Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Newfoundland en de Grote Oorlog

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Arjen LabeeGeregistreerd op: 1-9-2006
Berichten: 195
Woonplaats: IJsselstein

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2015 10:00    Onderwerp: Newfoundland en de Grote Oorlog Reageer met quote

Newfoundland en de Grote Oorlog

Newfoundland verloor op 1 juli 1916 zoals bekend vrijwel een heel regiment tijdens de vermeende Big Push aan de Somme. Van de 801 mannen van het regiment (inclusief de koks en reserves) verloor het eiland er op de bewuste dag 710.

De meeste jongens kwamen uit st. John's, de hoofdstad van het eiland. Maar een groot aantal kwam ook uit de vele kleine baaien die Newfoundland rijk is. Vissers, die per boot de tocht naar de stad hadden gemaakt om te tekenen, en ook Labradorianen die de oversteek naar st. John's waagden in de zomermaanden.Een kaart uit 1920 en de vlag van Newfoundland/Labrador tegenwoordig.Wij kennen de slagvelden waar de Newfoundlanders vochten, zoals Beaumont Hamel, Gallipoli, Arras, Cambrai, Ieper...We kennen de trotse kariboes die de slagvelden sieren. Maar wat is te zien en te merken van de oorlog op Newfoundland zelf? Hoe pijnlijk is het litteken van de ongehoorde slachting aan de Somme?

We trokken onlangs een maand lang over het eiland als onderdeel van een vier maanden durende Canada- reis, en probeerden een sfeerbeeld te maken.Wat allereerst opvalt is de ruwe schoonheid van het eiland. De meeste wegen, stromend water en elektriciteit drongen pas in de jaren zestig en zeventig door tot veel afgelegen gebieden van Newfoundland. Tot die tijd hadden de baaien en inhammen van het eiland kleine nederzettingen, bestaande uit slechts enkele families. De visserij was de primaire bron van inkomsten en alles ging hier per boot.Toen Newfoundland zich, vrijwel direct na de oorlogsverklaring, verbond aan de levering van 500 soldaten per oktober 1914, was de inschrijving al na enkele weken gesloten. Het duurde nog maanden voor de uithoeken van het land bereikt waren en de respons ook vanuit het achterland op gang kwam.
Uiteindelijk leverden Labrador en Newfoundland 6241 inwoners aan de slachting, waarvan een deel via de omstreden dienstplicht.
De 537 eerstelingen gingen de geschiedenis in als the Blue Puttees, genoemd naar hun blauwe beenwindsels.( die overigens voor aankomst in Engeland al waren geruild tegen het minder opvallende khaki bruin).Newfoundland had geen leger, geen militie zoals Canada (Newfoundland was een kolonie van Engeland en kwam pas in 1949 bij Canada, of zoals de Newfoundlanders zelf graag zeggen: Canada joined us in '49) en moest dus alles vanaf de grond opbouwen.

Op oude foto's is te zien hoe met samengestelde en vaak oversized kledingstukken met de training werd begonnen. De restanten van het oefenterrein (Pleasantville, Quidi Vidi), net buiten st. John's, zijn nu een deel van de zogenaamde Karibou-trail, een herdenkingstrail over de wereldbol waar Newfoundlanders sporen achterlieten:

Wie rondreist op het eiland komt overal, in vrijwel elk dorp, een monument tegen, veelal voorzien van verschillende vlaggen: vlaggen zijn erg populair in het land. Ook de Union Jack ziet men hier opvallend vaak.Kenmerkend is, dat veel monumentjes precies vertellen waar een inwoner sneuvelde en wanneer. Vaak hebben de robuuste monumenten (de winter duurt hier 8 maanden) een inscriptie of afbeelding van de kariboe, het regimentsembleem, of een aansprekende tekst. Lokale afdelingen van het Canadian Legion ontfermen zich over de gedenktekens.Op de begraafplaatsen, die door weer en wind vaak gesneuvelde of scheef geblazen stenen bevatten, is vrijwel overal de oorlog terug te vinden. Het is niet ongewoon de bekende vormen van Commonwealthstenen aan te treffen.Elke nederzetting heeft wel een paar planken boeken bij de plaatselijke grutter of souvenirwinkel; voor boekwinkels zijn de dorpen te klein. Grif is daar ook een recente biografie of brievenbundel te vinden. Enkele uitgaven:Zoals gebruikelijk concentreert zich veel in de hoofdstad, st. John's. In het hart van de door de eeuwen heen geteisterde stad aan de oostkust van het eiland, staat het nationale monument. Het is van de hand van Thomas Nangle en staat bekend als een van de mooiste in de wereld.
Sir Douglas Haig onthulde het op 1 juli 1924 als eregast van het eiland, toch ook een signaal dat zijn reputatie tijdens zijn leven uitstekend was.


Newfoundland gedenkt 1 juli 1916 jaarlijks rond dit monument. Ze vieren niet, zoals Canada Day in de rest van Canada wel wordt gevierd. Het litteken is te groot, en wellicht de band met Canada te zwak.

