Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Wie weet wat Cerigula betekent? (afrikaans voor.....)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 29 Jan 2015 21:34    Onderwerp: Wie weet wat Cerigula betekent? (afrikaans voor.....) Reageer met quote

Op het sterfkaartje van mijn grootoom Schram Philippe, militair krijgsgeneesheer, gevochten in Antwerpen, Calais, Congo en Tanzania (Duits Oost Afrika) staat er als plaats van overlijden Cerigula (Belgisch Kongo nu RDC).

Vroeger noemde dit ook kilometer 300 (naar aanleiding van de ligging op de spoorweg Kindu-Kongolo aan kilometerpaal 300) of Braine l'Alleud Saint-Joseph

Huidige benaming Lubunda (RDC) (district Tanganyka, Katanga)

Het is bijna zeker afrikaans maar ik weet niet wat het betekent. Misschien kan iemand mij helpen die Congolese kennissen heeft.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 20:13    Onderwerp: Reageer met quote

Heb onlangs gekeken in een arabisch woordenboek, gezien de Arabische invloed in Duits Oost Afrika, en daar stond als vertaling van Cerigula ....

Cherry in het Engels Very Happy Confused yummie

Het wordt wel Ceri gula geschreven....

Wie helpt mij verder??
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 21:35    Onderwerp: Reageer met quote

Ben het woord aan het opsplitsen Ceri en Gula en.....
waar kwam ik op terecht :

Gula ("De Grote") was de godin van de geneeskunst in de Mesopotamische mythologie. Zij was de echtgenote van Ninurta. Gula was de Babylonische naam voor de Moedergodin, de Vrouwe van de Geboorte en de Moeder van de Honden. Haar troeteldier of totem was een hond. Zij regeerde ook over het lot, zoals wordt aangegeven in de meervoudsvorm Gulses, de schikgodinnen die schrijven. Ze komen daarin overeen met de Romeinse Fata Scribunda, de Teutonische Schreiberinnen en de Griekse "Moirai"., Gula wordt gelijkgesteld aan de godinnen Hygieia, Isis Medica, Salus, Valetudo, Minerva Medica en Bona Dea Hygieiai.

Gula had een tempel in Uruk.
is de Babylonische godin van de genezing en gemalin van Ninurta.

Zou Ceri misschien komen van Ceres (godin). Figuur uit de Romeinse religie. Ze was de godin van de akkerbouw (in het bijzonder van het graan) en de moederliefde en heeft ook banden met de onderwereld. Later werd zij gelijkgesteld aan de Griekse godin Demeter.


Gezien Philippe Schram gestorven is in het hospitaal kilometer 300, Braine l'Alleud Saint-Joseph of Cerigula vermoed ik dat ik hierbij een gedeelte heb gevonden op mijn vraag ....

maar wie redeneert samen met mij verder???? Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 21:51    Onderwerp: Reageer met quote

