Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De ''kaiserschlacht'' 1918.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 14:54    Onderwerp: De ''kaiserschlacht'' 1918. Reageer met quote

Dit verslag kan men het beste met een kaart van Michelin Nr. 236 lezen.
Er worden veel streken, steden en plaatsen genoemd die op deze kaart staan.Kaiserschlacht. Inleiding.

De Duitse legerleiding had grote plannen voor het jaar 1918.
Er werden grote offensieven gepland die een doorbraak moesten forceren
en de Engelsen de ‘’ zee in moesten jagen’’
Er werden 4 offensieven gepland:

Michael. 21 maart 1918.
Georgette. 9 april. ''
Blucher-York. 27 mei. ''
Gneisenau. 9 juni. ''

Een nieuwe strategie en tactieken werden bedacht om het front dat dat
totaal vastzat (verstard) te doorbreken. Een nieuwe soldaat werd ingezet :
‘’De Sturmer’’ of stormtrooper. Al in 1915 had men dit onderdeel opgericht en uitgeprobeerd. Bij de slag om Verdun werden de eerste met succes ingezet. Ze waren licht bewapend en hadden weinig bepakking zodat hij zich vlug kon bewegen. Hij moest de versterkingen, die eerst werden beschoten, gewoon laten liggen en met omtrekkende bewegingen zo snel mogelijk veel terrein veroveren. Die werden dan door de infanterie, die na hun kwam, wel opgeruimd.
De industrie werd tot het harder werken gemaand en de productie bereikte een grote hoogte. De munitiefabrieken draaiden op volle toeren, en de wapenfabrieken maakten nog nooit zoveel wapens per dag.
Door de vooruitgang van de technieken, en vooral meteorlogischgebied,
de ervaring met de beschietingen aan het front, was de aanleiding om
en geheel nieuwe tactiek te gebruiken door de artillerie. Deze tactiek was
ontwikkeld door een geniale Duitse Oberst-lieutenant : Bruchmuller.
In totaal waren er +- 6608 kanonnen van allelei kaliber en 3534 mijnenwerpers beschikbaar. Voor elk stuk geschut was een tabel voor het vuurplan.
De grote man achter dit alles was Gen.Ludendorff, een briljant, maar wispelturig generaal.
Na alles nagelopen en bekeken te hebben, waren de Duitsers klaar voor de grote slag. Het kreeg de naam:''Kaiserschlacht''. Het werd ook wel het
''Ludendorff offensief'' genoemd.

De Geallieerden.
de geallieerden waren na het rampzalige jaar 1917 (Passendale- -Champagne-Nivelleoffensief) hun wonden aan het likken en langzaam hun legers weer op peil aan het brengen. Hun grote hoop waren de Amerikanen die steeds meer troepen naar Europa stuurden en daar kennis maakten met de verschrikkingen van de loopgraafoorlog.
Het waren jonge mannen die graag de oorlog in wilden.
Ook de geallieerden makten hun plannen, maar waren nog niet zover om die uit te voeren. Ze oefenden, trainden, en wachten af tot ze een offensief konden inzetten. Ook was het bij de legerleiding niet bepaald koek en ei.
De ene groep wilden een verdedigende tactiek volgen, (Petain en Haig)
terwijl Gen.Foch (opperbevelhebber geallieerden), een aanvallende
tactiek voorstond. Het kwam er op neer dat er een afwachtende houding
werd aangenomen. Zo konden de Duitsers hun geplande offensieven
opbouwen en op de geplande tijd deze beginnen.

Balans van de strijdende partijen:
Duitsland: 67 divisies. Geallieerden: 33 divisies.
Licht geschut: 4010 Licht geschut: 1710.
Zwaar geschut: 2588. zwaar geschut: 976.Het geweld breekt los.


"Michael" 21 maart--5 april. Fase 1.

