Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Batterij Pommern te Koekelare

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Foto's België 1914-1918/Belgium 1914 - 1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2005 21:16    Onderwerp: Batterij Pommern te Koekelare Reageer met quoteOp de museumsite met een Frans en Duits stuk geschut, rechts de twee obussoorten die afgeschoten werden door het 38 cm kanonBinnen in het museum : huls en verpakking voor huls te vervoerenDe resten van de geschutsbedding nuBouw van de geschutsbeddingPlaatsen van het stukEén van de aanvoerrailsBijna afgewerkt onder de camouflagenettenDe eerste Duitse marinier die naar de maan geschoten werdHet stuk in hoogste elevatieAanvoer van een obusAanvoer van een ladingKuisen van de loopVuurt !Niet ontplofte obussen diende men te Duinkerke uit te gravenBinnenin de geschutstorenLuchtfoto. Beneden de batterij, midden vuurleidingsbunker, bovenaan hoofdbunker munitieDe NebeltruppeEn het resultaat van hun werkBinnenin één der munitiebunkersHet kerkhof van de batterijChurchill op bezoek na de oorlogDe Duitsers komen het stuk terughalen voor recyclage in 1941
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45662

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2005 22:17    Onderwerp: Reageer met quote

Ja! Ho Smile
Museumsite?
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 02 Nov 2005 22:37    Onderwerp: Reageer met quote

Heb daar indertijd het museum ingericht en ontworpen. Is er nu al een paar jaar stil. Zolang ze geen verdere subsidies kunnen bemachtigen doen ze niet meer verder. Heb er mijn verzameling uitgehaald opdat die niet beschadigd zou geraken. Was in de Clevenstraat te Koekelare.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 30 Apr 2006 21:31    Onderwerp: Reageer met quoteLuchtfoto van museum en opgravingLuchtfoto van de opgraving enkele jaren terug
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11546

BerichtGeplaatst: 30 Apr 2006 21:46    Onderwerp: Reageer met quote

Johan, waren die kanonnen scheepsgeschut wat niet meer in gebruik was?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 30 Apr 2006 22:15    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Hauptmann, eigenlijk scheepsgeschut die niet in gebruik raakte omdat de schepen niet afgewerkt raakten. Het betreft hier de Baden klasse.

Beetje leesvoer uit mijn boek :

III. 6 Evolutie van het 38 cm geschut en gebruik Westelijk Front

Bij Krupp werd het allereerste 38 cm kanon gebouwd als 38 cm SKL/45C/1913 en werd het reeds beproefd op het oefenschietterrein van de fabriek te Meppen. En dit reeds in het begin van 1914, wat meteen duidelijk maakt dat het kaliber op dit ogenblik reeds bestond, wat nog steeds betwist werd tot op heden door een aantal nochtans gerenomeerde auteurs.

Met het oog op de schepen van de Bayern klasse werden er twintig meer voorzien te bouwen. Het is zelfs zo dat de eerste stukken vermoedelijk ergens in augustus van 1914 reeds klaar waren, wat een gans ander zicht geeft op de ontwikkeling van het kanon dan tot op heden algemeen was aangenomen ! En ondertussen was dus ook de Eerste Wereldoorlog net begonnen.

Het Duitse leger zelf had zonder enige twijfel snel door dat dit 38 cm geschut, die van de Kaiserliche Marine was, heel wat mogelijkheden kon bieden als zwaar geschut en als lange afstandgeschut aan het westelijk front in het bijzonder.

Daar de bouw van de schepen van de Bayern klasse vertraging had opgelopen, wilde het leger deze stukken graag gebruiken die ondertussen in constructie waren en die reeds klaar waren.

Het is blijkbaar zelfs zo dat het Duitse leger voorzien had om het 38 cm geschut in te zetten tijdens de belegering van Antwerpen en dat men hiervoor een geschutsbedding wilde bouwen te Mechelen ! Er zijn aanwijzingen dat de bouw van deze geschutsbedding effectief begonnen waren maar nog niet voltooid toen Antwerpen viel.