Een beetje buiten het centrum, aan de westkant van de stad, ligt Bowring Park. Het aangename park bevat twee opvallende monumenten; de fighting Newfoundlander, een fraai beeld van een granaat werpende soldaat, compleet met Lee Enfield (de Newfoundlanders hadden hun onbetrouwbare Canadese Ross Geweren ook al snel ingeruild). Een gedecoreerde korporaal, Thomas Pittman, fungeerde als model.Iets verderop staat een recente replica van de kariboes die in Europa te vinden zijn. Ook de wand met gesneuvelden die wij kennen uit Beaumont Hamel is hier in 2006 gekopieerd. Een aardige potentiele kerstpuzzelvraag ( waar staat de 6e kariboe) is hiermee beantwoord.Een fraai staaltje oorlogspolitiek is het verhaal van het enige Victoria Cross dat het Regiment tijdens de Grote oorlog won. Toen de Britten in oktober 1918 een VC toekenden aan Thomas (Tommy) Ricketts, met 17 jaar destijds de jongste ontvanger, was dat hoog tijd. Waar Canadezen en Australiërs er terecht tientallen in de wacht sleepten, leek die prijs namelijk aan Newfoundland voorbij te gaan.

Ricketts, een bescheiden visser uit Middle Arm ( wat niet meer bestaat vanwege economische herplaatsingsmaatregelen), heeft er zijn hele leven last van gehad. Hij wordt herdacht op de plek waar hij een winkel had in St. John’s.In st. John's is hij ook begraven. Een held tegen wil en dank, die als men in de winkel naar zijn prestatie vroeg, zich achterin het pand verstopte.

Historici buigen zich overigens nog altijd over de hoeveelheid VC's die Newfoundland had kunnen of moeten winnen. Wat te denken van sergeant-majoor Garder die op 27 januari 1917 ongewapend(!) en helemaal alleen, op basis van pure bluf ( hij deed een Duitse officier geloven dat iedereen zich al had overgegeven) 72 krijgsgevangenen maakte en ze bij terugkeer in eigen linies ook nog beschermde tegen een schietgrage Brit ? (De Duitse officier schonk hem daarvoor zijn eigen ijzeren kruis)Hoog boven St. John's kan men van verre The Rooms zien, Newfoundland's moderne, kleurrijke Rijksmuseum (op de foto links van de kathedraal). Op elke verdieping komt 14-18 terug, zoals een onderdeel over Gallipoli, een speciaal onderdeel over de eerste 500 rekruten en een stukje over de belevenissen aan het westelijk front.

http://www.therooms.ca/regiment/part1_entering_the_great_war.aspKlapstuk wordt de tentoonstelling in the Rooms die in juli 2016 opent. De vlag van het Koninklijke regiment ( het was het enige regiment dat "koninklijk" werd tijdens de oorlog), de opgezette mascotte Sable Chief ( een Labrador, zoals men in Labrador wenst te benadrukken), maar vooral de herinneringen aan de tragedie die het eiland frontaal raakte toen na 1 juli 1916 de berichten mondjesmaat binnen sijpelden, en een eiland in rouw werd gedompeld.

Voor een land waar de geschiedenis zware groeven trok ( naast de Grote Oorlog waren er recenter bijvoorbeeld de herplaatsingen of "resettlements" van te afgelegen nederzettingen, en de stopzetting van de kabeljauw- en krabvisserij waardoor een groot deel van het land op slag werkeloos werd) zijn haar inwoners belangstellend, hartelijk, trots en bijzonder gastvrij; alsof alle herinneringen onder de oppervlakte liggen.
Bovendien is het geschiedkundig besef van de Newfoundlanders sterk. Vrijwel iedereen die we spraken kent het verhaal van het land, de ouders en grootouders, en velen kennen Tommy Ricketts VC.

Newfoundland is de klap van de oorlogsjaren maar met moeite te boven gekomen. De Britten besloten de inzet van Newfoundlanders in de Tweede Wereldoorlog dan ook te verdelen over maritieme-' luchtmacht- en artillerietaken.

We verlieten Newfoundland via haar ferryverbinding met Nova Scotia aan boord van het nieuwe M.V. Blue Puttees. De Grote Oorlog is nog elke dag onderdeel van Newfoundland...meer weten?

http://www.heritage.nf.ca/first-world-war/

https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Newfoundland_Regiment

http://www.therooms.ca/regiment/part3_database.asp

Arjen


_________________
-Why speak not of comrades that went under..?-

http://www.dengrootenoorlog.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3943
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2015 13:42    Onderwerp: Reageer met quote

Mooie reportage Arjen Laughing
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2015 18:51    Onderwerp: Reageer met quote

geweldig, mooie en bijzondere reis heb je gemaakt thumbs up
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
SpandauGeregistreerd op: 6-1-2014
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: 30 Sep 2015 23:27    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtige verslag ik heb ervan genoten bedankt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jsuykGeregistreerd op: 18-9-2012
Berichten: 57

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2015 9:17    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi verslag! Dat moet een mooie reis zijn geweest!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2015 9:25    Onderwerp: Reageer met quote

Arjen you rule thumbs up thumbs up thumbs up
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
humourGeregistreerd op: 2-8-2009
Berichten: 113
Woonplaats: Deurne, België

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2015 13:40    Onderwerp: Reageer met quote

mooi!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5728
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2015 17:36    Onderwerp: Reageer met quote

Knap,leuk zo reizen,zonder uit je luie stoel te hoeven komen,
Bedankt om de sluier op te lichten , en dat het je daar voor ons , zo ver,
Eens gaan,bezoeken bent. Dat weten we nu ook weer .
Het is niet verwonderlijk dat het zo herdacht wordt daar
gezien een volledige generatie vissers op onze slagvelden ligt.
Bewonderenswaardig dat de gemeenschap,er bovenopgekomen is na de oorlog .

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 507
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2015 4:51    Onderwerp: Reageer met quote

Indrukwekkend en, voor mij ook, leerzaam verslag, met veel interesse gelezen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group