Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Toekomst Huis Doorn- BLIJFT OPEN!
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 15 Jul 2012 20:21    Onderwerp: Toekomst Huis Doorn- BLIJFT OPEN! Reageer met quote

Quote:
Of Huis Doorn in de toekomst een museum zal blijven is nog zeer onzeker. Eerder dit jaar maakte de Raad voor Cultuur bekend de subsidie aan het museum te willen halveren. Een bezwaar tegen dat advies is nu afgewezen.

Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis.

In het huis is momenteel een museum gevestigd. Veel van de vertrekken zijn intact gebleven en geven bezoekers een beeld van het dagelijks leven van de keizer en zijn familie. Vlakbij het huis bevindt zich het mausoleum van keizer Wilhelm II en een verkleinde kopie van de rozentuin in Potsdam, de Auguste-Victoria Garten.
Subsidie
Museum Huis Doorn had ruim 517.000 euro subsidie aangevraagd, maar de Raad voor Cultuur heeft de staatssecretaris geadviseerd veel minder te geven: 237.000 euro. In het advies stond onder meer:
Huis Doorn richt zich op het belang van het verblijf van keizer Wilhelm II tijdens zijn ballingschap en legt een verband met de Eerste Wereldoorlog. De raad vindt deze opzet niet sterk, vooral ook omdat het museum niet duidelijk weet te maken hoe het tijdelijke verblijf van Wilhelm II in Doorn de geschiedenis heeft beďnvloed. De collectie en het verhaal van Huis Doorn lijken voor de Duitse geschiedenis van veel groter belang.
In een brief probeerde het museum de staatssecretaris hierna op andere gedachten te brengen. Het museum wees er onder meer op dat de overheid Huis Doorn in 2000 ook al eens verzocht de deuren te sluiten. Dat gebeurde toen, onder druk van politiek en publieke opinie, niet. Ook wees het museum, om aan aan te geven dat er positieve dingen ontwikkeld worden, op een vorig jaar gelanceerd e-museum waarin onder meer veel films en foto’s zijn terug te vinden. Huis Doorn:
Het museum wordt met minimale financiële middelen voor een groot deel door vrijwilligers open gehouden en geldt als hét culturele centrum van de Utrechtse Heuvelrug. Huis Doorn is het enige keizerlijke paleis in Nederland. Wij ervaren het als bijzonder triest dat het voortbestaan vanwege een kwestie van 300.000 euro in de waagschaal wordt gesteld. Het is ons niet duidelijk hoe het beheer en behoud na sluiting voor 162.000 euro mogelijk is.
Het museum voldoet naar eigen zeggen ook ruim aan de onlangs ingevoerde eigen inkomstennorm. Huis Doorn zegt 52 procent aan eigen inkomsten binnen te halen terwijl de vastgestelde norm 17,5 procent is.

Het bezwaar van het museum blijkt echter niks te hebben uitgericht. De Raad voor Cultuur ziet geen aanleiding om het advies te wijzigen. Het museum gaat nu proberen op andere manieren aan geld te komen. Mocht het museum toch de deuren moeten sluiten dan gaat er volgens Huis Doorn zowel Nederlands als Duits, Russisch en Engels cultuurgoed verloren.


http://historiek.net/museumnieuws/6722-toekomst-huis-doorn-blijft-onzeker


Laatst aangepast door Mirjam op 16 Mei 2013 15:54, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2704
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 15 Jul 2012 23:22    Onderwerp: Reageer met quote

En zo gaat men in Nederland helaas met geschiedenis om.

puke Raad van Cultuur.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 16 Jul 2012 12:28    Onderwerp: Huis Doorn Reageer met quote

Het probleem is dat Huis Doorn zelf niet altijd al te handig gebruik heeft gemaakt van de unieke situatie dat de meest belangrijke figuur uit de Eerste Wereldoorlog hier verblijf zocht. Men heeft al die jaren m.i te weinig gedaan aan de historische importantie van dit feit en zich veel meer gericht op andere- minder interessantie- facetten. Ook het feit dat er steeds een kunsthistoricus als conservator werd aangesteld geeft dit al aan.
E.e.a. neemt niet weg dat het verlies van dit museum een echt grote ramp zou zijn. Er moeten toch mogelijkheden zijn om het verschil tussen de toegezegde subsidie en de werkelijke kosten te overbruggen. Is de Duitse familie van de keizer al ingeschakeld? Is er in Duitsland al gezocht naar mogelijkheden? Kortom, kunnen wij het zomaar laten gebeuren dat zo'n kostbaar erfgoed zomaar kan verdwijnen? Zijn er op dit forum misscchien ideën om tot een oplossing te komen.Kunnen er niet veel meer donateurs worden gezocht dmv pers,tv, radio, WFA en SSEW?
Het zijn zo maar enkele gedachten maar wellicht zijn er meer geďnteresseerdem die zich voor Huis Doorn sterk willen maken.
What about een stichting "hulp aan Huis Doorn"om maar wat te noemen.
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
RJGeregistreerd op: 13-4-2006
Berichten: 881
Woonplaats: Goes

BerichtGeplaatst: 16 Jul 2012 19:23    Onderwerp: Reageer met quote

Zou verschrikkelijk jammer zijn!

Hier nog een heerlijk subjectieve documentaire over Wilhelm II: http://www.youtube.com/watch?v=CEetEyoAVus Majestät brauchen Sonne. Wel de moeite waard om eens te bekijken, ook Huis Doorn komt er in voor.

