Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Lombardsijde, waar de Duitse opmars vastliep

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
SpilingGeregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 998
Woonplaats: Coast

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2009 13:16    Onderwerp: Lombardsijde, waar de Duitse opmars vastliep Reageer met quote

Lombardsijde, waar de Duitse opmars vastliep Deel 1.

December 1914 - Aanval van “La Grande Dune” te Lombardsijde.

Toen bij de Duitse inval in 1914 ons land onder de voet gelopen werd, strandde de opmars, mede door de inundatie rond Nieuwpoort, uiteindelijk in Lombardsijde.

De Franse 42e divisie van generaal Grossetti loste de uitgeputte Belgen af nabij Lombardsijde op 22 oktober 1914. Door een gebrek aan Duitse reservetroepen werd het Duitse offensief dat startte op 25 oktober 1914 de volgende dag reeds stopgezet. Aan de overzijde van het front werd de verdediging van sector Nieuwpoort ondermeer opgenomen door het Franse 7e Regiment Tirailleurs de Marche.

De 7e de Marche , zou weldra zijn naam verwerven in de militaire geschiedenis. Na een reeks gevechten werden de Duitsers teruggedrongen op de rechter oever van de IJzer waarna twee bataljons van het regiment (7e Marche) worden opgedragen deze vooruitgang verder te zetten. De loopgrachten die deel uitmaakten van de 1e linies liepen langs het strand verder langs de voet van de “Grande Dune” en daarna verder in de richting van e “Polder” te Lombardsijde.De loopgrachten, gegraven in duinenzand, waren nauwelijks bewoonbaar en stortten in bij de minste schokken. Het water in “De Polder” stond aan de oppervlakte en de uitbouw van de stellingen werd uitgevoerd met gammel stutwerk en zandzakjes.

Alle inspanningen van het regiment waren gericht op het innemen van “La Grande Dune”. Op 22 december 1914 vond de een eerste aanval plaats. Deze werd tegengehouden door een geweldig vuurgevecht en bracht een overweldigende reactie teweeg van de vijand. De Duitse artillerie vuurde vernieling op de Franse loopgrachten die instorten en de bewoners bedolven.


[IMG]

Het is op deze wijze dat op de 24e december ’s avonds kapitein Frossard gedood wordt met een kogel door het hart terwijl hij de sector van zijn compagnie doorkruiste.

Een operatie in de nacht van de 24e op de 25e lukte gedeeltelijk. De Duitse eerste linie werd teruggedrongen en enkele secties namen de “Grande dune” in maar konden deze niet behouden. Ondertussen bleef het zuidwestelijk punt ingenomen door een element van de loopgracht “Le cratère”, welke in Frans bezit bleef. De vijand, welke slechts op een dertigtal meters verwijderd was, domineerde het niemandsland. Gans de dag regende het onafgebroken granaten en obussen. De tirailleurs, voorzien van afweergeschut, konden niet schuilen op het bewegend terrein en ondergingen grote verliezen. Op één enkele morgen verliest de sectie van luitenant Francescetti 22 mensen door het onophoudelijk bestoken door de Duitse artillerie.

Ondertussen is er nooit een verzwakking geweest tussen de secties welke de opdracht hadden elk op hun beurt stand te houden in deze vuurhaard. De situatie veranderde niet in de eerste veertien dagen van januari. De troepen hielden de moed erin al verergerde de koude en de sneeuw hun lijden. Mede hierdoor volgden de aflossingen mekaar vlugger waardoor de bataljons welke elkaar afwisselden maar twee dagen in eerste linie verbleven. Om de IJzer over te steken maakten de eenheden gebruik van de brug “Général Joffre” die geplaatst werd door de genie. De verbetenheid van de vijandige artillerie resulteerde uiteindelijk in de vernieling van deze brug.

