Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

vergelijking tussen corona en de spaanse griep

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Medische verzorging Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
donjonekeGeregistreerd op: 5-5-2010
Berichten: 312
Woonplaats: Aalter

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2020 9:18    Onderwerp: vergelijking tussen corona en de spaanse griep Reageer met quote

Plagen zijn van alle tijden. Al minstens 10.000 jaar teisteren ze de mensheid en ze hebben altijd onverbiddelijk toegeslagen. Het enige wat de mens ertegen vermag, is de besmettingen zo veel mogelijk onder controle houden. Dat is exact wat overheden over de hele wereld vandaag proberen te doen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus Covid-19.


De huidige pandemie brengt de Spaanse griep in herinnering, omdat die wereldwijd zo genadeloos veel dodelijke slachtoffers maakte: 20 tot 100 miljoen. Hoe dodelijk Covid-19 is, weten we nog niet. Wél weten we dat het virus heel besmettelijk is en dat niemand van ons - behalve wie het inmiddels overwon - er antilichamen tegen heeft omdat het compleet nieuw is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zette vorige week het sterftecijfer bij de groep van met Covid-19 besmette mensen op 3,4 procent - wat hoog is, veel hoger dan de gewone griep (0,1 procent). Omdat het niet bekend is hoeveel mensen er in werkelijkheid besmet zijn met Covid-19 - heel waarschijnlijk beseffen sommigen niet eens dat ze het virus dragen wegens geen symptomen - is het cijfer van 3,4 procent heel voorbarig. Het zou veel lager kunnen liggen, zelfs tot het niveau van de seizoensgriep kunnen worden herleid. Over de letaliteit van de Spaanse griep bestaat nog altijd discussie, omdat die moeilijk te bepalen valt, maar ze wordt meestal op 2,5 procent gezet. Nog een verschil met de Spaanse griep is dat die ziekte vooral jonge mensen tussen 20 en 40 trof, terwijl Covid-19 vooral slachtoffers maakt bij zestigplussers.

Beide virussen behoren bovendien tot een andere familie. Influenza verspreidt zich snel maar relatief gelijkmatig onder de bevolking, terwijl coronavirussen eerder in clusters mensen besmetten. Dat betekent dat coronavirussen in principe beter in te dijken zijn, zoals in het verleden ook bleek bij de uitbraak van SARS en MERS. Dat dit met Covid-19 niet gelukt is, heeft, volgens professor Annelies Wilder-Smith van London School of Hygiene and Tropical Medicine, onder meer te maken met de constante vergelijking van in het begin tussen Covid-19 en de gewone griep. Dat heeft onderschatting in de hand gewerkt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het Covid-19-coronavirus niet zo dodelijk als de Spaanse griep in 1918, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet bijzonder ernstig is. In afwachting van een vaccin, kunnen we op dit moment alleen maar proberen de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan.

Oktober 1918, St. Louis. Het Rode Kruis staat klaar met ambulances en brancards om slachtoffers van de Spaanse griep op te vangen.
AP Oktober 1918, St. Louis. Het Rode Kruis staat klaar met ambulances en brancards om slachtoffers van de Spaanse griep op te vangen.
Op dat vlak zijn de technieken ten opzichte van honderd jaar geleden eigenlijk niet veranderd. Quarantaine, isolatie, mondmaskers en handen wassen gelden nog altijd als voornaamste wapens in de strijd tegen de verspreiding van de ziekte. Wat overheden hebben geleerd uit 1918, schrijft The Guardian, is dat opgelegde maatregelen contraproductief werken. Veel efficiënter is het wanneer mensen zelf kiezen om hun steentje bij te dragen. Daarom moet het volk goed ingelicht worden over de bedreiging en moet het de overheid vertrouwen. Die tactiek is ook in ons land de voorbije dagen toegepast, al werden de autoriteiten al meteen laksheid en onduidelijkheid verweten.

Vandaag zijn er natuurlijk veel meer en betere communicatiekanalen dan in 1918 en heeft de overheid ook een veel beter zicht op het aantal zieken. Dat eerste gaf trouwens aanleiding tot de benaming ‘Spaanse’ griep. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hadden allemaal eerder dan Spanje te kampen met de epidemie, maar die landen hielden de informatie daarover aanvankelijk uit de pers om het moreel niet aan te tasten. Spanje bleef neutraal tijdens de oorlog en censureerde zijn pers niet. Zij brachten het nieuws van de dodelijke griepuitbraak dus wél meteen uit, vandaar de naamgeving.

Het waren andere tijden, begin vorige eeuw. Er werd toen bijvoorbeeld onder meer naar mystiekere verklaringen gezocht voor de erg dodelijke griep. Zo hield de plaatselijke bisschop in het diepgelovige Zamora in Spanje een noveen - negen dagen op rij avondgebeden - ter ere van Sint-Rochus, patroonheilige tegen de pest. Op het hoogtepunt van de uitbraak van de Spaanse griep moesten de kerkgangers toen relikwieën van de heilige kussen. Zamora noteerde dan ook het hoogste sterftecijfer in heel Spanje en een van de hoogste in Europa. New York City had dan weer een van de laagste sterftecijfers. De inwoners van Manhattan hadden er al een waarschuwingscampagne van 20 jaar voor tuberculose opzitten en hadden daardoor een groter gezondheidsbesef. Maar ook daar werden bizarre, oude rituelen ingezet. Zoals een “zwart huwelijk” tussen twee Joodse vreemdelingen op het kerkhof van Mount Hebron in de hoop de pandemie het hoofd te bieden.

