Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Hoe Amerika de wereldheerschappij verwierf.

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
biograafGeregistreerd op: 23-6-2011
Berichten: 44
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 10:19    Onderwerp: Hoe Amerika de wereldheerschappij verwierf. Reageer met quote

In 1899 werd, tijdens de Eerste Internationale Vredesconferentie in Den Haag, afgesproken dat de ondertekende mogendheden zich verplichtten af te zien van het gebruik van projectielen die uitsluitend ten doel hadden verstikkende of giftige gassen te verspreiden. Deze verklaring werd door alle grote mogendheden van die tijd ondertekend behalve de Verenigde Staten en werd bevestigd tijdens de Tweede Internationale Vredesconferentie in Den Haag in 1907. Men mag zich vragen stellen waarom Amerika weigerde.
Er werd niet gesproken van biologische wapens, omdat de biotechnologie nog niet klaar was om epidemische virussen uit te vinden. Uiteindelijk zou ook de B-oorlogvoering in de verklaring worden opgenomen. Het hoeft geen betoog dat, wie chemische wapens ontwikkelt ook biologische wapens kan en zal ontwikkelen. Die waren er trouwens al in de Middeleeuwen. De reden kan dus zijn dat de Amerikanen toen al bacteriologisch onderzoek deden maar zich niet wilden compromitteren. Na de tweede wereldoorlog zou Amerika de kampioen van de ABC-oorlogvoering worden.
De naderende vrede die zich einde 1917 tussen de Europese mogendheden begon af te tekenen, was een gevaar voor Amerika. Tot dan had het zich kunnen verrijken dankzij de oorlogswinsten en deze zouden opdrogen als Europa de handen terug in elkaar sloeg. Hier moest een stokje voor gestoken worden. Europa’s jeugd was al flink uitgedund, maar het kon nog een beetje meer. Amerika wachtte dus speciaal met de oorlogsverklaring tot het aantal slachtoffers niet meer beduidend steeg. Een ganse generatie bloedde dood om het Amerikaanse kapitalisme veilig te stellen.
De pandemische griepepidemie die Europa vanaf 1917 trof (doorgaans de Spaanse griep genoemd, en ook Vlaamse griep) verdient de benaming Amerikaanse griep. Het betreft een virus dat de Amerikanen Europa binnenbrachten om het continent te vernietigen. Het was bedoeld voor de leeftijdgroep van 14 tot 21 jaar, m.a.w. de demografische groep die voor de toekomst van de naties moest zorgen. De epidemie trof vooral de landen waarin Amerika toekomstbelangen had. Dat het virus Amerika ook trof, was niet te vermijden maar dat namen de machtshebbers er voor lief bij. Collateral damage. Wonderlijk genoeg stopte de uitbreiding in Amerika op 11 november 1918. De rest van de wereld moest wachten tot 1920. We mogen besluiten dat de Amerikanen doelbewust geaarzeld hebben met de ontwikkeling van een vaccin tot na het Verdrag van Versailles, toen het inzag dat de oorlog definitief voorbij was.
Dit was de eerste stap.
President Wilson liet een toekomstplan opstellen dat de politieke macht van Europa moest versplinteren en deze van Amerika dus verstevigen. Hij liet zijn befaamde 14 punten op de wereld los waarin het zelfbeschikkingsrecht van de kleinere volken vastgelegd werd. Dit schudde tientallen Europese gewesten en volksstammen uit hun lethargie los, met als resultaat dat de wankele stabiliteit in Europa na 1918 ernstig werd ondermijnd en met als eindresultaat een eindeloze reeks van locale nationalistische twisten. In feite bleef Europa met zichzelf oorlog voeren waardoor Amerika rustig aan zijn wereldoverheersing kon blijven werken. De beproefde verdeel-en-heerspolitiek, al in 1787 door Amerika toegepast, werd op grote schaal nu ook succesvol op de Oude Wereld geënt. Nog altijd is deze politiek actief. Kleine landen die zich achtergesteld voelen, roepen al snel de hulp in van Amerika die zich met beloften, geld en logistieke steun komen mengen, permanente bases oprichten, de nationale veiligheidsdiensten binnendringen, en hun veto stelden bij belangrijke Europese beslissingen (die tegen de Amerikaanse belangen indruisen).