[URL=http://img16.imageshack.us/my.php?image=foto03gemartyt.jpg][/URL

Hierdoor moest men de stroom oversteken op platte schuiten, een onmetelijke omgang maken of gebruik maken van gammele passerelles zonder leuning. Aangekomen in hun kwartier in Nieuwpoort-Bad en Oostduinkerke-Bad, hebben de troepen geen comfort alsook weinig veiligheid.

….. wordt vervolgd.

Vandaag

Vandaag hebben we in Westende-Bad nog steeds de Paul Grossettilaan (stuk kustbaan tussen de Koninklijke Baan vanaf het kruispunt nabij de Calidris tot aan de overweg met de H. Jasparlaan), genoemd naar deze verdienstelijke generaal. Nabij de kruising met de H. Jasparlaan staat nog steeds het gedenkteken dat werd opgericht ter ere van de Franse generaal Paul Grossetti en zijn 42e divisie.[/URL]

Paul-François Grossetti werd geboren te Parijs op 10 september 1861. Op z’n 18 jaar studeert hij aan de militaire school van Saint-Cyr. Van 1881 tot 1885, is hij tweede luitenant van het 2e Regiment van Zouaves in Algerije. Hij wordt naar Vietnam gestuurd waar hij aan een campagne nabij Tonkin en in Cambodja deelneemt (1885-1886). Vervolgens gaat hij studeren aan de hogeschool voor krijgskunde en wordt kapitein.

Wanneer „de Grote Oorlog“ uitbreekt, is hij Generaal, aan het hoofd van 42ème Division d'Infanterie (Division Grossetti). Hij maakt deel uit van het IIIe vervolgens van het IXe Leger onder de orden van de Generaal Foch , die van hem zegt: “Grossetti : un héros, invulnérable ! Toujours sous la mitraille, au milieu des balles. Elles ne le touchent pas. Quel homme !"

Hij neemt deel aan ede slag aan de Marne (1914).Vervolgens beland hij in Vlaandegen, in de sectoren Nieuwpoort en van Diksmuide (1914). Hij wordt door koning Albert I onderscheiden met het ereteken van Groot Officier in de Leopoldorde.

Eind 1914, begin 1915 neemt hij deel aan de slag van Champagne (1914-1915) krijgt in 1915 een eervolle vermelding in de orde van het Franse Leger Orde van het Leger.

Na zijn betrokkenheid bij de gevechten om Verdun (1916), vervolgens bestemd voor de algemene Staf van het Leger (1917).

Als chef de l’Armée Française d’Orient, ontmantelt hij het Duitse bruggenhoofd in Griekenland (Salonikki) en in de Balkan. Hij ontvangt la Croix de Grand Officier de la Légion d’Honneur in 1917.

Ernstig ziek door dysenterie, wordt hij naar Parijs teruggebracht waar hij sterft op 7 januari 1918, enkele maanden voor de wapenstilstand. Hij was 57 jaar. Zijn militaire loopbaan was overweldigend geweest. Hij had met succes het bevel gevoerd over achtereenvolgens een brigade, een divisie, vervolgens legercorps aangevoerd alvorens het bevel over een voltallig leger te ontvangen. Hij kreeg een staatsbegrafenis en ligt nog steeds op de begraafplaats van Père Lachaise te Parijs begraven.

Bron:

Nieuwpoort Sector 1917 - door Kristof Jacobs
ISBN: 978-90-5868-182-3
Uitgeverij De Krijger
Dorpsstraat 144
9420 Erpe

_________________
"Less is More" (Mies van der Rohe)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5794
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2009 15:00    Onderwerp: Reageer met quote

Knap Kristof
Bravo !

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
SpilingGeregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 998
Woonplaats: Coast

BerichtGeplaatst: 19 Aug 2009 8:11    Onderwerp: Reageer met quote

Lombardsijde, waar de Duitse opmars vastliep Deel 2.


Januari 1915 - “La Grande Dune” te Lombardsijde.