Ook in 1918 werden mondmaskers gebruikt.
Verder bestond er ook toen al tegenstand tegen het voornemen om minder volk toe te laten bij allerlei voorstellingen. Harold Edel, directeur van een cinemazaal op Times Square, bedankte in de herfst van 2018 uitbundig het talrijk opgekomen publiek dat naar de nieuwe film van Charlie Chaplin, Shoulder Arms, kwam kijken. Een paar weken later overleed hij aan de griep.

Vandaag horen we zulke dingen uit religieuze hoek niet meer over het Covid-19-virus. De kerk trekt aan hetzelfde zeel als de overheid. Toch speelde religie wel degelijk ook een rol bij de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Zuid-Korea, waar een cluster zich in de Shincheonji-kerk situeerde.

Wél een gelijkenis tussen nu en honderd jaar geleden, en een hele opvallende, is ‘fake news’. Dat bestond wel degelijk al in 1918. Alleen wordt het vandaag veel en veel sneller verspreid. De Amerikaanse president Donald Trump trok schijnbaar weinig lessen uit zijn eigen verleden. Zijn grootvader overleed destijds aan de Spaanse griep, maar dat weerhield Trump niet om zelf Covid-19 te minimaliseren.

Meer fake news: dat cocaïne of alcohol zou helpen in de strijd tegen het coronavirus, dat dacht men in 1918 ook al van alcohol in verband met de Spaanse griep.

Een andere straffe overeenkomst met vandaag: in het Braziliaanse Rio de Janeiro werden in 1918 voetbalwedstrijden afgewerkt in lege stadions. Verschil: toen konden supporters de match niet op tv volgen.

En nog een laatste gelijkenis: we schuiven graag de schuld van een epidemie in de schoenen van anderen. De Chinese bevolking kreeg het daarom soms hard te verduren de laatste maanden. Ook in 1918 werd een zondebok gezocht. De Brazilianen hadden het toen over de “Duitse griep” en de Senegalezen over de “Braziliaanse griep”. Polen wezen met een beschuldigende vinger naar de Bolsjewieken, de Denen naar mensen uit het zuiden. Met de wetenschappelijke benaming Covid-19 heeft de WHO alvast een stigmatisering van een bepaalde bevolkingsgroep vermeden.
_________________
bompa's levenswijsheid : een vrouw zonder D-cup is als een granaat zonder slagpin
ge zijt beter dat ge ze wegsmijt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5841
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2020 9:54    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Ook in 1918 werden mondmaskers gebruikt
.

Ondertussen in Parijs


BronMsn nieuws
Van Spaanse tot Mexicaanse griep:
deze pandemieën gingen coronavirus voo
r
© Aangeboden door RTL Nieuws


Man met het linkse bord
Le Boche est Vaincu ..oui mais LA GRIPPE NE L’EST PAS !

Ja Den Duits is overwonnen maar de Griep is het niet !

Man met het rechtse bord
Masquez vous les uns les autres L’essayer c’est l’adopter

Doe allen een masker aan , Het proberen is het adopteren.
To try it is to adopt it.

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2020 14:55    Onderwerp: Reageer met quote

Covid19 een stigmatisering vermijden? China outbreak virus december 19 is de volledige naam van het virus..
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
UnterhundGeregistreerd op: 16-12-2014
Berichten: 228
Woonplaats: Eijsden

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2020 20:03    Onderwerp: Reageer met quote

derwisj @ 13 Mrt 2020 14:55 schreef:
Covid19 een stigmatisering vermijden? China outbreak virus december 19 is de volledige naam van het virus..
pascal


Grapje, toch? Covid-19 staat voor "Coronavirus disease 2019" .. dat is de officiële benaming!

Zou trouwens ook raar zijn als die andere uitleg de officiële zou zijn. Om welk virus zou het dan gaan? Alleen maar eentje die in China zou zijn gestart? Kan dan net zo goed om zwemmerseczeem gaan ...
_________________
Ik heb liever paard in m'n gehaktbal, dan een ezel in mijn regering.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7616
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 14 Mrt 2020 14:54    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb gelezen china outbreakvirus december 19
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ParaGeregistreerd op: 2-8-2014
Berichten: 69
Woonplaats: Omgeving Verdun

BerichtGeplaatst: 14 Mrt 2020 17:03    Onderwerp: Reageer met quote

COVID-19, dat staat voor, coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV). SARS-CoV-2 infecteert mensen via ACE 2-receptoren.