Een andere locatie waar het 5e Duitse leger vastliep was Verdun en dit in dezelfde periode. Gezien dit het leger was van de Duitse kroonprins, was het geen probleem om aan 38 cm geschut te geraken. Doch hier klemde een ander schoentje. Het experimenteel geschut was niet gemaakt geweest voor gebruik aan het front. Zo was er een maximum elevatie van slechts 24 graden en een schietveld van slechts 30 graden.
Toch schijnen de werken tegen het einde van het eerste oorlogsjaar reeds bezig geweest te zijn en werd er gekozen voor de locatie van de boerderij Sorel in het bos van Muzeray. Om toch de elevatie van de experimentele stukken te verbeteren werd een betonnen platform gebouwd met een helling van 5 graden, waardoor de totale elevatie van het stuk verhoogd kon worden tot 29 graden. Bij gebruik van de zwaarste obussen had men zo toch een bereik van niet minder dan 27 kilometer !

Reeds op 15 februari 1915 blijkt alles klaar geweest te zijn en vuurde men de eerste schoten naar het Fort van Douaumont en in de regio Vaux. Vanaf de 25ste volgde ook de côte de l’Oie.

Opvallend is dat de Geallieerden nooit doorhadden dat ze beschoten werden door 38 cm geschut van op lange afstand, omdat het vuur telkens gecombineerd werd met 42cm mortiergeschut van het type Dikke Bertha, die dichter bij het front van Verdun geplaatst waren.

Ondertussen waren de ingenieurs van Krupp ook nog steeds bezig met het testen van een 35,5 cm kanon op de schietstand te Meppen. Dit gebruik was zuiver ter studie van een aantal zaken, zoals het onderzoek naar het vuren van projectielen die de stratosfeer bereikten, en de specifieke uitwerking die dit had op baan, traject en bereik. Voornamelijk dit laatste was doorslaggevend voor de Duitse legerleiding, wat begrijpelijk is.

Ondertussen waren reeds in oktober van 1914 zes extra 38 cm kanonnen besteld geweest bij Krupp te Essen, die speciaal gebouwd werden met het oog om ze vanuit een bedding op het land te gebruiken. Zij dienden een elevatie toe te laten van 45 graden en een geschutsveld van 360 graden. Tevens waren deze stukken direct afgeleid van het 35,5 cm stuk, die het schietveld van Meppen niet verliet.

Deze zes stukken werden dan op hun beurt door de Kaiserliche Marine ter beschikking gesteld van het leger, omdat het ondertussen duidelijk geworden was dat de Bayern en Baden pas in 1916 zouden afgewerkt geraken. Zo kon het Duitse leger in het eerste halfjaar van 1915 gebruik maken van niet minder dan acht 38 cm kanonnen, zij het wel zo dat de twee originele slechts een beperkt gebruik toelieten.

Men had ondertussen uitgekeken naar een tiental mogelijke locaties en uiteindelijk werden er daarvan nog eens zes nieuwe gekozen. We weten zo dat het allereerste stuk die actief werd na de beide originele kanonnen die het op Verdun gemunt hadden, dit van de Predikboom was te Klerken.
Omdat de methode van werken zoals te Klerken nogal verslindend was wat geld, materiaal en manschappen betrof, besloot men uit te kijken naar een economischere manier van werken en de mogelijkheden te onderzoeken om een verplaatsbaar kanon in te zetten. Zo construeerde Krupp dan maar in het begin van 1916 een drietal geschutsplatformen in staal die een eenvoudige demontage toelieten en een verveelvuldiging van de locaties van waar gevuurd kon worden. Het geschutsveld van deze stukken kon variëren van 33 tot 123 graden. Het eerste stuk die zo ingezet werd was de 35/38 cm König Luitpold, een 38 cm kanon met daarin een tweede kaliber beperkend tot 35 cm. Locatie was de hoeve Vaucelette van waar 245 obussen gevuurd werden tot de terugtrekking van het stuk in februari 1917 tijdens de tweede slag om de Somme.

Het tweede platform kreeg een experimenteel 35,5 cm kanon en werd te Oudan geplaatst in december van 1916 en in april 1917 verplaatst naar Sancourt.

In 1917 werden trouwens ook nog twee nieuwe metalen platformen gereserveerd voor het toekomstige Parijs geschut.
Het derde platform tenslotte werd the Chuignes geïnstalleerd in mei 1918 om Amiens mee te bestoken. Dit stuk, weliswaar gesaboteerd door de troepen die het bedienden, viel in handen van Australische troepen van het IV Britse leger op 23 augustus 1918.