"Hulp aan Huis Doorn"zou een optie zijn, maar dan óók meer gedreven leiding.
Ik zie een mooie taak voor jou Hans.
_________________
“Pack up your troubles in your old kit bag,
And smile, smile, smile,
While you’ve a Lucifer to light your fag,
Smile, boys, that’s the style.”
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2012 9:37    Onderwerp: Reageer met quote

Huis Doorn is een van de weinige musea waar je echt in een tijdmachine stapt.
Dat moeten we koesteren en niet vernielen.
Stel eens mensen aan die totaal niks met Wilhelm of WO1 te maken hebben, die het zuiver kunnen bezien.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 19 Jul 2012 12:56    Onderwerp: Reageer met quote

Gemeente in de bres voor Huis Doorn
UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat zich hard maken voor de toekomst van Huis Doorn.

Het museum zit in de problemen omdat het de benodigde subsidie van het rijk dreigt mis te lopen.

De Raad voor Cultuur heeft de subsidieaanvraag afgewezen en het bezwaar tegen dat besluit is inmiddels verworpen.

De gemeente heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor het probleem.

Huis Doorn is de voormalige woning van de uit Duitsland gevluchte Keizer Wilhelm II en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/841274
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 27 Aug 2012 11:14    Onderwerp: Reageer met quote

Huis Doorn vecht voor toekomst
Huis Doorn is momenteel hard op zoek naar donateurs zodat het museum ondanks halvering van de subsidie toch open kan blijven.

Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis. Na de oorlog besloot de regering het huis met de inventaris uit de Duitse paleizen te confisqueren. Sindsdien is Huis Doorn een rijksmuseum dat jaarlijks ongeveer 25.000 mensen trekt

Eerder dit jaar liet de Raad voor Cultuur weten de subsidie aan het museum te willen halveren. Hierdoor dreigt sluiting. De Stichting Vrienden van Huis Doorn is nu op zoek naar donateurs zodat het museum toch open kan blijven.

Het museum:
Huis Doorn moet open blijven. De bijzondere ervaring om oog in oog te staan met de cultuur en leefstijl van de keizer, één van de belangrijkste heersers uit de internationale geschiedenis, is uniek. Ook in verband met de de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is het verhaal dat Huis Doorn vertelt onvervangbaar.
Stichting Vrienden van Huis Doorn roept sympathisanten ook op contact op te nemen met politieke partijen en leden uit de Tweede Kamer zodat die hun invloed kunnen aanwenden om sluiting te voorkomen. Via de website van de stichting kan een ondersteuningsbetuiging verstuurd worden. Op de website is ook informatie te vinden over het donateurschap.

http://www.huisdoorn.nl/nld/nieuwsbrief/
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2012 10:11    Onderwerp: Reageer met quote

Duitsland: Behoud Huis Doorn, graf van onze laatste keizer
Huis Doorn, door de cultuurbezuinigingen met sluiting bedreigd, trekt de aandacht in Duitsland.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 508
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2012 10:40    Onderwerp: Reageer met quote

Eric '14-'18 @ 15 Jul 2012 23:22 schreef:
En zo gaat men in Nederland helaas met geschiedenis om.

puke Raad van Cultuur.


Ik denk dat die Raad ook maar moet roeien met de riemen de ze hebben, lees: de centen die ze van de overheid krijgen. Misschien dat het komende kabinet verstandiger omgaat met het eigen erfgoed. Er is nu tenslotte geen 'gedoogpartner' meer vol haat en nijd jegens alles wat met cultuur te maken heeft (uitgezonderd Limburgse schutterijen, fanfares en harmonieën).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
humourGeregistreerd op: 2-8-2009
Berichten: 113
Woonplaats: Deurne, België

BerichtGeplaatst: 20 Sep 2012 10:31    Onderwerp: Reageer met quote

In Nederland leeft WO 1 natuurlijk nt zoals bij ons...
én zolang de VVD in de regering zit vrees ik voor de subsidies...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 07 Nov 2012 13:53    Onderwerp: Reageer met quote

Huis Doorn, het woonkasteel van de laatste Duitse keizer moet op 1 januari zijn deuren voor publiek sluiten. Oorzaak: de halvering van de subsidie van het Rijk.

Quote:
De Raad voor Cultuur heeft gezegd dat het museum, dat alle spullen van de Duitse keizer herbergt, niet Nederlands genoeg is. De Duitse keizer Wilhem II woonde er van 1919 tot zijn dood in 1941. Zijn stoffelijk overschot is opgebaard in een mausoleum in de tuin van het landgoed. Duitsland heeft al in Nederland aan de bel getrokken over de dreigende sluiting, maar wil het museum niet zelf subsidieren.

Grote vraag: hoe Nederlands is het museum en zou Nederland, dat huis en inboedel na de Tweede Wereldoorlog confisqueerde, het niet gewoon terug moeten geven aan de oorspronkelijke eigenaren, de ergenamen van de keizer? Intussen doet Huis Doorn nog een laastste poging om open te blijven
.
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/41789/huis_doorn_moet_sluiten
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 07 Nov 2012 22:08    Onderwerp: Reageer met quote

De eenvoudigste oplossing lijkt me dat Duitsland de knip opentrekt.

Was hun keizer, uiteindelijk.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MemoryGeregistreerd op: 11-5-2012
Berichten: 313

BerichtGeplaatst: 07 Nov 2012 22:21    Onderwerp: Reageer met quote

heb huis Doorn toevallig a.s. zaterdag nog in de planning staan om er eens heen te gaan.
Ik vindt zeker dat dit museum open moet blijven!
Maargoed, we zullen wel zien. ik denk dat ik nog wel ga doneren.
_________________
VIRIBVS VNITIS
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wvanrosmGeregistreerd op: 31-5-2006
Berichten: 501

