Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Een moeizame vrede.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: 02 Sep 2011 22:02    Onderwerp: Een moeizame vrede. Reageer met quote

De deelnemers aan de vredesconferentie van Versailles, die op 18 januari 1919 plechtig geopend werd, stonden voor een reusachtige taak. Het puin van de oorlog moest geruimd worden en er waren dringend maatregelen nodig om het platgeslagen Europa er terug bovenop te helpen.Door de Duitsers afgestane gebieden in Europa: 1: Noord-Sleeswijk aan Denemarken, 2: Posen en West-Pruisen (grotendeels) aan Polen, 3: Vrije Stad Danzig, 4: Memelland aan Litouwen, 5: Oost-Opper-SileziŽ aan Polen, 6: Hultschiner landje aan Tsjechoslowakije, 7: Elzas-Lotharingen aan Frankrijk, 8: Eupen en Malmedy aan BelgiŽ.

De Amerikaanse president Wilson wilde in Parijs de grondslagen leggen voor een ambitieuze nieuwe wereldorde onder de controle van de Volkenbond. Voor Wilson was deze organisatie de remedie voor alle toekomstige kwalen: zij moest de vrede bewaren en potentiŽle conflicten door bemiddeling oplossen. De president was er heilig van overtuigd dat het zelfbeschikkingsrecht der volkeren, de hoeksteen van zijn nieuwe internationale orde, een einde kon maken aan de chaos in Europa. In de praktijk bleek dit principe bijzonder moeilijk te verzoenen met de ambities van de grote en kleinere landen.
Over de nieuwe grenzen van Duitsland werd er maandenlang onderhandeld. De begrenzing van de nieuwe Europese staten, die op de ruÔnes van de Habsburgse, Russische en Turkse rijken ontstaan waren, stelde vrijwel onoplosbare problemen door de heterogene etnische samenstelling van die staten. De herstelbetalingen gaven aanleiding tot moeizame discussies die de tegenstellingen tussen de grootmachten ongenadig blootlegden. Ook de geschillen over de verdeling van de koloniale mandaten liepen hoog op. Daarnaast was er de onduidelijke situatie in Rusland: de geallieerde militaire interventie kwam na de wapenstilstand voorgoed op gang en de burgeroorlog woedde in alle hevigheid.
De vredesconferentie zorgde voor een echte diplomatieke volksverhuizing. Er namen niet minder dan 27 landen deel aan het overleg, maar het overwicht van de vijf grootmachten - Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, de VS, ItaliŽ en Japan - was ongemeen groot. De overige landen, die slechts zijdelings bij de besprekingen betrokken werden, vormden een heterogene groep. Er waren landen zoals BelgiŽ en ServiŽ, die erg onder de oorlog geleden hadden, "staten" in wording zoals Polen en Tsjechoslowakije, en landen die niet actief aan de oorlog hadden deelgenomen, zoals China.

Idealisme versus realisme.
De grote vijf hadden het laatste woord bij de regeling van alle belangrijke problemen, maar hun onderlinge verdeeldheid werkte verlammend op het vredesoverleg. De hooggestemde opvattingen van Wilson kwamen herhaaldelijk in botsing met het keiharde realisme van zijn belangrijkste tegenspeler, de Franse premier Georges Clemenceau en de Britse eerste minister David Lloyd George.
Vooral Frankrijk kwam met zeer wraakzuchtige eisen aanzetten. De meeste zwaargewichten in de Franse delegatie wilden in feite Duitsland voor langere tijd uitschakelen als militaire en economische grootmacht. Parijs vroeg niet alleen zware herstelbetalingen en de terugkeer van Elzas-Lotharingen, dat in 1870 was verloren gegaan. Het wilde ook het gebied op de linkeroever van de Rijn, ťťn van de industriŽle kerngebieden, losmaken van Duitsland en omvormen tot een neutrale bufferstaat die aanleunde bij Frankrijk. Deze Rijnplannen werden echter pertinent verworpen door Britten en Amerikanen: zij meenden dat de Franse aspiraties volstrekt onrealistisch waren en alleen konden leiden tot nieuwe conflicten.
Groot-BrittanniŽ had nauwelijks ambities op het Europese continent. De Britten, die tijdens de oorlog bijna 800.000 soldaten verloren hadden, wilden zo vlug mogelijk heraanknopen bij hun traditionele evenwichtspolitiek. De Britse ambities lagen vooral op het koloniale en maritieme vlak. Londen was van plan om alle Duitse kolonies in Afrika in te palmen, maar dit botste op Frans en Belgisch verzet. Daarnaast moest Duitsland ook als maritieme concurrent voor langere tijd uitgeschakeld worden.
De werkzaamheden van de conferentie verliepen aanvankelijk traag en omslachtig. Eind maart 1919 heerste er een algemene malaise in Parijs, want na meer dan twee maanden onderhandelen was er nauwelijks vooruitgang geboekt. Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en de VS raakten het maar niet eens over de herstelbetalingen, de grenzen van Duitsland, de koloniale mandaten en de gulzige gebiedsaanspraken van de Italianen. De kleine landen morden omdat zij buiten alle belangrijke beslissingen werden gehouden. Men mag tenslotte niet vergeten dat de conferentie plaats had in een politiek en sociaal kolkend Europa. De angst voor een verdere uitbreiding van het communisme was bestendig aanwezig en men kreeg de indruk dat het getalm in Parijs de onrust alleen maar aanwakkerde.
Op 23 maart werd de werkwijze ingrijpend gewijzigd. Alle beslissingsmacht kwam in handen van een Raad van Vier, bestaande uit Clemenceau, Wilson, Lloyd-George en de Italiaanse premier Orlando. De kleinere landen werden nog minder dan daarvoor bij de besprekingen betrokken. De Vier vergaderden bijna iedere dag, maar het duurde nog tot begin mei voor de vredesvoorwaarden aan Duitsland bekend gemaakt werden.