Dit is de enige juiste benaming en uitleg van het RIVM.
_________________
Mille periculis supersum
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16289
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2020 11:48    Onderwerp: Reageer met quote

Het coronavirus wordt vergeleken met de Spaanse griep.
Maar de verschillen zijn groot

Cor Speksnijder - Volkskrant - 13 maart 2020

De pandemie van het coronavirus wordt vergeleken met die van de verwoestende Spaanse griep een eeuw geleden. Maar de verschillen zijn groot.

Toen het virus was uitgeraasd, had het bijna een op de drie mensen op aarde aangestoken. De Spaanse griep richtte in 1918 en 1919 een van de meest dramatische slachtingen aan van de 20ste eeuw, mogelijk omvangrijker dan de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen. Met de coronacrisis is er opnieuw een pandemie, een wereldwijde epidemie. Nu waart weer een virus rond dat snel om zich heen grijpt en levens eist. Maar de verschillen met een eeuw geleden zijn groot.

Het Spaanse griepvirus zaaide dood en verderf in een wereld die kampte met de gevolgen van een verwoestende oorlog en die het moest doen met medische voorzieningen die zich niet laten vergelijken met de huidige gezondheidszorg. Wetenschappelijke kennis over virussen ontbrak, er waren geen griepvaccins, antibiotica – virusinfecties gingen vaak gepaard met bacteriële infecties – moesten nog worden uitgevonden. Na de oorlog verspreidden soldaten die naar huis teruggingen het virus over landen die weinig of niets tegen de ziekte konden doen.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de Spaanse griep wordt in wetenschappelijke studies uitgedrukt in zeer ruwe schattingen: tussen de 20- en 100 miljoen. Het toont de grote onzekerheid die de dodelijkste pandemie sinds de middeleeuwse pest nog altijd omgeeft. De wereldoorlogen eisten respectievelijk 17- en 60 miljoen levens.

De Spaanse griep kwam in drie golven. De eerste ontwikkelde zich in het voorjaar van 1918. De meeste doden vielen in het najaar: tussen half september en half december 1918, vlak voor en na het einde van de loopgravenoorlog. Een derde golf in 1920 eiste naar verhouding weinig slachtoffers.

Hoewel voorspellingen over het sterftecijfer door het coronavirus op dit moment weinig waard zijn, wijst niets op een mortaliteit die in de buurt komt van die van de Spaanse griep. Aan de Spaanse griep overleed 1 tot 5 procent van de wereldbevolking. Bij corona ligt het sterftepercentage vooralsnog op enkele procenten van het aantal besmette personen. De verwachting is dat dit percentage zal dalen naarmate meer bekend wordt over het aantal besmettingen dat zonder ernstige gevolgen blijft.

Over de bron van de pandemie doen verschillende theorieën de ronde. Eén ding is zeker: de Spaanse griep komt niet uit Spanje. Het influenzavirus heeft zijn naam te danken aan de eerste berichten over de ziekte die journalisten vanuit Spanje de wereld in stuurden. Media in het neutrale Spanje werden niet gecensureerd, in tegenstelling tot die in de oorlogvoerende landen. Die weerden slecht nieuws uit de kranten om het moreel van leger en bevolking niet te ondermijnen.

Het waarschijnlijkste scenario is dat de epidemie in maart 1918 begon op een Amerikaanse legerbasis in Kansas. Daar overleed een kok die mogelijk een van de eerste griepslachtoffers was. De tienduizenden geallieerde manschappen die in overvolle schepen naar Frankrijk werden gestuurd, zouden het virus vanuit de VS naar het oorlogvoerende continent hebben overgebracht. In de onhygiënische loopgraven en volle kazernes vond het een perfecte omgeving om zich te verspreiden. Slecht gevoede en uitgeputte soldaten vielen gemakkelijk ten prooi aan het virus.

Een andere theorie is dat Chinezen die de geallieerden hielpen bij de aanleg van loopgraven, het virus meenamen uit China. Ook is geopperd dat het virus in Europa is ontstaan, in een legerkamp in het Noord-Franse Étaples. Daar zaten tienduizenden soldaten, duizenden burgers, pluimvee en varkens opeengepakt. Het plaatsje had een zeehaven en treinverbindingen met het front in Frankrijk en België. Oorspronkelijke bron of niet, volgens veel onderzoekers speelde Étaples een rol bij de verspreiding van de Spaanse griep.

Twee jaar nadat het virus de kop had opgestoken doofde de epidemie. Het virus verdween toen er immuniteit was ontstaan onder de bevolking. Het werd in de jaren negentig teruggevonden in het longweefsel van ingevroren lijken in het ijs van Alaska. Dat maakte het mogelijk om de genetische code van het virus te kraken. In 2005 wekten Amerikaanse wetenschappers het virus tot leven voor onderzoek. Ze identificeerden het als influenza A, subtype H1N1. Dieren waarop het is uitgeprobeerd stierven snel, met dezelfde symptomen als de mensen destijds. Het virus leeft nu voort in een zwaarbewaakt biologisch laboratorium.