BerichtGeplaatst: 08 Nov 2012 13:32    Onderwerp: Reageer met quote

Het gaat geloof ik om twee ton, peanuts dus, vergeleken bij de miljarden waar het kabinet mee smijt. De in het nieuwsitem ingehuurde historicus Melchior Bogaarts mocht melden: "Ik vind het zelf krankzinnig dat wij met Nederlands belastinggeld een Duits historisch monument - want dat is het in wezen - openhouden." En de Duitse minister van Cultuur vond in het item van alles en nog wat, maar wilde aan dit politiek gevoelige onderwerp overduidelijk zijn vingers niet branden. Want het heeft natuurlijk allemaal te maken met wie er zat: Wilhelm II, Duitser, uiterst rechts (om geen andere woorden te gebruiken), dat was toch die oorlogshitser die op een wereldoorlog aanstuurde? Tja, had iemand als Mandela daar gezeten, dan was die twee ton uiteraard geen probleem geweest...

mvg, Wim
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2704
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 11 Dec 2012 8:14    Onderwerp: Reageer met quote

Zag in de Spits dat er vanmiddag 13:45 een petitie aan de Tweede Kamer word aangeboden om het museum open te houden.
_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2704
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 11 Dec 2012 13:04    Onderwerp: Reageer met quote

http://nos.nl/artikel/450352-huis-doorn-doet-beroep-op-kamer.html

Huis Doorn doet beroep op Kamer
Toegevoegd: dinsdag 11 dec 2012, 12:57

Museum Huis Doorn hoopt dat de Tweede Kamer de voorgenomen bezuiniging op het museum ongedaan maakt. Vertegenwoordigers van Huis Doorn hebben vandaag een petitie aangeboden aan de Kamerleden.

Het kasteeltje in het Utrechtse Doorn was de plek waar de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, na de Eerste Wereldoorlog ging wonen. Hij overleed er in 1941.

Het kabinet wil de subsidie voor het museum halveren. Daardoor kan Huis Doorn niet meer open voor het publiek. Het museumbestuur zegt te begrijpen dat de overheid moet bezuinigen, maar vraagt zich af wat Nederland heeft aan een museum dat eigenlijk alleen een depot is.
Het bestuur hoopt dat de Tweede Kamer de bezuiniging ongedaan zal maken of het museum meer tijd zal geven om op eigen benen te kunnen staan.

Volgende week maandag praat de Kamer met staatssecretaris Dekker over de cultuurplannen van het kabinet. De bezuiniging op Huis Doorn is overigens nog een besluit van Dekkers voorganger, Zijlstra

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7721
Woonplaats: Land van Maas en Waal

BerichtGeplaatst: 11 Dec 2012 23:22    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben toevallig anderhalve week geleden nog eens naar Huis Doorn geweest. Het zou eeuwig zonde en onterecht zijn om zo'n brok cultureel-, politiek-, en militair-historisch erfgoed ter ziele te laten gaan.

Maar er past ook kritiek aan de Stichting. De rondleidingen worden gegeven door goedwillende vrijwilligers maar ik ben niet kapot van het niveau. Vooropgesteld moet je in deze tijd blij zijn dat mensen belangeloos de tijd en moeite nemen om andere mensen plezier te bezorgen dus daar past lof. Maar ik raak nou niet echt gepassioneerd door een stoffige, iets te betweterige en iets te bekakte dame op leeftijd met een spoedcursusje kunstgeschiedenis op zak, die me braaf uit het hoofd geleerd weet te vertellen waar het tafelporselein van de keizer vandaan kwam maar al de mist ingaat bij de redenen waarom de keizer asiel kreeg in Nederland.

Het moet gezegd dat in de kelder van het slot inmiddels een aardige bescheiden WOI-expositie is aangelegd, inclusief vues strereoscopiques(!) maar jarenlang (ik heb Doorn een aantal malen bezocht) werd de sfeer en de uitbating bepaald door een in zichzelf gekeerd, zelfs vrij arrogant kliekje als bovenstaand met een sterke voorliefde voor de inrichting en kunstschatten van het slot en een bijna genante miskenning van de politieke en militaire context. Ongetwijfeld heeft dat een hoop airplay en bezoekers gekost.

Nu ja, ik hoop zonder meer dat Huis Doorn blijft bestaan en heb de petitie dan ook van harte ondertekend. Ik hoop ook dat het aanbieden daarvan vandaag het gewenste effect heeft gehad: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/907888/noodkreet-huis-doorn-aan-politiek-den-haag. Mocht Doorn openblijven dan zal de uitbating wel wat meer power en minder stof mogen hebben.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3104
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 18 Dec 2012 12:15    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
'Pittige inbraak' in Huis Doorn

Inbrekers hebben in de nacht van zondag op maandag zo'n twintig kostbare historische voorwerpen gestolen uit Huis Doorn. Het gaat daarbij vooral om zilveren bekers uit de 18de en 19de eeuw. Dat meldde directeur Herman Sietsma dinsdagochtend. .

Wat de waarde is van de bekers kan de directeur niet zeggen. Hij betreurt vooral de cultuurhistorische waarde van de voorwerpen.

Over de manier waarop is ingebroken wil Sietsma niets zeggen met oog op beveiligingsrisico's, behalve dat het een 'pittige inbraak' was. Wel wordt er gekeken of de beveiliging beter moet. De directeur hoopt dat de voorwerpen zullen worden herkend als ze op de markt worden aangeboden.

Donderdag beslist de Tweede Kamer over de bezuiniging op de subsidie van het kasteeltje, dat vooral bekend is als de woning van de Duitse keizer Wilhelm II.


http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/article/detail/3365269/2012/12/18/Pittige-inbraak-in-Huis-Doorn.dhtml
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3104
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 18 Dec 2012 12:17    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Huis Doorn weer naar ministerie

DOORN - De directie van Museum Huis Doorn gaat woensdag weer praten met de top van het ministerie van Cultuur over de maandag door minister Jet Bussemaker toegezegde projectsubsidie.

Dat zei directeur-bestuurder Herman Sietsma van het museum dinsdagmorgen.