Na de verwoede aanvalspogingen van de Franse 7e Regiment Tirailleurs de Marche van 24 en 15 december 1914 stabiliseert het front zich enkele dagen.

Op 1 januari, terwijl de onderofficieren van de 9e cie, samen in hun keuken, nieuwjaar vieren, ontploft er een obus in het midden van de plaats en maakt er drie slachtoffers. Een nieuwe aanval is in de maak.

Door het onophoudelijk en gedreven uitvoeren van versterkingswerken en de massale aanvoer van Frans geschut haalt de Franse artillerie stilaan de bovenhand op de Duitse kanonnen.. Op 24 januari neemt het regiment van de “Fusiliers Marins” een beetje rust in functie van een nakende aanval. Op 26 januari 1915 doen de eenheidscommandanten een laatste verkenningen. Op het ogenblik dat de officieren van het derde bataljon de brug over de Ijzer passeren, ontploft er een obus in het midden van de groep, waardoor commandant Mensier en de kapiteins Camus en Simon zwaar gewond raken. Dezelfde dag nog vervangt luitenant-kolonel Demetz, luitenant-kolonel Levêque aan het hoofd van de groep daar deze enkele dagen voordien gewond werd. Commandant Jacquot, die het commando verzekerd had en orders gegeven had om de volgende morgen aan te vallen, houdt de leiding van de operatie.

Op 27 januari ’s morgens is de hergroepering beëindigd. Drie compagnies van het bataljon Toulet geholpen door drie compagnies van het bataljon Jacquot moeten de loopgraven van de Polder aanvallen terwijl een compagnie van het bataljon Sacquet de “Grande Dune”als doel had. Gedurende de nacht hebben de sappeurs (genie) aanvallen voorbereid op de stellingen van de vijand door het plaatsen van verschillende springladingen. De ontploffing gebeurt bij het krieken van de dag, en slaan vier brede bressen in de vijandelijke verdedigingswerken. De Franse artillerie maakt vervolgens zijn opwachting en om 8.00u. ontstaat er een enorm krachtig geschut. De elementen van de eerste linie zijn gegroepeerd achter een berm op slechts honderd meter van de loopgraven van de vijand. Het 75mm geschut is van een uitstekende nauwkeurigheid. De obussen scheren langs de loopgraafranden en de terugslagen vallen in onze posities.

Om 9.10u., laat een onderbreking in het schieten toe de dreigende aanwezigheid van een schietgat van intacte mitrailleurs te lokaliseren. Een snelvuur kanon wordt in de batterij geplaatst. De chef van het eskadron van Luget, de cavaliers te voet die de linies moeten houden gedurende de operatie, pointeert zelf de plaats van het geschut. Om 9.20u. herbegonnen de beschietingen met een aanwassend geweld en de vijandige posities verdwijnen onder een zandwolk.

Om 9.30u zijn de aanvallende compagnies, reeds verdeeld in twee groepen. Het teken wordt gegeven en ze gaan over de borstwering van de loopgraven..
Al snel belanden ze in de eerste loopgraaf van de vijand welke totaal verrast is. Geen enkele overlevende komt vanonder de berg verwrongen platen, gebroken schilden en opengescheurde zandzakjes. De eerste linie is dus weg zonder slag of stoot. Niettemin bevonden er zich net achter de eerste linies onbeschadigde schuilplaatsen van het Duitse garnizoen welke verrast door de snelheid van de aanval geen tijd meer hadden om weerstand te bieden en in wanorde de benen namen langs de loopgracht die leidde naar de 2e linie. Deze had sterk stand gehouden en had nagenoeg niet geleden onder de Franse gereed gestoomde artillerie.
Deze hevige gevechten zetten de compagnies aan om verder te doen. Ze houden zich vast aan een berm welke ze inrichten onder een regen van kogels. De vijand, na zich verscholen te hebben in een klein bos, planden een tegenaanval. Deze aanval werd afgeslagen. De sergeant-majoor Dellupo leidde, rechtstaand op een borstwering, het geschut van zijn sectie, tot op het ogenblik een kogel hem dodelijk trof. Maar zijn heldhaftigheid overtrof de moed. Het was onmogelijk vooruit te komen maar men hield stand.De vijandige artillerie kwam al snel tussenbeide, de batterijen van Lombaertzijde, schuin schietend, streden voor de veroverde gebieden. In een grond, verzadigd als een spons door het water, was het nagenoeg onmogelijk om schuilplaatsen te graven. De secties langs de berm verzwakten niet, maar bleven ook niet zonder verliezen. Ze ondergingen verschrikkelijke zware artilleriebeschietingen.Wordt vervolgd ……