‘Het erfelijk materiaal van het virus van de Spaanse griep kunnen we voor een groot deel terugbrengen tot virussen die bij dieren voorkomen’, zegt viroloog Ab Osterhaus. ‘Waarschijnlijk is het virus destijds via vogels en varkens bij de mens terechtgekomen. Ook epidemieën die de afgelopen decennia de kop opstaken – ebola, zika, sars, mers – hadden hun oorsprong in de dierenwereld. Dat geldt eveneens voor het huidige coronavirus, dat vermoedelijk afkomstig is van vleermuizen. Het illustreert dat de mens deel uitmaakt van de dierenwereld.’

Het virus van de Spaanse griep is wezenlijk anders dan het coronavirus, stelt Osterhaus. Het influenzavirus kan in een korte tijd veel meer genetische veranderingen ondergaan dan het coronavirus. ‘Influenzavirussen zijn een kampioen in metamorfose. Ze hebben een grotere trukendoos. Ze muteren. Dat doen coronavirussen ook, maar influenzavirussen hebben daarbovenop de mogelijkheid om gen-segmenten uit te wisselen. Als je twee virussen van twee besmette dieren of mensen krijgt, dan heb je kans dat segmenten van het ene virus als in een paar kaarten worden geschud met segmenten van het andere virus. Zo kan een influenzavirus niet alleen snel muteren, maar ook erfelijk materiaal uitwisselen en daardoor gevaarlijker worden.’

Veel patiënten die de Spaanse griep kregen, stierven een snelle en ellendige dood. Een groot deel overleed al binnen 24 uur na de eerste symptomen. Mensen die de ene dag nog in orde waren, lagen de volgende dag dood in bed. Het virus tastte direct de longen aan. Het veroorzaakte een infectie waardoor de longblaasjes lek raakten. Er ontstaan lekkages in de longen, waardoor de longen vollopen met bloed. Osterhaus: ‘Dan kun je geen zuurstof meer krijgen. Mensen werden blauw. Je verdrinkt als het ware.’

Het virus van de Spaanse griep leidde ook tot heftiger complicaties dan eerdere griepvirussen. Vooral bijkomende bacteriële infecties werden menigeen fataal. Of iemands longen raakten zo ernstig beschadigd dat er littekenweefsel ontstond dat het ademen onmogelijk maakte. Het virus kon bovendien een totale ontregeling van het immuunsysteem (cytokinestorm) veroorzaken, dat een dodelijk falen van onder meer nieren en lever tot gevolg heeft.

Anders dan bij de corona-epidemie bezweken relatief veel jonge mensen aan de Spaanse griep. De meeste dodelijke slachtoffers van het coronavirus zijn tot nu toe ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Bij de Spaanse griep overleden opvallend veel personen tussen de 15 en 30 jaar – de leeftijd van de soldaten in de loopgraven. Dat was, zo legt Osterhaus uit, omdat mensen in deze leeftijdscategorie minder of geen immuniteit tegen het virus hadden opgebouwd. Ouderen hadden waarschijnlijk een grotere weerstand, omdat ze vaker in contact waren geweest met eerder circulerende influenzavirussen.

Het laatste slachtoffer van de Spaanse griep viel in maart 1920. De gevolgen van de pandemie waren ingrijpend, schrijft de Britse wetenschapsjournalist Laura Spinney in haar boek De Spaanse griep, hoe een pandemie de wereld veranderde. Door het sterven van mensen die al hadden geleden aan ziekten als malaria of tbc, bleef een kleinere, gezondere populatie over die zich in een hoger tempo kon voortplanten. Na de Spaanse griep was de wereldbevolking gezonder, aldus Spinney. Al voegt ze daaraan toe dat veel overlevenden er psychische aandoeningen als depressie en schizofrenie aan overhielden. Ook kinderen die de Spaanse griep in de baarmoeder hadden doorstaan, kregen later meer gezondheidsproblemen dan anderen. Ze vormden een verzwakte generatie.

Het vertrouwen in de medische wetenschap liep door de Spaanse griep een flinke deuk op. De pandemie maakte pijnlijk duidelijk hoe weinig de geleerden nog wisten. ‘De wetenschap heeft verzuimd ons te beschermen’, mopperde The New York Times. Alternatieve genezers en kwakzalvers wonnen aan populariteit. Natuurlijke geneeswijzen zouden betere resultaten hebben geboekt dan de reguliere geneeskunde. Homeopathie werd door steeds meer mensen omarmd.

Veel gelovigen zagen in de pandemie een straf van God. Nieuwe bewegingen die gebedsgenezing propageerden doken her en der in de wereld op. Net als duistere theorieën over de inferioriteit van de griepslachtoffers: dat de meeste doden waren gevallen onder armen en ‘gedegenereerde rassen’ moest wel betekenis hebben. Eugenetica, de leer van de rasverbetering, won terrein. Totdat de Holocaust het tot taboe maakte.