Sietsma is blij met de toegezegde projectsubsidie maar wil wel verder kijken. „We zijn nog niet uit de exploitatiekosten van ons museum.” Hij wil dan ook de voorwaarden van de beloofde projectsubsidie bespreken en kijken of daar ook een deel van de algemene kosten onder kan vallen, zodat het museum open kan blijven.

Huis Doorn zou door de rijksbezuiniging de helft van zijn subsidie verliezen. Maandag zei de minister tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat Huis Doorn geld kan blijven krijgen voor projecten. Bijvoorbeeld voor extra aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. De Tweede Kamer stemt donderdag over de bezuinigingen.

Huis Doorn is vooral bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II er vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1941 woonde. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar aanwezig zijn.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/21165678/__Huis_Doorn_naar_ministerie__.html
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 19 Dec 2012 0:02    Onderwerp: Reageer met quote

Ik hoop er het beste van. Ik was daar afgelopen zomer en ik moet zeggen dat het eigenlijk als museum niets voorstelt. Als historisch object is en blijkft het m.i. wel hoogst belangrijk. Ze zouden er misschien beter aan doen het huis te presenteren als een te bezoeken monument.
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3104
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 20 Dec 2012 11:01    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Sprankje hoop voor museum Huis Doorn

Een Duitse stichting heeft Museum Huis Doorn woensdag weer een sprankje hoop gegeven voor de toekomst. De Stiftung Preussischer Schlosser und Garten wil meedenken over het voortbestaan van het museum, liet directeur Herman Sietsma van Huis Doorn woensdag weten.

Om de gesprekken met de stichting over een eventuele financiële bijdrage te kunnen voeren, moet het museum echter nog wel open zijn. Dat is alleen mogelijk als minister Jet Bussemaker (Cultuur) haar beoogde bezuiniging halveert. Een bijdrage van 100.000 euro van het Rijk, bovenop de al toegezegde 211.000 euro, zou de deuren open kunnen houden, aldus het museum.

Bussemaker zei eerder deze week dat het museum nog geld kan krijgen voor projecten. Bijvoorbeeld als het zich zou richten op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ook kon samenwerking met andere musea volgens haar nog uitkomst bieden voor de financiële problemen van het museum.

Ze herhaalde echter ook dat de collectie van Huis Doorn, waar overigens deze week twintig kostbare historische voorwerpen werden gestolen, niet van nationaal belang is. Daarom krijgt de instelling geen rijkssubsidie meer voor de exploitatie. Wel is er nog geld voor de huisvesting en het onderhoud van de collectie.

Het bestuur van het museum hoopt dat de Tweede Kamer het Huis Doorn donderdag redt. Er wordt onder meer gestemd over een voorstel van CDA-Kamerlid Mona Keijzer, die vraagt om een extra bijdrage van 100.000 euro. Ze wil eenzelfde bedrag beschikbaar stellen voor Slot Loevestein, dat ook wordt gekort door Bussemaker. Eerder deze week werd het Rijksmuseum Twente al behoed voor sluiting.

Huis Doorn is vooral bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II er vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1941 woonde. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar aanwezig zijn.


http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3366077/2012/12/19/Sprankje-hoop-voor-museum-Huis-Doorn.dhtml
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 20 Dec 2012 12:33    Onderwerp: Reageer met quote

shabu @ 18 Dec 2012 12:15 schreef:
Quote:
'Pittige inbraak' in Huis Doorn

Inbrekers hebben in de nacht van zondag op maandag zo'n twintig kostbare historische voorwerpen gestolen uit Huis Doorn. Het gaat daarbij vooral om zilveren bekers uit de 18de en 19de eeuw. Dat meldde directeur Herman Sietsma dinsdagochtend. .

Wat de waarde is van de bekers kan de directeur niet zeggen. Hij betreurt vooral de cultuurhistorische waarde van de voorwerpen.

Over de manier waarop is ingebroken wil Sietsma niets zeggen met oog op beveiligingsrisico's, behalve dat het een 'pittige inbraak' was. Wel wordt er gekeken of de beveiliging beter moet. De directeur hoopt dat de voorwerpen zullen worden herkend als ze op de markt worden aangeboden.

Donderdag beslist de Tweede Kamer over de bezuiniging op de subsidie van het kasteeltje, dat vooral bekend is als de woning van de Duitse keizer Wilhelm II.


http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/article/detail/3365269/2012/12/18/Pittige-inbraak-in-Huis-Doorn.dhtml


Ik zal vast op wat tenen stappen, maar dat is dan maar zo.
'wel word er bekeken of de beveiliging beter moet'
Ja dát lijkt me duidelijk ja als je net beroofd bent. Je hebt als museumleiding ook een verantwoordelijkheid over de spullen. En het is van de zotte dat je in Nederland ahw gewoon kunt binnenwandelen en de boel meenemen ( Zie Kunsthal)
Verder zitten rondom Huis Doorn allerlei belangstellenden die niet bepaald armlastig zijn, kunnen die nu echt dat bedrag samen niet opbrengen?
En meteen eens kijken hoe het Huis rendabel te maken?
Er is zakelijk gezien vast meer uit te halen dan nu het geval is. Maar dan moet je wel een zeer actief bestuur hebben die ook openstaat voor commerciële zaken.
Misschien dat het terugtrekken van subsidie, of halveren ervan de boel eens prikkelt om daadwerkelijk actie te ondernemen.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7721
Woonplaats: Land van Maas en Waal

BerichtGeplaatst: 20 Dec 2012 13:18    Onderwerp: Reageer met quote

Hear, hear.. De bezem door dat stofnest. Maar het moet wel blijven.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3104
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 21 Dec 2012 10:19    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Huis Doorn 'zeer teleurgesteld' in VVD en PvdA

Directeur Herman Sietsma van Museum Huis Doorn is 'zeer teleurgesteld' in vooral regeringspartijen VVD en PvdA, omdat die geen steun hebben gegeven aan pogingen van andere partijen om de bezuinigingen op het museum terug te draaien. 'We kunnen zo niet verder', zei Sietsma in een reactie op de stemming in de Tweede Kamer. .