Ceres. Graangodin, beschermster van de graanhandel. Bij de Grieken heette ze Demeter; haar naam is verwant met de naam van Demeters dochter Kore, die bij de Romeinen de dodengodin Proserpina is. Een titel voor Ceres was Alma Mater.
Oud-Italische en Romeinse godin. Attributen: Krans van korenaren, fakkel of skepter, vruchten- of bloemenkorf in de handen. Godin der plebejers. Haar naam wordt in verband gebracht met de Indo-Europese wortel cer, wat iets betekent als 'groeien' of 'voortbrengen'. Ook woorden als creŽren en crescent berusten hierop.
Dezelfde betekenis is nog te herkennen in het Engelse woord voor graan of graanproducten, cereal. Deze wortel is ook te herkennen in de naam van de Griekse Kore, de dochter van de korengodin Demeter, met wie Ceres door de Romeinen werd gelijkgesteld in de tijd van de bloei van de Griekse cultuur. Ook het achtervoegsel in de naam Dioscuren, de tweelingbroers van Helena, verwijst oorspronkelijk naar deze groeikracht.
Ceres werd ook wel vereerd gezamenlijk met de aardgodin Tellus of Terra Mater. Verder komt ze overeen met Ops ('overvloed'). Verder werd ze vereerd in een triade met Libera en Liber, die als haar dochter en zoon werden beschouwd. Libera werd gelijkgesteld aan Persephone, Liber aan Dionysos of Bacchus.
De Romeinen gaven Ceres en Cybele de titel Alma Mater. Alma komt van het (vrouwelijke) woord almus, dat 'voedzaam' betekent, van alere ('voeden'). De titel betekent dus 'voedende moeder', wat herinnert aan de verwante godinnen Abundantia en Ops.
Alma Mater is soms een titel voor de maagd Maria. In het Hebreeuws betekent 'almah' een jonge vrouw; het woord wordt meestal vertaald als 'maagd'. In Jezaja 7:14 wordt als de geboorte van Emanuel, de zoon van de 'maagd' (almah) aangekondigd. Zijn geboorte wordt voorgesteld als een 'teken van god'. De aankondiging van Emmanuel wordt soms opgevat als de aankondiging van de maagdelijke geboorte van Jezus. Ook Rebecca wordt 'almah' genoemd, tijdens de ontmoeting met Isaac aan de bron. De betekenis 'alma' als titel voor Maria wordt soms als maagd (almah), soms als voedende verklaard. Ook wordt de titel 'Alma Mater' verklaard vanwege de 'wonderbaarlijke geboorte' die in Jezaja was aangekondig, dus in relatie met Immanuel. Tegenwoordig verwijst 'Alma Mater' naar de universiteit waar iemand is opgeleid; 'voeding' heeft hier de overdrachtelijke betekenis van 'geestelijke' voeding van de wetenschappen.
Ceres werd aan de Griekse Demeter gelijkgesteld. Volgens de traditie werd haar cultus op advies van de Sibyllijnse boeken in het jaar -496 in Rome geÔntroduceerd, samen met die voor Libera en Liber, om een hongersnood te beŽindigen. Dit waren boeken van de Sibyllen, orakelpriesteressen van onder ander het Griekse Delphi en Cumae in ItaliŽ. In -493 werd voor Ceres een tempel gebouwd op de Aventijnse heuvel, vlak bij het Circus Maximus. Dit werd een religieus en politiek centrum. Ook was het beroemd vanwege de hoogstaande kunst. De tempel werd in -31 door een brand verwoest, en door keizer Augustus weer opnieuw opgebouwd.
Van 12 tot 19 april werd het Cerealiafeest te harer ere gevierd. Met spelen, de ludi cearalici, werd zij geŽerd. Het feest werd getekend door de enorme overvloed die de aarde aan de mensen schonk. De eerste mensen op aarde leefden van wat de aarde uit zichzelf schonk. Ceres leerde de mensen de akker te bebouwen. Ze plaatste de stier in het juk, en liet de velden omploegen. Ceres was tevreden met kleine giften van graan, of men kon een fakkel voor haar aansteken. Ze was gesteld op zuiverheid, dus de geschenken moesten zuiver zijn, en men moest witte kleren dragen.

Ceres rijdt in een biga getrokken door slangen. Ze heeft twee fakkels in de hand.
Ceres rijdt in een biga getrokken door slangen. Ze heeft twee fakkels in de hand. Republikeinse munt, 78 v.o.j.
Ceres werd geŽerd tijdens de Cerialia op 19 april. De munt hiernaast is er een uit een reeks van vijf in het jaar 78 v.o.j. geslagen ter ere van vijf feesten, waarvan deze ter gelegenheid van de Cerealia. Ceres berijdt haar biga, een wagen met twee wielen, die wordt voorgetrokken door slangen. Deze symboliseren voorspoed en gezondheid. In haar handen draagt ze twee fakkels.
In mei werden voor haar de Ambarvalia gehouden. Dit feest viel op 29 mei, vlak voor de kalenda van juni, als het bijna nieuwe maan is. Het volk en de priesters trokken bij wijze van een zuiveringsritueel drie maal om de velden. Daarna werden een zeug, een schaap en een stier geofferd.
Een epitheton voor Ceres was legifera, 'wetgeefster'. Dit komt overeen met de Griekse Demeter Thesmophoros, aan wie zij rond de derde eeuw v.o.j. werd gelijkgesteld. Haar priesteressen, de matronae, legden de basis voor het Romeinse wetsysteem. Uit het koppelen van de functie van graangodin en wetgeefster blijkt de samenhang tussen de wetten die de gedragsvoorschriften bepalen en de natuurwetten, die de volgorde vastleggen waarin handelingen voor de agricultuur moeten worden verricht.
In de Romeinse mythologie werd Proserpina haar dochter, analoog aan Persephone, de dochter van Demeter. Zij werd door Pluto, de Romeinse Hades, naar de onderwereld gevoerd.