In de jaren dertig had de wetenschap zich tot op zekere hoogte gerehabiliteerd, schrijft Spinney. De Schot Alexander Fleming ontdekte in 1928 de penicilline, het eerste medicijn waarmee de mens zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën. Virologie, de studie van virussen, had zich gevestigd als serieuze discipline, de eerste griepvaccins kwamen beschikbaar. De medische wetenschap begon aan een opmars die nog steeds voortduurt en die mogelijk binnen afzienbare tijd ook een antwoord – een vaccin - heeft op de coronacrisis.

SPAANSCHE ZIEKTE IN NEDERLAND
‘Den 28sten Mei bereikte ons uit Spanje het bericht dat daar een geheimzinnige ziekte was uitgebroken, die snel om zich heen greep, in alle kringen zijn intrede deed, zoodat ook de koning en verschillende ministers door de kwaal werden aangegrepen en dus zich in de eerste oogenblikken als zeer ernstig deed aanzien.’ De Amsterdamse huisarts Arnold Norden schreef in het voorjaar van 1918 een brochure waarin hij aandacht vroeg voor een ‘Spaansche Ziekte’, die koning Alfonso XIII en enkele van zijn ministers had geveld.

Aanvankelijk was er weinig ongerustheid. De Telegraaf meldde op 30 mei dat het zou gaan om een ‘soort influenza die blijkbaar een goedaardig verloop heeft’. Maar al snel werd duidelijk dat de griep niet zo onschuldig was. Toen de eerste sterfgevallen werden gemeld, verschenen advertenties in de kranten voor huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die de griep buiten de deur moesten houden. In zijn brochure riep Norden de bevolking op te zorgen voor een goede hygiëne en niet te vertrouwen op vage drankjes, poedertjes en pillen.

In de zomer van 1918 kreeg de Spaanse griep, die zijn oorsprong niet in Spanje had, maar waarschijnlijk uit Amerika naar Europa was gekomen, het karakter van een epidemie. De mobilisatie van Nederlandse mannen, rondreizende verlofgangers en vluchtelingen bevorderden een snelle verspreiding van het influenzavirus. De meeste slachtoffers vielen in de veengebieden in het noorden van het land, waar armoede, ondervoeding, zware arbeid en slechte behuizing bijdroegen aan hoge sterftecijfers. In sommige dorpen in Noordoost-Groningen en Drenthe bezweek 10 procent van de bevolking. Oververmoeide huisartsen deden wat ze konden, maar stonden vaak machteloos tegenover de ziekte waarvoor geen medicijn bestond. Uiteindelijk overleden in Nederland ongeveer 30 duizend mensen aan de Spaanse griep.


https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-coronavirus-wordt-vergeleken-met-de-spaanse-griep-maar-de-verschillen-zijn-groot~b6604944/
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16289
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2020 11:52    Onderwerp: Reageer met quote

Ook in Dordrecht ging alles plat door de Spaanse griep
Jaap Bouman - Algemeen Dagblad - 18-03-20

DORDT EIGEN-AARDIG - Er zijn grote overeenkomsten tussen de Spaanse griep in 1918-1919 en het coronavirus van nu. Ook toen werd de bevolking opgeroepen om openbare bijeenkomsten te mijden en werden scholen gesloten.

Eind 1918 woedde de Spaanse griep al een paar weken door Nederland. Het virus dat de griep veroorzaakte, kwam uit Amerika maar omdat Spaanse kranten er het eerst over berichtten, werd het Spaanse griep genoemd. Wereldwijd zou 20 procent van de wereldbevolking besmet raken en voorzichtige schattingen komen uit op 20 tot 40 miljoen doden in één jaar tijd.

Op 1 november 1918 liet burgemeester Wichers als een Mark Rutte avant la lettre een verklaring over de Spaanse griep in de Dordrechtsche Courant plaatsen: ‘De besmetting geschiedt van persoon op persoon. De beginverschijnselen zijn; hoofdpijn, keelontsteking, hoest en hooge koorts, soms ook koude rillingen. Wie deze beginverschijnselen bij zichzelf opmerkt, begeve zich te bed en roepe geneeskundigen hulp in. Wie dit nalaat, stelt zich zelf en anderen bloot aan gevaar; zichzelf omdat hij de kans loopt te worden aangetast door longontsteking en borstvliesontsteking, anderen omdat hij hen besmet en aldus bijdraagt tot verspreiding der ziekte.’

Aanraking met zieke personen

De burgemeester gaf ook aan hoe de (Dordtse) bevolking zich zou moeten gedragen. ‘Men vermijde alzoo in aanraking te komen met besmette en met zieke personen. Men bezoeke geene openbare bijeenkomsten en vermakelijkheden in besloten ruimten. Men zorge voor reinheid van mond en keel, gorgele eenige malen daags met lichte antiseptische oplossing.’

Veel Dordtenaren vonden ook toen dat de burgemeester te laat reageerde. Er waren al heel wat slachtoffers van de Spaanse griep te betreuren geweest en de meeste Dordtenaren wisten dondersgoed wat er aan de hand was. De eerste golf van de Spaanse griep kwam in het voorjaar van 1918, maar was nog vrij onschuldig. Diegenen die in de eerste golf de griep hadden gehad, kregen dat in het najaar niet opnieuw.