Toch is de strijd volgens hem nog niet gestreden. De raad van toezicht komt begin januari bijeen om alle opties om open te kunnen blijven, in kaart te brengen. Ook is er een 'moedgevend signaal' uit Duitsland, waar een stichting heeft aangegeven te willen meedenken over het voortbestaan van het museum. Daarnaast loopt er nog een juridische procedure waarin het museum bezwaar heeft gemaakt tegen de bezuinigingen. 'We zijn uit het lood geslagen, maar nog niet verslagen', aldus Sietsma.

Huis Doorn is vooral bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II er vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1941 woonde. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar aanwezig zijn.http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3360/musea-en-galerieen/article/detail/3367049/2012/12/21/Huis-Doorn-zeer-teleurgesteld-in-VVD-en-PvdA.dhtml
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2704
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 07 Jan 2013 13:35    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi det behouden blijft, voorlopig want je weet maar nooit.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21201902/__Huis_Doorn_blijft_nog_open__.htmlVrijwilligers Huis Doorn houden museum open DOORN - Museum Huis Doorn blijft in elk geval tot april open dankzij de inzet van vrijwilligers. Dat zei directeur Eymert-Jan Goossens na een bericht hierover van RTV Utrecht. Het vroegere verblijf van de Duitse ex-keizer Wilhelm II had op 1 januari de deuren voor het publiek moeten sluiten nadat de subsidie was gehalveerd en niet alle werknemers meer konden worden betaald.


Een deel van de vrijwilligers die het museum al had, wordt nu omgeschoold tot kassa- en baliemedewerker. Het gaat om een noodoplossing in afwachting van juridisch bezwaar tegen de bezuinigingen. Bovendien heeft zich een Duitse stichting gemeld die wil meedenken over de toekomst van het kasteeltje.

Het museum is tot april drie middagen per week geopend, zoals dat in de wintermaanden gebruikelijk is.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 16 Jan 2013 17:07    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Huis Doorn lobbiet voor steun in Duitsland
Pruisische stichting wil helpen museumdeuren open te houden

16-jan-2013Fleur de Weerd


Duitse hulp voor Huis Doorn wordt steeds waarschijnlijker. Dat blijkt na een bezoek van interim-directeur Herman Sietsma aan Berlijn. Het landgoed waar de laatste Duitse keizer van 1919 tot 1941 woonde, wordt met sluiting bedreigd, omdat de Nederlandse overheid de subsidie halveerde. De Stiftung Preussische Schlösser und Gärten en de Duitse ambassade willen nu bijdragen zodat het museum open blijft voor bezoekers.


“Op dit tafeltje las keizer Wilhelm II voor aan zijn gasten.” Vrijwilliger Riet wijst op een tafel met een boekenstandaard erop. “Daar legde hij zijn boeken op, want hij kon ze natuurlijk zelf niet vasthouden.”

Ze werpt de groep die ze rondleidt een veelbetekenende blik toe. “Jullie weten waarschijnlijk wel dat bij zijn geboorte zijn arm verlamd raakte. Dat kleine, slappe armpje betekende een leven lang grote frustratie voor de keizer.” Er klinkt gegniffel van de bezoekers. “Misschien dat hij zich daarom zo onbesuisd in die oorlog stortte."

Asiel

Toen Wilhelm II in 1918 inzag dat hij de Eerste Wereldoorlog ging verliezen, ontvluchtte hij zijn land. Hij kreeg asiel in het neutrale Nederland. In Doorn kocht hij een klein landgoed dat hij volstopte met kostbaarheden die hij - 59 wagons vol - liet overkomen uit Duitsland.

Dat de keizer grotere woonruimte gewend was, blijkt wel tijdens de rondleiding in het huis, dat na zijn dood een museum werd. De kleine kamers staan volgepropt met zilverwerk en Meissener porselein, er zijn vitrines vol snuifdozen en aan de muren hangen staatsportretten van familieleden en Wilhelms grote held en voorvader Frederik de Grote. Het geheel is afgemaakt met enorme barokke kroonluchters in pasteltinten. De bezoekers - op leeftijd en met indrukwekkende kennis van Europese dynastieën - vergapen zich.

In december besloot de Nederlandse overheid de subsidie voor het museum te halveren. “We krijgen alleen nog maar twee ton per jaar voor onderhoud van de collectie”, vertelt interim-directeur Herman Sietsma. “Maar we krijgen geen geld meer om het museum open te houden voor bezoekers.” Dat is namelijk niet de taak van de Nederlandse staat, oordeelde het ministerie.

Afgepakt

“Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog het huis en de inventaris van de Duitsers afgepakt, omdat het in die tijd gold als vijandellijk erfgoed,” vertelt Sietsma. “De overheid wil het ook wel onderhouden maar vindt het onvoldoende van historisch belang voor Nederland om ook voor het museum te betalen”, vat de directeur samen.

Een reactie uit Duitsland bleef niet uit. De Stiftung Preussische Schlösser und Gärten schreef een brief naar het ministerie dat het graag wil helpen de deuren van Huis Doorn open te houden. Sietsma vloog afgelopen weekend naar Berlijn om te onderhandelen. Voorzichtig positief keerde hij maandag terug. “Ze willen Huis Doorn graag betrekken bij herdenkingsprojecten over de Eerste Wereldoorlog. Er zijn nog geen toezeggingen gedaan, maar we hebben aanknopingspunten.”