Op 21 maart 1918, 4 uur s,morgens bulderden de Duitse kanonnen en was het grote Duitse offensief begonnen. De Duitsers hadden op een linie van 60 km ruim 6600 kanonnen opgesteld en de Engelsen konden daar slechts 2500 kanonnen tegenover stellen. De aanval was geen verrassing,maar de tactiek was nieuw, en de manier van de artillerie om bepaalde doelen met een grote hoeveelheid granaten te bestoken was ook nieuw voor de Engelsen. Na een geweldige artilleriebarrage van 5 uur, werd er een spervuur uitgebracht, wat het teken was voor de aanval.
De nieuwe wapens (Bergmann MP18, Korte karabijnen), en de strijdwijze van de sturmtrooper bewezen meteen dat het lonend was, wat er ingevoerd was.
De gehele linie werd werd op vele plaatsen doorbroken, en in de zuidelijke
aanvalssector werd het meeste sukses geboekt. In de middelste sector werd nadat de linies waren doorbroken met de allergrootste moeite een dunne verdedigingslijn opgetrokken. In de noordelijkste aanvalssector was de linie wel doorbroken, maar was de winst niet genoeg, om volgens het plan verder te gaan.
Na drie dagen was de linie +- 16 km opgeschoven. Dat was volgens het Duitse opperbevel niet voldoende, dus werden er nu 3 "aanvalswiggen" gevormd die de stootkracht moesten verhogen en alsnog de Engelsen en Fransen in de Noordzee te drijven....

1. Het noordelijkste leger (17e leger) moest naar Abbeville doorstoten.

2. Het middelste leger (2e leger) moest langs Amiens optrekken en een
wig drijven tussen het Engelse en Franse leger.

3. Het zuidelijkste leger (18e leger) kreeg opdracht de aanval voort te zetten met een zwaai naar het zuid-westen richtingNoyon en Montdidier om de Fransen te verslaan.

Dit plan met de drie aanvalswiggen wijkte af van het eerste en gooide
vele plannen in de war. Het is nadien door vele deskundigen bekritiseerd.

Op 27 maart was het 17e leger nauwelijks een stap verder gekomen en het 2e leger had nog Combles en Bapaume kunnen veroveren. Het ergste was, de aanvalskracht was eruit. De munitie raakte op, en de aanvoer van reserves werd steeds minder. Ook het 2e leger liep vast op hevige tegenstanden kwam niet veel verder.
In de middag van 27 maart werd het commando gegeven dat beide legers zich defensief moesten opstellen, en was de hoop nog alleen op het 18e leger gevestigd, dat wel goede vorderingen maakte.
Het Duitse hoofdkwartier zag zich genoodzaakt werderom de plannen te wijzigen. Men bereidde een aanval op Amiens voor, omdat daar een zeer belangrijk spoorwegknooppunt van de geallieerde legers was.
Met eenheden van het 18e en het 2e leger werd de aanval ingezet, en na een hevige strijd bleef de stad in geallieerde handen.
Op 5 april 1918 zag het Duitse hoofdkwartier zich genoodzaakt Operatie''Michael" af te gelasten.

De winst van de Duitsers was:
Het front was 60 km opgeschoven naar het westen.
Er waren 90.000 krijgsgevangenen gemaakt en 1100 stukken geschut buit gemaakt.
Ook Duitsland had verliezen: +- 230.000 man waren er gesneuveld en vele divisies waren zwaar gehavend.


“Georgette’’. 9--20 april. Fase 2.

De 2e fase wordt ook wel eens de slag aan de Leie genoemd. De Leie is een riviertje in Vlaanderen dat van Gent via Armentieres loopt naar Hazebroek.
Het offensief dat werd ingezet door Duitsland had de bedoeling om door te stoten via de Vlaamse hoogvlakten naar de kanaalkust.
De grote van deze operatie was veel kleiner dan die van Michael, en de sterkte van de aanvaller was: het 6e en het 4e leger samen, 26 divisies en 608 batterijen.
Breedte van het front van Warneton tot aan La Bassee was 32 km.
Op 9 april begon de artillerie aan zijn beschietingen. Ze braken door 2 Portugese divisies, en rukten op naar de stad Hazebroek. 12 km voor de stad werden ze tot staan gebracht, want de versterkte plaatsen:
Festubert en Givenchy waren onneembaar en versperden de weg van de linkervleugel.
Het lukte de rechtervleugel de stad Armentieres in te nemen, en nog door te stoten naar de Vlaamse hoogten, maar de Engelsen die met de hulp van de ijlings aangevoerde Fransen gaven geen krimp en de aanval liep vast.
Wederom was een van de grootste oorzaken de aanvoer van reserves, munitie, en wapens.
Op 20 april gaf het Duitse hoofdkwartier de opdracht de aanvallen te stoppen, en de 2 overige vleugels naar eigen inzicht te handelen. Op 25 april lukte het een Beiers regiment nog om de heuvel Kemmel (159 mtr) te veroveren.
Daarna waren de aanvallen afgelopen.