Opvallend is dat dit plan in Amerika en zijn satellietstaten zelf niet werd toegepast. Het was een exportartikel met één bepaald doel: Amerika op schijnbaar vreedzame wijze Europa en zijn koloniën overnemen. Het interbellum werd beheerst door politiek gekibbel, revoluties en monetair geklungel en het afglijden van Europa naar een Amerikaans vazalcontinent. De crisis van 1929 gaf een nieuwe stoot aan de Amerikaanse expansie. Het grote kapitaal kwam vrijwel ongehavend uit de economische oorlog en zou zich daarna ongebreideld voortplanten waar het winst kon opleveren, in de eerste plaats in het zieke Europa. De gouden standaard, die een stabiel evenwicht tussen de landen waarborgde, zou geleidelijk door de dollar worden vervangen. Dit was al voor de oorlog voorbereid door het consortium van Amerikaanse bedrijfsgiganten geleid door J.P. Morgan.
Dit was de tweede stap.
Amerika schudde het hoofd over dat zieke Europa en kwam bezorgd tussenbeide. Het had nu een excuus om zich in de Europese politiek te mengen.
Het deed dit met de oprichting van de Volkerenbond. Omdat Amerika inzag dat dit een tweesnijdend zwaard zou kunnen zijn, werd een typische Amerikaanse oplossing gevonden: de president stemde voor, het congres tegen. Zo werd de schijn van onpartijdige inmenging bewaard. Intussen bleef Amerika druk zakendoen met de verliezers.
Amerika steunde actief het antimilitarisme, zodat de Europese landen hun legers moesten inkrimpen (omdat Amerika zelf geen leger van belang had, veilig als het was tussen de wijde oceanen, was het ook niet happig dat anderen dat wel hadden). Het pakte ook de duizendjarige macht aan van de aristocratie, waardoor het de kennis van machtsuitoefening en milde volksmanipulatie vernietigde en steunde demagogen, waardoor het Duitsland en anderen aan burgerlijke politici overlevende, die pragmatisch ingesteld waren, zonder een duidelijke toekomstvisie, er niet voor terugdeinsden om als massamoordenaars op te treden, en die het sociale weefsel nog meer verscheurden. Het communisme, dat met goede bedoelingen begon, werd hard aangepakt waardoor het fascisme (dat de Amerikaanse kapitalisten een ideologie vonden waaruit ze veel konden leren) vrij spel kreeg.
We zitten nu al te ver en keren terug naar de oorlog. België kreeg de eer om als springplank voor de Amerikaanse inmenging te dienen. De voedselbevoorrading tijdens de oorlog kwam grotendeels op rekening van Amerika en Herbert Hoover, de latere republikeinse Amerikaanse president, nam de leiding op zich. Dit was een uitgelezen kans voor de Amerikaanse expansie. Voor niets gaat de zon op. Hoover voerde een strikt gestructureerd beleid waarbij liefdadigheid hand in hand met Amerikaanse belangen ging, een truc die het sindsdien overal toepaste. Hij leidde de organisatie als een despoot en beheerste al snel de ganse Belgische economie zodat bankier Francqui in 1916 al klaagde over ‘l’invasion américaine’.
Door de enorme oorlogsleningen kreeg Amerika virtueel Europa in handen. Amerika was de schuldeiser van de wereld geworden. Hierdoor zou het het Britse Rijk en Frankrijk definitief aan zich binden.
Na de oorlog zou Antwerpen de aanvoerhaven worden van de Amerikaanse multinationals, die Europa met hun producten overspoelden en in ruil daarvoor goedkope arbeidskrachten uit Europa en grondstoffen uit de koloniën wegzoog. Een van de dramatische gevolgen was de introductie van de Hollerith ponskaartenmachines (de voorlopers van IBM), die de bevolkingsdiensten in staat stelden snel en efficiënt de meest uiteenlopende criteria in te voeren, zoals de religieuze overtuiging, wat tot de Holocaust zou leiden.
Koning Albert I wist al vroeg (in 1917 toen Amerika Duitsland de oorlog verklaarde op basis van gefungeerde schending van belangen) dat Amerika de touwtjes in handen zou nemen en was daarover somber gesteld. Voor één keer had hij een duidelijke visie en hij wist dat de ondergang van het Avondland nabij was. (Bron: Les carnets de guerre d’Albert I, roi des Belges)
Uiteindelijk is die oorlogsverklaring aan Duitsland louter een symbolische zet geweest om de machtsovername in Europa te kunnen beginnen. Amerika mag Duitsland en de wereldoorlogen dankbaar zijn. Misschien is het daarom dat het weigerde het Verdrag van Versailles te ratificeren… En dat Rusland hierbij niet uitgenodigd werd…
En dit is de finale en fatale stap.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 11:08    Onderwerp: Re: Hoe Amerika de wereldheerschappij verwierf. Reageer met quote

biograaf @ 20 Mrt 2012 10:19 schreef:

