Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Weg met de Vlootwet!

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45641

BerichtGeplaatst: 02 Jan 2011 23:25    Onderwerp: Weg met de Vlootwet! Reageer met quote

Weg met de Vlootwet!

Weg met de Vlootwet!

door Folkert Anders
18/12/2010 - Bezuinigingen op defensie zijn actueel, maar het verschijnsel is van alle tijden. Hier leest u over de Vlootwet van 1923.

De verdediging van Nederlands-IndiŽ ter zee (1913-1923) en de rol van de Vlootwet. Uiteraard is de beŽindiging van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland reden geweest om de vloot te verkleinen. De pacifistische golf die na de oorlog Nederland overspoelde miste haar uitwerking niet. Er werd ook geprobeerd om de verzwakking van de vloot tegen te gaan.

Inleiding.
De uitgaven voor defensie staan vandaag de dag onder druk. De ene partij wil nog meer bezuinigen op de krijgsmacht dan de andere. Ook de Marine moet opnieuw inkrimpen. Dit is niet nieuw. In de jaren 20 van de vorige eeuw debatteerden politici ook al over de voor- en nadelen van een grote marine en ook in deze periode was een grote omvang van de zeemacht geen vanzelfsprekendheid.

In dit bescheiden artikel zal ik een beeld schetsen van de Nederlandse marine in de periode 1913-1923. In het bijzonder zal ik laten zien hoe nagedacht werd over de verdediging van Nederlands IndiŽ en specifiek welke rol de zogenaamde Vlootwet hierin speelde.
Ik zal achtereenvolgens de internationale situatie beschrijven om een idee te geven in welke tijd een en ander zich afspeelde. Hiernaast zal ik kort de nationale context beschrijven, om aan te geven met welke binnenlandse factoren de achtereenvolgende kabinetten rekening moesten houden, naast hun zorg voor de marine. Vervolgens schets ik de omvang en samenstelling van de marine in Nederland en in de Indische archipel. Hierna schets ik het verloop van de ontwikkeling van wetgeving inzake marine-aangelegenheden, ofwel de ideeŽn van verschillende commissies in deze en de ontwikkeling van de zogenaamde Vlootwet.

Internationale Context.
In 1913 stond Europa aan de vooravond van de grootste oorlog uit haar geschiedenis. In de ons omringende landen waren de politici en krijgsheren bezig zich tot de tanden te bewapenen met de nieuwste en dodelijkste instrumenten. Slechts enige tijd nadat Gravilo Princip de lont in het kruidvat stak ontbrandde de strijd tussen de legers van Von Moltke en Joffre. De geschiedenis van dit omvangrijke en gecompliceerde conflict is belangrijk, maar geen onderwerp van dit artikel, dus keer ik terug naar de situatie in Nederland en Nederlands IndiŽ.
Ons land werd door Generaal C.J. Snijders gemobiliseerd en gedurende de jaren van de Grooten Oorlog bleef dat zo. Het waren vrij rustige jaren voor de meeste soldaten. Op militair gebied gebeurde er weinig in Nederland, behalve dan de stormachtige ontwikkeling van het luchtwapen en daarmee van de Luchtvaartafdeling onder leiding van kapitein H. Wallaardt Sacrť.

Het jaar na de Eerste Wereldoorlog, 1919, werd in de internationale arena vooral beheerst door het verdrag van Versailles. Duitsland had de oorlog verloren en diende de opgelegde strafmaatregelen van de geallieerden onder aanvoering van Frankrijk te aanvaarden. Duitsland werd publiekelijk vernederd; iets wat ook in Nederland niet erg goed viel. De Nederlandse reder Ernst Heldring sprak over het Verdrag van Versailles het volgende: ĎHet is een schandelijk en onuitvoerbaar vredesverdrag, dat Europa in onrust zal houdení.

In AziŽ hadden de Nederlanders andere zorgen. Nederlands IndiŽ was veilig de oorlog doorgekomen, maar de opkomst van bijvoorbeeld China en met name Japan gaf reden tot zorg. Hoe de Indonesische archipel te verdedigen als bijvoorbeeld Japan zijn tanden zou laten zien? Hier werd in Nederland uitvoerig over nagedacht.

Lees verder op:
http://www.geschiedenis.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=3316
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
casparvandenbergGeregistreerd op: 24-12-2005
Berichten: 160
Woonplaats: 'Ergens in Nederland'

BerichtGeplaatst: 04 Jan 2011 23:13    Onderwerp: Reageer met quote

De bezuinigingen zijn zeer actueel, maar helaas mist Anders de essentie: het waren of zijn niet zozeer de linkse (of het interbellum pacifistisch ingestelde) die vanuit ideŽle motieven de doorslag gaven bij bezuinigingen op defensie maar veelal de liberale-conservatieve kabinetten die vanuit bezuiningsoverwegingen (de bekende sluitende begroting) het meeste hebben bezuinigt op defensie.

Deze bewering van Anders is ook wel interessant:
Quote:
Deze les hebben de linkse partijen in Nederland niet begrepen of hebben dit in de periode 1913-1923 niet willen begrijpen. Mede dankzij hen is Nederland zijn grip op de verdediging van de Indische archipel kwijt geraakt.

Nederland had realistisch gezien uberhaupt geen enkele kans zelfstandig de Indonesische archipel te verdedigen. Daarvoor was zij altijd al afhankelijk geweest van de goodwill van Groot-BrittanniŽ en dat bleef zo tot aan 1941. Dat Nederland de grip op de Archipel kwijtraakte lag echt niet aan het niet doorgaan van de vlootwet, maar veel meer aan interne factoren die in de kolonie een rol gingen spelen zoals het opkomend Indonesisch nationalisme.
_________________
"Het eenige wat ik ervan onthouden heb is, dat mosterdgas niet van mosterd wordt gemaakt, maar er meen ik wel naar ruikt en desalniettemin erg ongezond moet zijn". Reserve-kapitein. J. Ronhaar in 1935 over een slechte gasles.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7554
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 05 Jan 2011 0:07    Onderwerp: Reageer met quote

Om de bezuinigingen op defensie louter op de linkse partijen te schuiven in de jaren na WOI gaat te ver maar de bewering van caspar dat de bezuinigingen vooral door de confessioneel-liberale kabinetten zijn doorgedrukt raakt de plank ook bepaald niet. Het was wel degelijk de SDAP die de Vlootwet blokkeerde, het was de VLB (later gefuseerd met de SDAP) die algemene ontwapening voorstond van 1924 tot 1936 (toen het te laat was) en de beweging van Het Gebroken Geweertje was natuurlijk diep geworteld in de SDAP.
Zeker hebben confessioneel-liberale kabinetten ook bezuinigd op defensie maar dat was natuurlijk ook onder invloed van de magere jaren na de oorlog en later de beurskrach en dus, zoals caspar wel terecht aangeeft, om een sluitende begroting te maken. Ideeel gezien zaten de bezuiningen dus wel meer in het hart van het linkse kamp dan het conservatieve.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group