Balans van de operatie””Georgette’’ :
Er was een uitstulping van 18 km diep in de vijandelijke linies gemaakt. Er waren 30.000 krijgsgevangenen en er werden 450 stukken geschut buitgemaakt.

De Engelsen hadden sinds 21 maart 348.000 man verloren. De schatting van de Duitsers evenveel.

---------
De slag bij Villers-Bretonneux. 24--25 april 1918.
Het dorp Villers-Bretonneux ligt +-10 km zuid-west van Hamel in het Somme gebied. De Duitsers probeerden op 24 april 1918 bij dit dorp door te breken naar Amiens.
Ze werden daar tegen gehouden door de 5e Australische divisie die daar in de verdediging lag. Het was de eerste Duitse tankaanval welke met 13 tanks werd uitgevoerd. Het werd een tankslag tegen de Engelsen welke daar 20 tanks hadden ( 13 MK4 en 7 Whippets ). Na een slag van 2 dagen werd met de hulp van de artillerie de Duitsers tot staan gebracht. De bedoeling om Amiens te veroveren was mislukt.
De slag duurde van 24 t/m 25 april.
----------
Wordt vervolgd.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:08    Onderwerp: De ''Kaiserschlacht'' 1918. deel 2 Reageer met quote

‘’Blucher--York’’. (Aisne) 27 mei--6 juni Fase 3.

Na de successen van de vorige operaties was er aanleiding om fase 3 in te zetten. Het plan was via de Chemin-des-Dames en de Aisne rivier door te stoten richting Parijs. De rivier de Aisne loopt van vanuit het Champagnegebied onder de Chemin-des-Dames (een heuvelrug) door naar het dorp Compiegne. De Duitsers waren tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk was om door de linies te breken, welke waren ontstaan na de operaties Michael en Georgette. Men veronderstelde dat de reserves van de Fransen en Engelsen waren opgesteld achter de linies.
Men verwachtte dat die naar het nieuwe operatiegebied zouden worden gestuurd, zodat de beide fronten zouden worden verzwakt.
Het 1e en en het 7e leger werden aangewezen om de aanval in te zetten.
Er waren op Dat moment 11 divisies beschikbaar.
Op 27 mei 1918 braakten 3719 kanonnen hun vuur uit over de stellingen van de Fransen en Engelsen. Na een beschieting van drie en een half uur stormden de Duitsers over een breed front van 50 km op de linies af , en stonden drie kwartier later in het centrum van de Chemin-des-Dames. De gehele verdediging kwam in gevaar en de Fransen en Engelsen begonnen zich terug te trekken. Tegen de middag had de linkervleugel van het 1e leger de Aisne bereikt, en trok over de onbeschadigde
bruggen. De dorpjes Fismes en Vesle werden ingenomen, en zo bleef het die dag erbij.
De Franse generaal Petain had reeds s,morgens na het begin zijn maatregelen genomen, en de flanken versterkt met 3 reservedivisies, en stuurde 6 Infanteriedivisies naar het slagveld om de stoot op te vangen. De Duitsers hadden kans gezien in het centrum van de verdediging een gat te slaan van 20 km, en veel krijgsgevangen te maken.
Op 28 mei was er alleen veel strijd op de flanken, en de Duitsers wisten door te dringen tot in de buitenwijken van Soissons. Op 29 mei werd de aanval op de flanken doorgezet en de hoofdaanval gepland op het centrum van de Marne.
De Marne is een rivier die ontspringt bij Epernay en loopt zuidelijk door het Champagnegebied naar Chateau-Thierry.
In het oosten (Reims) kwam de aanval nauwelijks vooruit, maar de andere vleugel nam de stad Soissons in.
In het centrum (Marne) ging de aanval op een front van 30 km goed vooruit, en bereikten de dorpen Chateau-Thierry en Dormans.
De toestand werd nu kritiek, en Petain vroeg om het 10e leger als versterking, maar Foch (opperbevehebber) weigerde die te sturen.
Het 10e leger stond links van het centrum noordelijk achter de Fransen als
Reserve als de Duitsers eventueel daar een offensief wilden beginnen.
Dat was ook het plan geweest, maar dat werd nu verijdeld.
Op 30 mei begon nu ook het 18e Duitse leger deel te nemen aan de strijd door In de sector Noyon--Chauny aanvallen te beginnen.
In het centrum bereikten de Duitsers de Marne tussen de dorpen; Chateau-Thierry--Dormans.
De druk werd nu zo groot, dat Gen.Foch besloot enige versterkingen te sturen naar Petain. Op 31 mei zond hij 2 Amerkaanse divisies naar rustige sectoren om daar de Fransen vrij te maken voor de slag om Parijs, want alle tekenen wezen erop dat bij de Marne de slag zou plaats vinden, en bij eventueel verlies, zou Parijs dan zou kunnen worden ingenomen.
Toen men op 2 juni de balans opmaakte, leek het erop dat het gevaar redelijk was bezworen. Op 2 en 3 juni kwamen de Duitsers slechts zeer langzaam vooruit, en liep de aanval vast.
1e. De Geallieerden werden steeds sterker doordat zij hun reserves beter gebruikten.
2e de Duitse troepen waren zeer vermoeid en werden niet afgelost.