Het hospitaal werd geleid door de 'filles de la croix' uit Luik.....vandaar misschien de link yummie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 21:56    Onderwerp: Reageer met quote

Gula. 'Grote'. Gula was een Soemerische lotsgodin, ook vereerd in BabyloniŽ. Ze werd gesymboliseerd door een hond. Gula werd 'De grote dokter' genoemd; zij kon zowel genezen als ziekte veroorzaken. De Klein-Aziatische Kassieten vereenzelvigden hun genezende godin Hala met haar. Ze werd in een latere tijd ook geÔdentificeerd met de Soemerische stadsgodin van Isin, Nin Insina of Ninisina. Gula was de oorspronkelijke naam voor Ninsun. Het sterrenbeeld Waterman werd in BabyloniŽ Gula genoemd. Gula of Gula-Bau kan in verband worden gebracht met de Griekse Demeter. De naam Bau kwam in de laatste periodes het meest voor, maar sinds de tijd van Hammurabi (1792-1750 v.o.j.) werd Gula vaker gebruikt.
Gula is ook identiek met Nintinugga, die eveneens 'Grote Dokter' werd genoemd en Ninurta als metgezel heeft, en met Gatumdug (Gula met hond)
Op een rolzegel uit de Neo-Assyrische tijd, ca. de 9e eeuw v.o.j., zijn Gula's honden te zien boven een rieten hut, waaronder een zieke man ligt en een paar mensen die hem bijstaan of verzorgen.
Gula was een naam voor de grote godin in BabyloniŽ. Ze werd ook Vrouw van de geboorte genoemd, en Moeder van de honden. Met de naam Ma-Munda ('Zij bouwde een boot') werd naar Gula of Ninkarrak verwezen. Er is ook sprake van een godin met de naam Nin ma-mu-un-du; het is echter niet duidelijk over wie het hier precies gaat.
Gula besliste over het lot. De lotsgodinnen of faten werden hier gulses genoemd; zij waren de 'schikgodinnen die schreven', dat wil zeggen het lot beschikten en dit opschreven in hun boeken. In het latere Gilgamesj-epos komt de dienares van Eresjkigal, Beletseri, voor als schrijfster van de onderwereld. Zij komen overeen met de Romeinse Fata scribenda en de Teutoonse Schreiberinnen, 'schrijvende vrouwen', een functie van de Nornen.
Gula's echtgenote was Ninurta ('Heer Aarde'), de Babylonische naam voor de planeet Saturnus. Ninurta is een voorloper van Griekse helden als Hercules.
In Nippoer (Niffar) in Zuid-Irak stond een grote, aan Gula gewijde tempel.


Laatst aangepast door coltroep op 18 Feb 2015 21:58, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
stuka fGeregistreerd op: 13-1-2011
Berichten: 813
Woonplaats: antwerpen

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 21:57    Onderwerp: Reageer met quote

De taal die in die regio gesproken word is Kiluba en naar mijn weten kennen ze de letter "C" niet in dat alfabet.....en Kerigula kan ik niet vinden...
Maar ik zoek voort!
_________________
Zoek alles wat met Belgisch Congo te maken heeft.
https://virtueel-museum-antwerpen.webnode.be/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 22:00    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens mij is de taal die ze daar spraken het Swahili of Kiswahili gezien mijn grootoom op voorhand een cursus in het Swahili moest leren
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
coltroepGeregistreerd op: 3-3-2009
Berichten: 351

BerichtGeplaatst: 18 Feb 2015 22:05    Onderwerp: Reageer met quote

De naam Ceres wordt door geleerden gedacht te zijn afgeleid van de Indo-Europese stam *ker- (groeien).

In de oudheid schijnt een afleiding van creare (creŽren, scheppen) aanhang te hebben gehad.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group