De pandemische griepepidemie die Europa vanaf 1917 trof (doorgaans de Spaanse griep genoemd, en ook Vlaamse griep) verdient de benaming Amerikaanse griep. Het betreft een virus dat de Amerikanen Europa binnenbrachten om het continent te vernietigen. Het was bedoeld voor de leeftijdgroep van 14 tot 21 jaar, m.a.w. de demografische groep die voor de toekomst van de naties moest zorgen. De epidemie trof vooral de landen waarin Amerika toekomstbelangen had.


PARDON????
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Philippe VandeweegeGeregistreerd op: 2-9-2007
Berichten: 1106
Woonplaats: Kortrijk

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 11:35    Onderwerp: Reageer met quote

REEDS?!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 508
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 12:33    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zal niet ontkennen dat in sommige opzichten bepaalde Amerikanen garen sponnen bij het wereldconflict, met of zonder Amerikaanse deelname. Maar je verhaal raakt verder kant noch wal en vooral de bewering dat de VS de Spaanse griep willens en wetens hebben verspreid is te gek voor woorden. Ik kan dit onmogelijk serieus nemen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
hsmeetsGeregistreerd op: 18-5-2010
Berichten: 559

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 12:34    Onderwerp: Re: Hoe Amerika de wereldheerschappij verwierf. Reageer met quote

Fixbayonetbunny @ 20 Mrt 2012 11:08 schreef:
biograaf @ 20 Mrt 2012 10:19 schreef:

De pandemische griepepidemie die Europa vanaf 1917 trof (doorgaans de Spaanse griep genoemd, en ook Vlaamse griep) verdient de benaming Amerikaanse griep. Het betreft een virus dat de Amerikanen Europa binnenbrachten om het continent te vernietigen. Het was bedoeld voor de leeftijdgroep van 14 tot 21 jaar, m.a.w. de demografische groep die voor de toekomst van de naties moest zorgen. De epidemie trof vooral de landen waarin Amerika toekomstbelangen had.


PARDON????Dat vind ik ook nog al een bout statement waar ik dan ook nog wel wat bewijs voor zou willen zien.

(ik besef me overigens wel heel goed dat men heel ver wil gaan voor heerschappij, daar is de US geen uitzondering in)
_________________
Mijn youtube WW1 playlist
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 14:10    Onderwerp: Re: Hoe Amerika de wereldheerschappij verwierf. Reageer met quote

RampantBunny @ 20 Mrt 2012 12:34 schreef:
Fixbayonetbunny @ 20 Mrt 2012 11:08 schreef:
biograaf @ 20 Mrt 2012 10:19 schreef:

De pandemische griepepidemie die Europa vanaf 1917 trof (doorgaans de Spaanse griep genoemd, en ook Vlaamse griep) verdient de benaming Amerikaanse griep. Het betreft een virus dat de Amerikanen Europa binnenbrachten om het continent te vernietigen. Het was bedoeld voor de leeftijdgroep van 14 tot 21 jaar, m.a.w. de demografische groep die voor de toekomst van de naties moest zorgen. De epidemie trof vooral de landen waarin Amerika toekomstbelangen had.


PARDON????Dat vind ik ook nog al een bout statement waar ik dan ook nog wel wat bewijs voor zou willen zien.

(ik besef me overigens wel heel goed dat men heel ver wil gaan voor heerschappij, daar is de US geen uitzondering in)


Tuurlijk, maar dit verhaal raakt kant nog wal, om het vriendelijk te zeggen
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 20 Mrt 2012 14:25    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vind het wel leuk geweest nu,
ik verwijs verder naar:
http://www.niburu.nl/
http://www.grenswetenschap.nl/
http://forum.fok.nl/forum/137
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group