Verwant aan Oranje

De keizer had het waarschijnlijk niet verbaasd dat de Nederlanders hem alsnog laten vallen. Tijdens zijn verblijf in Doorn wist hij dat koningin Wilhelmina hem hier liever niet had en probeerde uit alle macht te bewijzen dat hij écht recht had er te zijn. “Hij liet bijvoorbeeld deze ophangen”, vertelt Riet, die wijst op twee metershoge schilderijen van de laatste Nederlandse stadhouders in de entreehal. “Deze twee werden verjaagd en kregen asiel in Pruisen. Wilhelm II wilde hun portretten op een prominente plek om te laten zien dat hij nu op zijn beurt recht had om hier te wonen”, vertelt de vrijwilliger.

“Onze koningin wilde er misschien niet van weten, maar de keizer was een Hohenzoller”, vervolgt ze haar verhaal. “Dus hij was ergens ver weg verwant aan het Huis van Oranje.” “Ja joh?” vraagt een verbaasde meneer in de groep. “Ik dacht een Habsburger”, zegt hij terwijl hij rood wordt.

Het aantal bezoekers van Huis Doorn is de afgelopen maanden flink toegenomen, vertelt Sietsma. “Veel mensen wilden snel nog even komen voordat het dicht ging. In de kerstvakantie hadden we sommige dagen achthonderd bezoekers.”

Meer Duitsers

De interim-directeur hoopt over twee maanden meer te weten over de toekomst van het museum. “Ik ben in Berlijn gaan kijken bij andere keizerlijke musea, zoals Schloss Sanssouci en Schloss Charlottenburg. Die laatste heeft maar liefst 450.000 bezoekers per jaar, wij maar 4.500”, vertelt hij. Dit heeft hem aan het denken gezet. “Onze bezoekers komen voor 90 procent uit Nederland. Als we meer samenwerking zoeken in Duitsland, kunnen we waarschijnlijk ook meer Duitse bezoekers verwachten.”

Maar willen de Duitsers voor financiering niet de collectie terug in eigen handen? “Nee joh, dat ligt veel te gevoelig”, zegt Sietsma. “Naast het feit dat ze niet graag op de Tweede Wereldoorlog terugkomen was de keizer medeverantwoordelijk voor de Eerste Wereldoorlog. Die kwesties worden in de onderhandelingen ontweken door de Duitsers.”

Hij zucht. “Het zou zonde zijn als het museum dicht gaat. Het is niet te vergelijken met de paleizen in Duitsland, want daar klopt alles. In Doorn is het een beetje kamertje hier, kamertje daar. De collectie is zo'n bijzonder ensemble.”

Dat bevestigt Riet in haar rondleiding. Ze wijst de bezoekers in de werkkamer van de keizer op het zadel dat achter het bureau staat. “Wilhelm wilde direct ten strijde kunnen trekken, als dat nodig was”, vertelt Riet. De gasten gieren het uit.


http://www.duitslandweb.nl/dossiers/overzicht/Nederlands+-+Duitse+Samenwerking/erfgoed/huis-doorn.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2013 6:17    Onderwerp: Reageer met quote

moerasdraak @ 05 Apr 2013 5:04 schreef:
... zo kopt dagblad Trouw vandaag. Interimdirecteur Herman Sietsma ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet; binnenkort valt de beslissing om het aantal openingsdagen na 1 mei uit te breiden. Men gaat ook een serieuze poging doen om het museum op de lijst van Werelderfgoed van Unesco te krijgen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2013 8:54    Onderwerp: Reageer met quote

En ook:

Directeur Huis Doorn ziet weer lichtpuntjes voor museum


http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/954926/directeur-huis-doorn-ziet-weer-lichtpuntjes-voor-museum.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2013 14:42    Onderwerp: Reageer met quote

In ieder geval blikt het museum vooruit naar de gedenkwaardige jaren 2014-2018. Er zijn een paar living historygroepen benaderd om de komende jaren beeld te geven aan WO1. Ook ik zal als coördinator aanwezig zijn bij de planningsgesprekken die binnenkort gehouden worden.
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 05 Apr 2013 18:56    Onderwerp: Reageer met quote

Laat je vast een snor groeien? Evil
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 07 Apr 2013 10:59    Onderwerp: Reageer met quote

Lingekopf @ 05 Apr 2013 18:56 schreef:
Laat je vast een snor groeien? Evil

Heb ik uiteraard overwogen! Maar als ik de vele foto's zie van 'mijn' regiment (RIR 119) zie ik dat onbesnord net zo vaak voorkwam!
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 07 Apr 2013 11:20    Onderwerp: Reageer met quote

Erik de Bruin @ 05 Apr 2013 14:42 schreef:
In ieder geval blikt het museum vooruit naar de gedenkwaardige jaren 2014-2018. Er zijn een paar living historygroepen benaderd om de komende jaren beeld te geven aan WO1. Ook ik zal als coördinator aanwezig zijn bij de planningsgesprekken die binnenkort gehouden worden.
Gefeliciteerd, imho een prima keuze!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7721
Woonplaats: Land van Maas en Waal

BerichtGeplaatst: 07 Apr 2013 21:11    Onderwerp: Reageer met quote

Inderdaad, Erik! Meer WOI in Huis Doorn en minder theemutsen, hoop dat dit de zaak op het goede spoor helpt.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 09 Apr 2013 13:47    Onderwerp: Reageer met quote

Pegoud @ 07 Apr 2013 21:11 schreef:
Inderdaad, Erik! Meer WOI in Huis Doorn en minder theemutsen, hoop dat dit de zaak op het goede spoor helpt.

Gr P

Ik hoop het ook.
Met de kwaliteit van het Nederlands geschiedenisonderwijs is het geen gek idee om op deze wijze de geschiedenis bij de mensen te brengen. De geschiedenisuitbeelders die hierbij betrokken worden zijn stuk voor stuk mensen die zich eerst de periode eigen hebben gemaakt vooreer een ander pak aan te trekken.
Tot nu bestaat bij de meeste mensen een besef van WO1 als "Oh, maar toen deeje wij niet mee." Punt. Verder dus ook niets gebeurd.