Na de zomer barstte de griepgolf pas goed los. Wie er de overlijdensregisters op nakijkt, ziet in oktober een vrij plotselinge stijging van het aantal doden. Met ingang van 19 oktober moesten alle gemeentelijke lagere scholen en bewaarscholen een week lang gesloten blijven, maar die termijn werd al snel verlengd tot 4 november. Sommige scholen bleven zelfs tot 11 november dicht, zoals school Muhring die op 26 oktober in de Dordrechtsche Courant adverteerde dat er vanaf 11 november alleen kinderen werden toegelaten waarvan geen gezinsleden aan de griep leden.

Normaal werden er per dag 2 à 3 aangiftes van overlijden gedaan, op 29 oktober kwam de aanspreker maar liefst 25 keer bij de ambtenaar om weer een dode te melden. In de maand oktober behoorde Dordrecht, na Almelo en Enschede, tot de top drie van steden met het hoogste percentage doden

Apothekers maakten reclame dat ze zelfs op zondagen, toch de dag des Heren, waren geopend om het vermeende preventieve middel tegen de griep (formamint) te kunnen verkopen. Of het middel, dat eigenlijk bedoeld was om een zere keel wat te verlichten, ook effect had valt te betwijfelen.

Zwaar getroffen

Veel korfbalwedstrijden werden afgelast, de meeste voetbalwedstrijden gingen wel door. Soms met grote moeite om een elftal compleet te krijgen. Sommige families werden zwaar getroffen. Zo begroef de weduwnaar Pieter van Driel zijn 22-jarige dochter Gerardina. Toen hij na de begrafenis weer thuis kwam, trof hij een andere dochter Lena dood aan. Een paar maanden eerder had hij al een dochter verloren tijdens de eerste griepgolf.

Predikanten bulderenden vanaf de kansels dat de Spaanse griep de straf van God was, ‘de gesel Gods’. Een religieuze fanaat als Abraham Kuyper joeg de bevolking nog meer angst aan door te spreken over ‘de hand Gods, die komt tuchtigen'. De overheidsmaatregel dat er geen catechisaties en zondagsschool gehouden mochten worden, stuitte op weerstand in kerkelijke kringen. Het advies om alle openbare bijeenkomsten te verbieden, net als een verbod op boekenuitleen, werd niet opgevolgd.

Gevangenis

Eind november was de Spaanse griep grotendeels uitgewoed in Dordrecht en in Nederland. In Dordrecht overleden in 1918 598 mensen meer dan in 1917. In 1919 was de situatie weer ongeveer als in 1917. Het hogere aantal doden kan merendeels toegeschreven worden aan de Spaanse griep. Opvallend was ook dat er twee leeftijdsgroepen slachtoffer werden van de griep: jonge kinderen, en twintigers en dertigers. Daarom vielen er ook in de gevangenis in de Doelstraat, vooral bevolkt door jonge mannen, vrij veel slachtoffers.

In januari 1919 was de griep onder Dordtenaren uitgewoed, maar in de eerste weken van 1919 greep de ziekte om zich heen onder Servische soldaten die, nadat ze waren bevrijd uit Duitse krijgsgevangenkampen, via Nederlandse havens werden gerepatrieerd. In Dordrecht was een noodhospitaal waar in korte tijd 15 Serviërs en één Fransman aan de Spaanse griep overleden.

https://www.ad.nl/dordrecht/ook-in-dordrecht-ging-alles-plat-door-de-spaanse-griep~af06c5ed/
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16289
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2020 12:00    Onderwerp: Reageer met quote

... en voor de Spaanse Griep zelf, vervoege men zich uiteraard hier: http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=22085 ...
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3990
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 23 Mrt 2020 8:14    Onderwerp: Reageer met quote

De Belgische grenzen zijn nu gesloten.
Gisteren op de regionale tv waren er beelden van vele Nederlanders die het wilden 'proberen of het wel lukte'.
WAAR IS HUN VERSTAND ???

En dan waren er domme Belgen die de omgekeerde beweging wilden maken.

Gisteren zijn we enkele uren gaan wandelen en we gingen zoveel mogelijk andere mensen uit de weg. De anderen deden dat ook en iedereen bleef zeker enkele meter van elkaar. De schrik zit er goed in
Hoe erg het ook allemaal is, maar voor de eerste keer heb ik het idee dat de politiek eindelijk eens goede beslissingen genomen heeft.
Waarom doet Nederland niet hetzelfde? Sluit zoveel mogelijk.

Als je dan ziet dat er in Antwerpen een 20-tal mensen bijeen komen om aan dezelfde waterpijp te lurken, wraakroepen vind ik dat.
Of mensen die toch in een café pinten zitten te drinken.

Nu gaan we snel in heen grootwarenhuis met de sjaal voor de mond en handschoenen aan en binnen het half uur wil ik terug thuis zijn.

Hopelijk haalt het gezond verstand bij jullie de bovenhand en mogen jullie allemaal gespaard blijven van Italiaanse en Spaanse toestanden.

