreven hoe Haig zijn ondergeschikten beoordeelde:

Quote:
falen op zich is geen probleem, als er maar voldoende slachtoffers zijn gevallen. Dat was immers het bewijs, hoe bizar ook, dat het wel serieus geprobeerd was. Het staken van zinloze aanvallen om mensenlevens te sparen was in ieder geval niet goed voor een glanzende carrière.


En op dezelfde pagina:

Quote:
Haig vreesde dat zelfs maar het luisteren naar kritiek of het overwegen van suggesties die ondergeschikten deden op basis van hun kennis van de specifieke omstandigheden, zijn gezag zou ondermijnen.


Opvallend is dat al een pagina verder een situatie wordt genoemd waarin Haig wel een voorstel van een ondergeschikte overnam, Koch noemt dat dan ook een uitzondering.

De plattegronden in het boek zijn verhelderend. Raar is wel dat Koch op pagina 115 e.v. spreekt over een plaats Bazentin-le-Grand, die ik op de plattegronden echter niet kon terugvinden. Verwarrend is dat er wel een plaatsje genaamd Bazentin-le-Petit op staat, ik moest Google inschakelen om te leren dat dat toch echt een ander plaatsje is dan Bazentin-le-Grand en waar die laatste dan precies lag.

In het laatste hoofdstuk (ik tel dan het slothoofdstuk, dat een reisgidsje is, even niet mee) rekent Koch nog af met de 'revisionisten', die stellen dat de slag een Brits succes was of in ieder geval op lange termijn toch het gewenste resultaat heeft gehad / aan de eindoverwinning heeft bijgedragen. Ik heb onderhand al wel wat boekjes over de oorlog gelezen, maar ik heb nog niemand dergelijke stellingen zien verdedigen, dus mij bekruipt de indruk dat Koch hier een stroman aanvalt, maar wellicht ligt dat aan beperkte kennis mijnerzijds.

Al met al ben ik wel te spreken over dit boek, het is mijn eerste boek over de slag aan de Somme (Koch spreekt vreemd genoeg over de slag *van* de Somme, dat lijkt een anglicisme) en ik lijk daarmee te behoren tot de doelgroep waarop dit boek mikt. Heb je al meer kennis van deze specifieke slag, dan is dit boek wellicht minder interessant.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 06 Feb 2012 21:54    Onderwerp: Reageer met quote

Hier kan je de eerste paar bladzijden van het boek lezen..
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
rennyGeregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 324

BerichtGeplaatst: 08 Jul 2014 13:42    Onderwerp: Reageer met quote

Geweldig boek ! aanrader voor de aspirant geinteresseerde Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boeken en recensies Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group