Bron:

Nieuwpoort Sector 1917 - door Kristof Jacobs
ISBN: 978-90-5868-182-3
Uitgeverij De Krijger
Dorpsstraat 144
9420 Erpe
_________________
"Less is More" (Mies van der Rohe)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5794
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 19 Aug 2009 11:38    Onderwerp: Reageer met quote

Voor wie er de JMO van het 7 régiment de marche de tirailleurs
wil raadplegen23 December 1914 vanaf blz 65
Gebruik de toolbox - links
om de gewenste blz tot een leesbaar formaat te vergroten en
vergrendel je instellingen met het slot icoontje ,
zo heb je voor de volgende bladzijde jezelfde instellingen
gebruik desnoods het handje om te navigeren.
Of print het uit
Hieronder de link naar de JMO
kies de blz op de slide bar of de gewenste maand

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/jmo/img-viewer/26_N_850_005/viewer.html

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2010 22:40    Onderwerp: Reageer met quote


Aerial photograph, Lombartzyde, Belgium, 1917

This is a copy of an aerial photograph. The annotations show that it covers the area of marshy coastland near the Belgian village of Lombartzyde. The numbers below the north arrow identify the flight and give the flight date of 4 September 1917. A line of up cast earth, possibly in front of a trench, is identified as a 'nose trench' possibly because it sticks out.

The photograph has no original caption. During the course of World War I aerial photographs became an important military tool in the identification of enemy positions and movements. This led to increasing development of camouflage to hide guns and equipment.

[Original reads: No original caption.]

digital.nls.uk/74549684
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
SpilingGeregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 998
Woonplaats: Coast

BerichtGeplaatst: 22 Okt 2010 12:28    Onderwerp: Reageer met quote

zeer mooie foto, maar zeer verwarrend. De foto is eigenlijk genomen boven Nieuwpoort. Je ziet mooi de eerste linies rond "Nose Lane" en de monding van Het Geleed (De Piete, voor de Lombardsijdenaars), en Geleide Brook voor de Britten Smile .
_________________
"Less is More" (Mies van der Rohe)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
CnockGeregistreerd op: 3-8-2005
Berichten: 1771
Woonplaats: Knokke

BerichtGeplaatst: 26 Nov 2010 11:57    Onderwerp: Reageer met quoteVeldgraf Duitse gesneuvelden (8ste Seebataljon) van de verovering van Lombardsijde op 11/11/1914

Eddy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
CnockGeregistreerd op: 3-8-2005
Berichten: 1771
Woonplaats: Knokke

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2011 10:54    Onderwerp: Reageer met quotezie 2de foto Spiling
Deze 15cm kanonnen werden speciaal aangevoerd om weerwerk te kunnen geven aan de Britse beschietingen uit zee.

Eddy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
CnockGeregistreerd op: 3-8-2005
Berichten: 1771
Woonplaats: Knokke

BerichtGeplaatst: 18 Jan 2011 10:56    Onderwerp: Reageer met quoteDuinengraf voor dappere onbekende Franse soldaten

mvg

Eddy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Nieuwpoort, de kust en hinterland Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group