Moderne kamikazes?
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Percy ToplisGeregistreerd op: 9-5-2009
Berichten: 16289
Woonplaats: Suindrecht

BerichtGeplaatst: 08 Apr 2020 12:16    Onderwerp: Reageer met quote

De aanpak van de Spaanse Griep: in 1918 wist men nauwelijks wat een virus was
Hugo Luijten - Het Parool - 5 april 2020

Ingeklemd tussen het geweld van de Eerste en Tweede Wereldoorlog verdween de Spaanse griep uit het collectieve geheugen van Nederland. Hoe verliep de aanpak van deze catastrofe die wereldwijd miljoenen levens eiste?

In Europa openbaarde de Spaanse griep zich in 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in Frankrijk, waar in legerkampen tienduizenden jongemannen op elkaars lip zaten. De beruchte ‘patiënt nul’ – de legerkok Albert Mitchell – was op 11 maart 1918 geregistreerd op een legerbasis in de Verenigde Staten. Ondanks de razendsnel om zich heen grijpende ziekte, stuurde de Amerikaanse regering schepen vol (besmette) soldaten naar het krijgsfront in Frankrijk.

Logischerwijs bleef de ziekte aanvankelijk aan geallieerde zijde van de loopgraven. Maar in hun laatste voorjaarsoffensief maakten de Duitsers nog honderdduizend geallieerde soldaten krijgsgevangen, waarmee de griep ook aan de Duitse kant van het front terechtkwam. Dat ook jonge, sterke mannen ziek konden worden, alarmeerde artsen en wetenschappers.

Vooral deze tweede en dodelijkste fase van de pandemie maaide in het najaar van 1918 als een zeis door de wereldbevolking. Dertig procent van de populatie werd getroffen, afhankelijk van tijd en plaats zou tussen de 20 en 60 procent van de zieken overlijden. Het aantal dodelijke slachtoffers wereldwijd wordt tussen 50 en 100 miljoen geschat. Zelfs bij het kleinste getal is de Spaanse Griep met afstand de grootste medische ramp uit de geschiedenis.

Verbijsterd staarden deskundigen naar de snelheid waarmee het griepvirus om zich heen greep. Van ‘groepsimmuniteit’ had nog nooit iemand gehoord en de oorlog zorgde voor een perfect storm. Want waar ernstig zieke patiënten in de burgermaatschappij worden geïsoleerd, was dat in de loopgraven juist andersom: lichte gevallen bleven aan het (voor anderen afgesloten) front en de zieksten gingen naar overvolle legerhospitalen waar talloze hulpverleners vrij in en uit liepen. Vooral de dodelijke variant van het virus kon zich zo in een moordend tempo verspreiden. Over virussen zelf was in 1918 nog nauwelijks iets bekend; de medische wetenschap joeg op een niet-bestaande bacterie.

Patiënt stikt in bloed
Geïnfecteerden kregen koorts en hadden overal pijn, ‘alsof je botten knappen’, aldus een overlevende. Vervolgens begonnen bloedingen uit mond, neus en oren, met hoestaanvallen die kraakbeen en ribben beschadigen. Met vernielde longen liep de patiënt uiteindelijk blauw aan wegens zuurstofgebrek. De Amsterdamse arts Arnold Norden schreef: ‘De dood laat dan nog slechts een paar uur op zich wachten en dien tijd wordt gevuld met een gevecht om een paar happen lucht totdat ze stikken in hun eigen bloed. Vreeselijk is het.’

Bij milde symptomen was de kans veel groter dat de patiënt het overleefde, behalve als die patiënt er een longontsteking bovenop kreeg: daarvan overleed tachtig procent, omdat antibiotica nog niet bestonden.

In Nederland vielen zo’n 60.000 doden, waarvan de helft door een longontsteking na de lichte variant. In kleine dorpen vonden per week evenveel begrafenissen plaats als normaliter in een jaar, in de steden stapelden de lichamen zich op in de lijkenhuizen.

Maatregelen
Pas tijdens die rampzalige tweede fase in Nederland nam men overal publieke maatregelen. Lokale autoriteiten moesten daarbij de situatie zelf maar beoordelen. Landelijke coördinatie was ­onmogelijk omdat de meeste gemeentehuizen niet eens een ­telefoonaansluiting hadden. De bestuurders van toen worstelden met evenveel twijfels als bestuurders vandaag. Bioscopen en toneelzalen gingen dicht, maar bedrijven en winkels werden niet van overheidswege gesloten, al draaiden veel kantoren en fabrieken op halve kracht wegens het grote aantal zieken.

In cafés werden nog altijd openbare verkopingen gehouden, waaruit blijkt dat de drankgelegenheden niet op slot gingen. En alleen als er te veel ploeggenoten in bed of op het kerkhof lagen, werden sportevenementen afgelast. Juist omdat men van de buitenlucht veel goeds verwachtte, werden samenscholingen daar niet verboden.