De eindafrekening.
Het verdict was bijzonder hard Duitsland verloor ongeveer ťťn zevende van zijn grondgebied: Elzas-Lotharingen ging naar Frankrijk, de Oostkantons naar BelgiŽ en andere belangrijke gebieden naar Polen, Tsjechoslowakije, Litouwen en Denemarken. Het steenkoolrijke Saargebied kwam voor vijftien jaar onder voogdij van de Volkenbond, en de productie van de mijnen werd ter beschikking gesteld van Frankrijk. Het Rijnland werd gedemilitariseerd en gedurende maximum vijftien jaar bezet door geallieerde troepen.
Bovendien verloor Duitsland al zijn kolonies. Zijn leger werd beperkt tot 100.000 soldaten, de dienstplicht afgeschaft en zijn vloot overgeleverd aan de geallieerden. Duitsland werd moreel verantwoordelijk gesteld voor de oorlog en verplicht tot het betalen van zeer zware herstelbetalingen. Na moeizame besprekingen werd het eindbedrag in april 1921 vastgelegd op 132 miljard goudmark.
Na de bekendmaking van de vredesvoorwaarden was de verontwaardiging in Duitsland algemeen, maar er zat niets anders op dan het "Diktat" te aanvaarden. Op 28 juni werd het vredesverdrag ondertekend in de Spiegelgallerij van het paleis van Versailles. De vredesvoorwaarden werden in Duitsland als een diepe vernedering aangevoeld en wakkerden in de volgende jaren het ontstaan van een agressief nationalisme sterk aan.
In feite was niemand tevreden met het resultaat. Frankrijk en ook sommige Belgische onderhandelaars meenden dan weer dat Duitsland niet zwaar genoeg bestraft was. In Groot-BrittanniŽ groeide snel de overtuiging dat de gewezen vijand veel te hard aangepakt was. Deze schuldgevoelens lagen mee aan de basis van de Britse toegeeflijkheid tegenover nazi-Duitsland in het kader van de appeasement-politiek.
President Wilson was er in geslaagd om de oprichting van de Volkenbond veilig te stellen, maar hij moest er een hoge prijs voor betalen. De Amerikanen hadden een zware kater overgehouden aan de oorlog en de Senaat verwierp het vredesverdrag. De VS traden niet toe tot de Volkenbond, wat voor Wilson een persoonlijke tragedie betekende.
De organisatie is er nooit in geslaagd de verwachtingen in te lossen. Van in het begin was er twijfel aan de slagkracht van de Volkenbond, die overtredingen alleen met sancties kon bestraffen en over geen troepen beschikte om zijn beslissingen op te leggen. Tijdens de jaren dertig zou de onmacht van de Volkenbond voorgoed duidelijk worden.

De andere verdragen.
Het wordt veelal vergeten dat het verdrag van Versailles alleen de vrede met Duitsland regelde. Het duurde nog langer voor de verdragen met de andere verliezers Oostenrijk, Bulgarije en Turkije afgerond werden. De vroegere Turkse gebieden in het Midden-Oosten werden, zoals al tijdens de oorlog was afgesproken, netjes verdeeld tussen Groot-BrittanniŽ en Frankrijk. Polen, Tsjechoslowakije en JoegoslaviŽ ontstonden op de ruÔnes van de Russische en Habsburgse rijken. Oostenrijk werd werd door het verdrag van Saint-Germain (september 1920) gereduceerd tot een klein Midden-Europees land. Hongarije verloor door het verdrag van Trianon (juni 1920) bijna twee derden van zijn grondgebied. Het verdrag van Neuilly (1919) bepaalde dat Bulgarije een gedeelte van MacedoniŽ moest afstaan aan ServiŽ en andere gebieden aan RoemeniŽ en Griekenland.
Het samenwonen van verschillende etnische bevolkingsgroepen in Centraal- en Oost-Europa leidde in de tussenoorlogse periode geregeld tot grote spanningen. Na de implosie van het communisme in Oost-Europa in 1989 bleek pas voorgoed hoe hardnekkig sommige revanchegevoelens en gebiedsaanspraken kunnen zijn, op de eerste plaats in ex-JoegoslaviŽ.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group