Op 4 juni eindigden de grote operaties en werden er alleen nog plaatselijke frontverbeterende acties gevoerd.

De Duitsers hadden een zeer groot gebied veroverd, maar hadden
zorgen dat hun aanvoerlijnen niet werden verbroken.
Het doel van Gen.Ludendorff was nog steeds niet bereikt.
Hij wilde zoveel mogelijk Fransen in het gebied om daar slag te leveren dan deze vernietigen. Daarom werden er meer operaties gepland richting Noyon--Montdidier.


De Amerikanen.
De Amerikanen werden voor het eerst ingezet bij het dorp Cantigny even ten westen van Montdidier, wat op 28 mei 1918 werd veroverd.
Op 2 juni 1918 deed de 2e Amerikaanse divisie een geslaagde aanval op de Marne stelling bij Chateau-Thierry.
Van 6 --25 juni 1918 veroverden de mariniers van de 2e divisie na een strijd van 19 dagen het Bellau-Wood, wat een belangrijk obstakel was in de geallieerde aanval. Dit ging ten koste van 1087 doden.
Deze feiten deden veel goeds voor de andere geallieerden soldaten. Het moreel werd ermee omhoog gekrikt.


‘’Gneisenau’’ ( Matz) 9--13 juni 1918. Fase 4.

De Matz is een riviertje welke van de Oise afkomt en door een zeer bosrijk gebied stroomt. Het is maar een kleine aftakking. Het gebied, wat ook de Matz wordt genoemd, ligt iets zuidelijker tussen Montdidier en Noyon. Het +- 20 km noordelijk van het bos van Compiegne.
Het zou de streek worden waar de Duitsers werden tegengehouden tijdens de opmars naar Parijs.
Het Duitse hoofdkwartier had de beslissing genomen om via de Matz en het hoge massief van Lassigny (een heuvelrug) door te stoten naar Parijs.
Als de aanval goed liep, dan zou er ook een offensief naar Soissons plaats vinden en dan zou de Franse linie opgerold worden.
Er waren 14 divisies van het 18e leger onder Gen.Von Hutier en 7 divisies in reserve beschikbaar. De Fransen waren via inlichtingen op de hoogte van de plannen omdat de codering bekend was geworden. (Blz.1275)
Het 10 Franse leger onder Gen.Mangin stond klaar bij Soissons om de Duitsers de pas af te snijden. Op alle plaatsen waar het misschien mogelijk was om door te breken, werd er een verdediging opgeworpen. Als reserve stonden 5 divisies en veel tanks klaar.
Op 9 juni 1918 werd de aanval ingezet op een front van 35 km breed en met 14 divisies (170.000) man. Het doel van de eerste dag was Compiegne.
De artillerie beschoot de Fransen met gifgasgranaten, omdat die in het
heuvelachtige land zeer veel effect hadden omdat het gas bleef hangen in de ravijnen. Ook de Franse artillerie deed zijn best, want men wist nu waar de artillerie- concentraties waren .
Om 4.30 viel de Duitse infanterie aan, op de westelijke vleugel werd er weinig winst gemaakt, maar in het centrum rukten zij op 10 juni
op tot het dorp Monchy-Humieres, slechts op 10 km afstand van Compiegne.
Om 5 uur s,middags ging de tegenaanval van Gen.Mangin van start. Hij rukte op en heroverde een klein dorp, Mery, dat een groot gedeelte van de Matz kon bestrijken.
Op 11 juni zette hij zijn tegenoffensief in op een front van 12 km en, heroverde hij alle posities die de lijn : Courcelles--Mery beheersten.
Hij stootte zelfs door tot aan de Duitse batterijen.
De aanval op Compiegne was gebroken.
Voor het eerst sinds de offensieven die in maart begonnen, hadden de Duitsers een nederlaag geleden.
Gen.Foch wilde geen achtervolging want hij was van mening dat de Duitsers vele weken nodig hadden om weer een offensief te beginnen.
Hij had toen ook de beste papieren:
1e. De Amerikanen stroomden Europa binnen.
2e. De fabrieken draaiden op volle toeren.
3e. De productie van tanks was zeer hoog.
4e het belangrijkste punt was dat de troepen weer een heel hoog moreel hadden.