Geen land op de rand van de armoede, geen aardappeloproer, geen 500.000 man onder de wapenen, geen oorlogswinstmakers, geen isolatie, geen tienduizenden oorlogsgasten in de meest uiteenlopende omstandigheden, gewoon niets gebeurd.

Dat mocht wat mij betreft wel veranderen.
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 11 Apr 2013 18:31    Onderwerp: Reageer met quote

Andriessen @ 11 Apr 2013 18:18 schreef:
Huis Doorn

In de NRC van woensag 10 april verscheen een artikel van de hand van Vera Pache waarin gereageerd wordt op de dreigende sluiting van Huis Doorn door het opheffen van een groot deel van de jaarlijkse subsidie.
In het artikel wordt o.a. gerefereerd naar een verklaring van de publieksvoorlichter van Huis Doorn die veel zou weten van de geschiedenis van Huis Doorn en van de Duitse keizer.
Zo verklaarde ze dat “de keizer van een bezoek aan zijn troepen in België kwam toen hij hoorde dat in Duitsland de republiek was uitgeroepen Voor de keizer zou terugkeer onmogelijk zijn geweest wegens zijn rol vóór en tijdens de oorlog.”

Uit die verklaring blijkt weer eens dat de kennis van de geschiedenis van het Huis en van de Duitse keizer in het bijzonder, in Huis Doorn vaak toch wel pijnlijk ontbreekt.
De keizer kwam bijv. niet terug van een bezoek aan zijn troepen in België toen hij hoorde dat de revolutie was uitgebroken en ook is het onjuist te stellen dat hij besloot in ballingschap te gaan omdat vanwege zijn rol voor en tijdens de oorlog, terugkeer onmogelijk was.

Het is dit gebrek aan kennis, over de werkelijke geschiedenis van Duitsland en de Duitse keizer Wilhelm II die Huis Doorn steeds manifest heeft getoond en er mede oorzaak van is dat men in Duitsland van mening is dat Huis Doorn te weinig heeft gedaan om de werkelijke geschiedenis na te gaan en zich heeft beperkt tot- en ik citeer: “een verzameling leuke verhalen over de keizer, zijn vrouwen en hun leven, zonder aandacht te schenken aan zijn rol bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en zijn houding jegens de nationaal socialisten”.

De werkelijke rol van de Duitse keizer is veel belangwekkender geweest, ook voor Nederland, dan men in Huis Doorn kan leren en het is vreselijk jammer dat men dit nooit heeft willen inzien en kennelijk nog steeds niet wil inzien.

Met alle respect,het zou m.i. verstandig zijn indien de leiding van Huis Doorn eens te rade zou gaan bij diegenen die zich toch wat serieuzer verdiept hebben in de rol van de voormalige Duitse keizer. Huis Doorn zou veel en veel interessanter kunnen zijn indien met zou stoppen met wat amateuristische verhalen en een wat wetenschappelijker houding zou aannemen waardoor deze voor de geschiedenis toch zeer interessante figuur wat meer recht zou worden gedaan. Huis Doorn zou daarmede zelfs kunnen uitgroeien tot een centrum voor geschiedenis over de Eerste Wereldoorlog en de rol die de Duitse keizer daarbij vervulde. Juist de komende herdenking van het feit dat het volgend jaar 100 jaar geleden is dat die oorlog uitbrak, zou een nieuwe kans kunnen bieden voor Huis Doorn om een radicale omslag te maken naar een betere en interesantere toekomst !
Wellicht zou de Nederlandse regering dan alsnog bereid zijn om zich te beraden over de thans gehalveerde subsidie.

J.H.J.Andriessen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 15:53    Onderwerp: Reageer met quote

eagle @ 16 Mei 2013 15:27 schreef:
© ANP. Het museum Huis Doorn
Het museum Huis Doorn blijft definitief open voor het publiek. Het statige landhuis in het Utrechtse Doorn was van 1920 tot 1941 het onderkomen van de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II. Het tot museum omgetoverde pand laat zien hoe de keizerlijke adel destijds leefde. Naast de originele inrichting huisvest Huis Doorn vanaf september een permanente collectie over de Eerste Wereldoorlog. Dat maakte directeur Herman Sietsma donderdagmiddag bekend.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 15:55    Onderwerp: Reageer met quote

Goed nieuws!!

(heb meteen maar de titel van dit onderwep aangepast van 'moet sluiten' naar 'blijft open' Wink )
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 15:59    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:

Huis Doorn wordt Eerste Wereldoorlogmuseum

Het museum Huis Doorn blijft definitief open voor het publiek. Het statige landhuis in het Utrechtse Doorn was van 1920 tot 1941 het onderkomen van de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II.


Het pand, dat inmiddels een museum is, laat zien hoe de keizerlijke adel destijds leefde.

Naast de originele inrichting huisvest Huis Doorn vanaf september een permanente collectie over de Eerste Wereldoorlog. Dat maakte directeur Herman Sietsma donderdagmiddag bekend.

De overheid halveerde vorig jaar de subsidie tot 200.000 euro per jaar, waardoor sluiting nabij leek. Door onder meer de vaste medewerkers te ontslaan, kan Huis Doorn toch blijven bestaan. De extra focus op WO I moet meer geld opbrengen.

100 jaar

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit wordt van 2014 tot en met 2018 in heel Europa herdacht. Huis Doorn organiseert onder meer exposities en activiteiten om waarden als tolerantie en vrijheid onder de aandacht brengen. Ook brengen acteurs in historische tenues de oorlog weer tot leven in de museumtuin.