Het gehakketak over schoolsluitingen vertoont wel gelijkenissen met de huidige coronacrisis. Artsen drongen aan op sluiting omdat jongeren erg vatbaar bleken. Maar tegenargumenten sneden evenveel hout: vergeleken bij de kleine, bedompte woningen waar tien kinderen bij elkaar klitten, waren de relatief schone en geventileerde klaslokalen te prefereren.

Uiteindelijk hakte elke gemeente de knoop zelf door. ‘En het is zeker goed, den wethouder van onderwijs, die nog tijdig de scholen sloot te danken, dat hij onze stad bewaarde voor kwaadaardigen vorm dien de ziekte te Amsterdam aangenomen heeft, waar het sterftecijfer ontstellend is, nadat men veel te laat tot schoolsluiting is overgegaan’, luidde het stekelige commentaar op Amsterdam van het Rotterdamsch Nieuwsblad op 1 november. Achteraf zou overigens blijken dat schoolsluitingen op de sterftecijfers geen invloed hadden.

Pseudo-oplossingen
‘Neem toch vooral het stof in Uw vertrekken niet droog op’, adviseerden kranten goedbedoelend, of ‘De sterkste rookers komen er meestal het best vanaf.’ Vooral onder militairen en studenten gold sterkedrank als een ­probaat middel. Kwakzalvers adverteerden met zaken als het ‘Electro-homeopatische middel’ van de niet-bestaande Italiaanse graaf Mattei. Het product bestond uit drie flesjes: één met ‘scrofulosis’ en de twee andere met ‘blauwe en rode elektriciteit’. Scrofulosis bleek een mix van suiker en bloem, de rode en blauwe elektriciteit was water in gekleurde flesjes.

Zelfs artsen schreven in hun wanhoop middelen voor waarvan ze in hun hart wisten dat ze niet hielpen, maar waarvan ze tegen beter weten in hoopten dat het toch iets uithaalde. Zo probeerden ze ‘sublimaatinjecties’ (onderhuids ingespoten kwikop­lossingen) of ‘berookingen met salpeterig zuur, eucalyptusolie en suikerbieten’. Patiënten werden hierdoor nog zieker, al werd dat natuurlijk ook aan de griep toegeschreven.

Even snel als ze was gekomen, verdween de griep ook weer. In 1920 flakkerde er nog een laatste fase op, maar die was lang niet meer zo dodelijk. De immuniteit nam toe, het virus muteerde en de virulentie nam af.

De waarschijnlijkste reden voor de snelle uitdoving van de Spaanse griep is meteen ook de meest morbide: een virus krijgt alleen in een niet immuun levend organisme poot aan de grond. Tijdens grote sterfte gaat het virus zelf ook dood en dat gebeurde in 1918 in ijzingwekkende vaart.

De griep die helemaal niet uit Spanje kwam
Spaanse kranten besteedden als eerste aandacht aan het dodelijke virus. De strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog hanteerden een strenge perscensuur, om het oorlogspessimisme van de al vier jaar in rouw gedompelde bevolking niet nog verder op te drijven. In het neutrale Nederland bracht men het nieuws wel, zoals in De Telegraaf van 30 mei 1918: ‘Den 28sten Mei bereikte ons uit Spanje het bericht dat daar eene geheimzinnige ziekte was uitgebroken, die in alle kringen zijn intrede deed, zoodat ook koning Alfonso XIII en verschillende ministers door de kwaal werden aangegrepen.’

De koning herstelde volledig, maar naar verluidt wel pas na het drinken van een fles rum. De eerste fase was dus nog redelijk onschuldig, zoals ook blijkt uit het luchtige commentaar van de Antwerpsche Courant van 10 juli 1918: ‘Zonneschijn is hier geneesheer, en droogte ziekenzuster. Dus, de voeten droog houden, en in het Nachtegalenpark gaan liggen, het gelaat naar de zon!’.

Het Zwitserse ministerie van Gezondheid muntte rond diezelfde tijd de naam Spanische Krankheit en vanaf dat moment sprak de hele wereld van de Spaanse Griep of Spaansche Ziekte. Dit tot afschuw van Spanje, dat Frankrijk als broeihaard aanwees.


https://www.parool.nl/wereld/de-aanpak-van-de-spaanse-griep-in-1918-wist-men-nauwelijks-wat-een-virus-was~b62213a2/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
_________________

“I hope you live a life you are proud of. If you find that you are not, l hope you have the strength to start all over again.
- F. Scott Fitzgerald
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5841
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2020 9:37    Onderwerp: Reageer met quote

Lessen uit de Spaanse griep:
ook toen waren volksbuurten getroffen bij tweede golfhttps://www.standaard.be/cnt/dmf20200804_94604793?M_BT=2282723149315&_section=67837655&adh_i=6e79ee2efefd637a8bfcfca41050b681&imai=&utm_campaign=corona&utm_medium=newsletter&utm_source=standaard&articlehash=0E71A964A5199FB83B7FA6B6862FF2C01F144298FFAAA071417B0DB0E9909675A9BC4B4B89376300A9379E834F60F79173045BC16553CC9852880E85BE7E1E12
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Medische verzorging Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group