Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Jean-Corentin Carré

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
den KorrigannGeregistreerd op: 19-11-2006
Berichten: 1109
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: 12 Mrt 2011 19:06    Onderwerp: Jean-Corentin Carré Reageer met quote

Le Petit Poillu de Faoët.


Jean-Corentin Carré is geboren op 9 januari 1900 in Faouët (Morbihan) in een kroostrijk Bretoens gezin. Intelligent als hij is, wordt hij in 1912 door zijn schoolhoofd aanbevolen bij de gemeentelijke ontvanger als klerk. Een loopbaan als bureelbediende wenkt...tot de oorlog er anders over beslist...

De vader van Jean-Corentin wordt gemobiliseerd en vertrekt naar het front. Jean-Corentin wil hem volgen, maar met zijn 14 jaar is hij daar nog te jong voor. Zijn inschrijving als vrijwilliger wordt geweigerd, 17 jaar is de minimum leeftijd. Hij spreekt de burgemeester van Faouët aan, maar die wil hem geen valse papieren verstrekken. Dit is maar uitstel...

In april 1915 deelt hij zijn familie mee dat hij Frankrijk wil verlaten en emigreren naar Latijns-Amerika. Hierop verlaat hij de Morbihan en trekt richting Pyreneeën.
In Pau wendt hij zich tot het recruteringsbureau. Daar verklaart hij Auguste Duthoy te zijn, geboren op 10 april 1897 te Rumigny (Ardennen). Die keuze is niet toevallig : Rumigny is door de Duitsers bezet.
Voor de Franse autoriteiten is het dus onmogelijk om contact op te nemen met de burgerlijke stand van die gemeente om z'n identiteit en leeftijd te controleren.
Zo wordt Jean-Corentin uiteindelijk ingelijfd als een van de jongste soldaten in het Franse leger onder de naam Auguste Duthoy.

Zijn instructietijd brengt hij door in Rennes bij de 29° compagnie van het 410° Regiment Infanterie. Nog voor hij zijn korporaalsgraad kan halen, moet hij naar het Champagnefront vertrekken op 20 otober 1915.
Na een korte passage in st.Ménéhould en een instructieperiode in Sivry-sur-Ante, wordt hij op 15 november naar de loopgraven gestuurd in het gebied rond Mesnil-lès-Hurlus.
In heel slechte omstandigheden ondergaat hij daar zijn vuurdoop. Sedert het septemberoffensief is dit een zeer actieve sector gebleven, ondanks de vorst en de sneeuw.

Op 25 januari 1916 wordt hij benoemd tot korporaal, op 19 juni tot sergeant. In augustus van dat jaar mag hij voor het eerst op verlof, na anderhalf dienst.
Uit angst ontmaskerd te worden, geeft segeant Auguste Duthoy een andere bestemming dan Faouët op als bestemming. Hij was bang dat de plaatselijke gendarmen hem zouden herkennen.
Toch gaat zijn verlof in z'n geboortestreek niet onopgemerkt voorbij. Zijn klasmakkers en schoolhoofd ontvangen hem als een echte held. Alledaags is het zeker niet : soldaat op 15, sergeant op 16 jaar ...

Terug aan het front in de Champagne, in de sector van Cavaliers de Courcy ten noorden van Reims, krijgt hij zijn eerste eervolle vermelding en het Croix de Guerre.
Dit voor het gevangennemen van een vijand op 15 november, dag op dag een jaar na zijn aankomst in de loopgraven.
Sergeant Duthoy wordt daar inderdaad opgemerkt door zijn moed en inzet. Altijd is hij vrijwilliger voor gevaarlijke opdrachten en erg gewaardeerd door z'n manschappen.
Hij verwerft er nog een tweede vermelding.

Om een of andere reden besluit hij op 29 december 1916 alle maskers af te gooien en schrijft een brief naar zijn kolonel.
Hierin bekent hij het bedrog en onthult zijn ware leeftijd en identiteit en vraagt om dit aan te passen op zijn 17°.
Hij riskeert hiermee een zware sanctie, maar zijn korpschef stelt hem voor als adjudant vanaf 1 januari 1917.

De militaire administratie heeft hier echter geen oren voor. Op 7 februari 1917 wordt adjudant Duthoy, inmiddels "le petit poilu de Fagouët" genoemd bij het recruteringsbureau van Châlons-sur-Marne ingeschreven
als soldaat 2°klasse Jean-Corentin Carré. Hij is geregulariseerd, maar zijn graad en titels is hij kwijt. Wettelijk is alles nu in orde.
Op aandringen van de kolonel-commandant van het 410° R.I krijgt hij zijn oude graad terug en drie maanden na zijn regularisatie mag hij zijn vroegere titels weer dragen.

Op 16 juni 1917 krijgt hij een derde vermelding. Dit keer in opdracht van de divisie die het heeft over "sang froid" en opmerkelijke moed.
Het is zijn laatste wapenfeit bij de infanterie. Op het einde van de maand wordt hij overgeplaatst naar de luchtstrijdkrachten, een mutatie die hij zelf aangevraagd heeft.
Vooraleer het front te verlaten krijgt hij nog een eremaal aangeboden aan de tafel van de divisiegeneraal en andere hogere officieren.
De administratieve moeilijkheden zijn al lang vergeven en vergeten.

Eerst in Dijon, later in Étampes krijgt hij zijn opleiding in de militaire luchtvaart.
Op 23 juli 1917 wordt hij leerling-piloot.
Op 3 oktober ontvangt hij zijn brevet (n° 6642) en begint aan een stage in het kamp van Avord.
Daar wordt hij ingedeeld bij het S.O.229 en vliegt en vecht boven de Maasvlakte.
Op 18 maart 1918 vindt hij de dood bij een gevecht boven Souilly. Hij overlijdt er in het hospitaal.
Deze actie levert hem zijn laatste vermelding op.
"Adjudant Carré Jean-Corentin, van het 410° R.I, piloot bij het escadrille S.O.229. Aangevallen door drie vrijandelijke vliegtuigen op 18 maart, heeft hij zich heldhaftig en energiek verdedigd
tot zijn toestel het begaf en hij een roemrijke dood stierf".

Zo overleed op de leeftijd van 18 jaar "le petit poilu de Faouët", een van de jongste soldaten uit de Grote Oorlog.
(soldaat Colin van het 92° R.I.T was nog jonger)


Bron : "Biographie de Jean-Corentin Carré" - Eric Labayle.

zie ook :

http://grandeguerre56.over-blog.com/article-2371003.html

http://jmpicquart.pagesperso-orange.fr/JeanCorentinCarre.htm

http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Enfants_Heroiques/Corentin_01.htm

http://www.ouest-france.fr/region/normandie_detail_-Corentin-Carre-enfant-heros-de-la-Grande-Guerre_38965-718704_actu.Htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group