‘’Friedensturm’’. (Marne--Reims) 15--17 juli 1918.

Dit zou het laatste grote offensief worden van Gen.Ludendorff.
Voor de operaties Marne-Reims, waren 50 Duitse divisies beschikbaar welke niet geheel meer volledig waren, na de verscheidene offensieven. Ook werd het moeilijk het verassingelement te verdoezelen, want de luchtmacht van de geallieerden was heer en meester in het luchtruim. Ook werden de deserties talrijker, die de Fransen hun inlichtingen gaven van de op handen zijnde aanval. Foch kon dus zijn maatregelen treffen. Er werden in het te verwachten aanvalsvak 36 Franse divisies opgesteld, en de verdedigingslinie werd diep geëchelonneerd (verscheidene loopgraven achter elkaar). De artillerie werd ver achter de linies geplaatst, zodat de Duitse artillerie maar een smalle strook kon beschieten. Dat was de beste methode om de nieuwe tactiek van Bruchmuller ( zie Michael ) te nivelleren.
Het geplande aanvalsgebied lag ten oosten van Reims in de Champagne en ten zuid-westen van Reims tot aan Chateau-Thierry.

Op 15 juli 1918 begon de aanval op de gebruikelijke manier. In het begin liep het allemaal goed, maar gaandeweg liep de Duitse aanval vast op de hechte verdedigingslinie van de Fransen. Al na 2 dagen zware gevechten gaf Ludendorff bevel het offensief te staken, omdat er geen wezenlijke vooruitgang werd geboekt.
Voor Ludendorff was dat een diepe ontgoocheling, want de Fransen hoefden niet hun voorbereidingen te staken waar zij mee bezig waren voor een groot offensief.
Gen.Ludendorffs vredesoffensief was mislukt, en het initiatief kwam in handen van de geallieerden, en voor Duitsland was er geen mogelijkheid meer om de oorlog te winnen.


Geallieerd tegenoffensief. 18 juli--31 augustus 1918.

Duitsland was uitgeput. In de maanden maart tot en met juli, waren er meer dan 900.000 Duitse soldaten gesneuveld, en het land was uitgeput. Er waren geen reserves meer en de fabrieken draaiden op halve kracht wegens gebrek aan grondstoffen. (blokkade) .
Ook de geallieerden waren de uitputting nabij. Gelukkig was de komst van de Amerikanen welke intussen de sterkte hadden van 24 divisies, meer dan 1 miljoen man. ( 1 divisie +- 27.000 man).
Voor het grote tegenoffensief werden 4 legers samengesteld welke de uitstulping tussen Soissons en Reims op moesten ruimen en dan naar het noorden doorstoten.
De Fransen hadden tot hun beschikking 22 divisies waaronder 4 Engelse,
2 Italiaanse, en 8 Amerikaanse divisies. Ook waren er 400 tanks.
Op 18 juli zette Gen.Foch de aanval in, en na 6 weken zware gevechten was de uitstulping welke de Duitsers hadden veroverd met hun vorige offensieven opgeruimd.
Tot Soissons kwamen de Fransen en er werd halt gehouden, en het veroverde gebied geconsolideerd.