Sietsma hoopt met de nieuwe bestemming flink meer bezoekers te trekken. Nu komen per jaar ongeveer 25.000 geďnteresseerden naar Huis Doorn, maar om een wankelend voortbestaan te voorkomen, moet dit aantal stijgen. ''We hopen op ruim 35.000 bezoekers per jaar.''

Belangstelling

De directeur is optimistisch omdat er ''enorme belangstelling'' is voor het onderwerp, terwijl in Nederland maar weinig plekken zijn waar de sfeer van de eerste wereldwijde strijd kan worden beleefd. ''Dit thema past perfect bij Huis Doorn. Voormalig bewoner keizer Wilhelm II was een van de hoofdrolspelers in de Eerste Wereldoorlog.''

Vrijwilligers gaan Huis Doorn draaiende houden. Vanaf het pinksterweekeinde is het museum 6 dagen per week open.


http://www.nu.nl/cultuur-overig/3476165/huis-doorn-wordt-eerste-wereldoorlogmuseum.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
IekGeregistreerd op: 2-9-2006
Berichten: 35
Woonplaats: Nisse

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 17:00    Onderwerp: Reageer met quote

Hoera! Er worden dan toch nog goede beslissingen gemaakt in Nederland.... Rolling Eyes Laughing
_________________
"Good morning, good morning!" the General said
When we met him last week on our way to the line.
Now the soldiers he smiled at are most of 'em dead
And we're cursing his staff for incompetent swine
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 18:12    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat het een goede ontwikkeling is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7721
Woonplaats: Land van Maas en Waal

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2013 20:30    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Huis Doorn organiseert onder meer exposities en activiteiten om waarden als tolerantie en vrijheid onder de aandacht brengen.

Zucht, daar gaan we weer. Je zult in Nederland ook eens een historisch museum hebben zonder belerend vingertje.. Ik heb zo de pest aan die schoolmeestersmentaliteit!

Maar...... al met al ben ik blij dat het openblijft en met het nieuwe thema. Verstandige zet m.i.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 18 Mei 2013 11:56    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi besluit, en nu allemaal er naartoe, als Forumuitstap!
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
hsmeetsGeregistreerd op: 18-5-2010
Berichten: 560

BerichtGeplaatst: 19 Mei 2013 1:18    Onderwerp: Reageer met quote

Yvonne @ 18 Mei 2013 11:56 schreef:
Mooi besluit, en nu allemaal er naartoe, als Forumuitstap!


+1
_________________
Mijn youtube WW1 playlist
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 19 Mei 2013 19:41    Onderwerp: Reageer met quote

Uit het gesprek met de manager en de conservator is gekomen, dat Huis Doorn inderdaad "WO-!" centrum van Nederland gaat worden. Het eerste grote evenement, bedoeld voor belanghebbenden en als infodag, zal plaatsvinden op 21 september. Een paar living historians zijn daarbij uitgenodigd, de inzet hierbij zal door mij worden gecoördineerd.
Dit gaan vier fantastische jaren worden voor Huis Doorn!
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45661

BerichtGeplaatst: 09 Jun 2013 9:14    Onderwerp: Reageer met quote

Openingsweekend:
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=29409
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AOK4Geregistreerd op: 10-11-2006
Berichten: 2483
Woonplaats: Wevelgem

BerichtGeplaatst: 29 Jun 2013 13:51    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb me voorgenomen om donateur te worden en dat belangrijk stuk geschiedenis ook effectief te ondersteunen.
Ik denk dat we niet alles moeten overlaten aan de overheid en ook zelf hier en daar een en ander financieel kunnen steunen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7721
Woonplaats: Land van Maas en Waal

BerichtGeplaatst: 29 Jun 2013 20:34    Onderwerp: Reageer met quote

Dat zijn teksten, Jan! Ik heb toevallig de website deze week nog eens gezien en dat ziet er niet gek uit.
En wat Erik te melden heeft, klinkt ook de moeite waard. thumbs up

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 16 Nov 2013 8:33    Onderwerp: Samenwerking Huis Doorn en Koninklijk Leger Museum Brussel Reageer met quote

Samenwerking tussen Huis Doorn en het Koninklijk Leger Museum Brussel

Zie: http://www.huisdoorn.nl/nld/nieuws/

Lijkt me een goeie zaak.
Of niet?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3976
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 16 Nov 2013 11:07    Onderwerp: Reageer met quote

Erik de Bruin @ 19 Mei 2013 19:41 schreef:
Uit het gesprek met de manager en de conservator is gekomen, dat Huis Doorn inderdaad "WO-!" centrum van Nederland gaat worden. Het eerste grote evenement, bedoeld voor belanghebbenden en als infodag, zal plaatsvinden op 21 september. Een paar living historians zijn daarbij uitgenodigd, de inzet hierbij zal door mij worden gecoördineerd.
Dit gaan vier fantastische jaren worden voor Huis Doorn!


Ik ben er geweest en een het was de moeite waard.
De re-enactie was "klein maar fijn".
Ik heb enkele nieuwe dingen voor mij gezien.
Een bezoek aan het 'huis' is meer dan de moeite waard, die man leefde in grote luxe, maar zijn vrijheid was natuurlijk wel beroofd.
Alleen jammer dat je niet bij de graftombe kan komen.
Voor de rest laat een bezoek een diepe indruk na. Rolling Eyes
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Erik de BruinGeregistreerd op: 6-6-2006
Berichten: 180
Woonplaats: Veluwe

BerichtGeplaatst: 18 Nov 2013 21:20    Onderwerp: Reageer met quote

Het weekeinde van 23-25 mei 2014 zal opnieuw een living historyweekeinde worden, met meer groepen dan dit jaar!

Zegt het voort!
_________________
Er bestaat een infanteriewaarheid: "Blijf laag".
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group