De verlieslijst over de maanden maart--juli 1918. (geschat)
Engeland : doden, vermisten 447.921.
Frankrijk : ‘’ ‘’ 270.000
Duitsland : ‘’ ‘’ 963.300.

------------------------------------------------------------------

Gegevens:
History of the First world War. Purnell. London.
The great battles of world war 1. J.Wren.
De eerste wereldoorlog. H.Andriessen.
History of world war 1. A.J.P Taylor.
14-18 De eerste wereldoorlog. Amsterdamboek.
World War 1. Susanne Everett.
De eerste wereldoorlog. Westfront. P.Simkins.

Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Casper ReyndersGeregistreerd op: 26-2-2005
Berichten: 249
Woonplaats: Groenlo

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:11    Onderwerp: Reageer met quote

Intresant Paul Smile
_________________
Nothing is impossible
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:26    Onderwerp: Kaiserschlacht. Reageer met quote

Bedankt.
Is een stuk werk van 3 maanden wel 30 boeken uitpluizen.
Het is een lezing die ik gegeven heb. Alleen zit ik met het
probleem van kaarten en foto,s die ik er graag bij zou willen doen.
Heb het gevraagd aan familie , maar ja,.....................
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Casper ReyndersGeregistreerd op: 26-2-2005
Berichten: 249
Woonplaats: Groenlo

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:31    Onderwerp: Reageer met quote

www.google.nl ?
_________________
Nothing is impossible
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11546

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:33    Onderwerp: Reageer met quote

Paul, kun je anders de karten uit het Reichsachiv gebruiken? Of bedoel je actuele kaarten?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PaulGeregistreerd op: 25-2-2005
Berichten: 1576

BerichtGeplaatst: 26 Mrt 2005 15:47    Onderwerp: Kaarten. Reageer met quote

Ik denk dat je bedoeld of ik Duitse stafkaarten kan gebruiken?
Een moeilijk punt. Hoe kom je eraan? Als ik kaarten gebruik is dat
meestal uit de boeken. Ik zoek de beste en de meest gedetaileerde
kaart op en gebruik die. Ik heb er nogal op dia staan omdat dat de
manier van presenteren was en nog is. Nu kan het ook met de laptop.
Maar kaarten van Michelin heb ik allemaal, ook de laaste uitgave.
Stafkaarten kan ik aardig lezen, omdat ik vroeger in dienst bij de
waarnemer was. Maar ik vind het beste een goede kaart die duidelijk
aangeeft wat er beschreven wordt, zoals dorpen, wegen, belangrijke
plaatsen. Dat doen de Michelin heel goed, wat je vermoedelijk al weet.
Maar voor gebruik zoals deze item, dan neem ik een kaat uit het boek
want die geeft aan waar het plaatsvond.
Paul.
_________________
Er is nog zoveel wat we niet weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Von KluckGeregistreerd op: 24-9-2005
Berichten: 119

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2005 17:53    Onderwerp: Reageer met quote

Een van de meest triviale (mede) reden waarom de Duitsers deze offensieven verloren was dat veel van de Duitse troepen aan het loothen geslagen waren zelfs door hun eigen officieren niet meer in gareel gehouden konden worden. Medio 1918 waren de geallieerden, die geen last hadden van blokkades, van meer en beter voedsel voorzien dan de inmiddels, hongerende Duitsers. De Duitse troepen, die dit ontdekten tijdens dit offensief, konden het dan ook niet weerstaan om op Voedsel-jacht te gaan en konden niet of nauwelijks meer afgebracht worden van hun jacht op voedselbuit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MengelmanGeregistreerd op: 30-8-2005
Berichten: 184
Woonplaats: in de stille kempen op de purpre hei

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2005 22:19    Onderwerp: Reageer met quote

heb misschien nog iets bruikbaar liggen kzal is in men collectie neuzen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3104
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 15 Apr 2018 18:22    Onderwerp: Reageer met quote

Interessante blogs van de CWGC over operatie Michael en Georgette:

https://www.cwgc.org/history-and-archives/first-world-war/campaigns/western-front/german-spring-offensive
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group