In juni 1916 werden nog een vier kanonnen besteld bij Krupp die een elevatie mogelijk maakten van 55 graden om het bereik van de kanonnen te verbeteren. De eerste twee stuks waren bestemd voor Vlaanderen, de twee volgende waren gereserveerd voor het Parijs geschut.

Het ene stuk was bestemd voor de inbouw zijnde batterij Deutschland te Bredene, het andere voor de eveneens in opbouw zijnde batterij Pommern te Koekelare. Wat de Deutschland betreft was dit het enige stuk die werkelijk een geschutstoren kreeg ter bescherming.
De drie andere stukken van de Deutschland waren vermoedelijk reeds in gebruik geweest in het noorden van Frankrijk en werden er terug getrokken in maart 1917.

Wat betreft de kanonnen die Eisenbahn und Bettungsschiessgerüst waren, de constructie van deze stukken begon vermoedelijk pas tegen het einde van 1917. En dit doordat de Kaiserliche Marine opnieuw een aantal 38 cm kanonnen ter beschikking stelde van het leger omdat de afbouw van de Wurttemberg en de Sachsen andermaal een grote vertraging opgelopen hadden.

In totaal werden vermoedelijk negen stuks van dit spoorweggeschut gebouwd en zij kwamen één voor één in dienst vanaf januari 1918.
Deze kanonnen boden twee mogelijkheden wat hun gebruik betrof. Enerzijds als spoorweggeschut, en dit dan enkel van op speciaal voorbereide beddingen, met een beperkt bereik van 22000 meter, ofwel van op kleine aangelegde platformen wat het bereik verhoogde tot 47500 meter. De eerste platformen hadden een speciale betonnen ondergrond nodig maar later werden dit speciale demonteerbare metalen platformen.

Vermelden we tenslotte nog even dat één van de stukken spoorweggeschut in Belgische handen viel, toen het achtergelaten werd door de terugtrekkende Duitsers in een station ten westen van Brussel.

Zeven andere stukken spoorweggeschut verhuisden naar Schillig waar ze gebruikt zouden worden als batterij ter verdediging van Wilhelmshaven. De nieuwe batterij werd Bismarck genoemd. Nabij Kiel waren ook nog eens vier betonnen geschutsbeddingen in aanbouw van het type zoals de Deutschland, tegen het einde van de oorlog was één van de beddingen afgebouwd met een 38 cm kanon met maximum elevatie van 45 graden en twee andere waren nog in aanbouw.

Ons Belgenlandje hield één van de 38 cm stukken, maar het werd niet gebruikt, tot de Fransen het in 1924 van ons land afkochten en het opnieuw in orde stelden om het voor het eerst te gebruiken in april van hetzelfde jaar op het schietterrein van St.-Pierre Quiberon. Het zou er blijven tot juni 1940, om weer in handen te vallen van de oorspronkelijke bezitters.
De batterij Leughenboom alias Pommern was hetzelfde lot beschoren.

Vermelden we tenslotte dat het uiteinde van het 38 cm kanon die zich te Chuignes bevond zich blijkbaar in een Australisch oorlogsmuseum zou bevinden.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 01 Sep 2008 17:10    Onderwerp: Reageer met quote

Twee foto's uit oktober 1918 na de Bevrijding. De Britten noemden het kanon blijkbaar ook Big Lizzie !

Een andere bijnaam die we al een paar keer tegenkwamen was Leugy.
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7075

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2009 13:12    Onderwerp: Reageer met quoteChildren pose beside the 38-centimeter naval Max gun that was the only gun of the Pommern battery. At the time, the gun was a museum exhibit. It was later taken to Germany by the Germans at the start of World War I in 1914.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5829
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2009 19:36    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
at the start of World War I in 1914.

zijn we hier geen oorlog mis Confused

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7075

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2009 19:43    Onderwerp: Reageer met quote

Patrick Mestdag @ 18 Okt 2009 20:36 schreef:
Quote:
at the start of World War I in 1914.

zijn we hier geen oorlog mis Confused

@+
Patrick


Da was de tekst die er bij stond. Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
ww_soldierGeregistreerd op: 11-8-2006
Berichten: 1083
Woonplaats: Gentbrugge

BerichtGeplaatst: 19 Okt 2009 14:46    Onderwerp: Reageer met quote

Leuk topic, kocht net het boek van de Lange Max, en een dag later kreeg ik een originele postkaard cadeau yummie
_________________
Wir kämpfen nicht für Vaterland. Und nicht für Deutsche Ehre! Wir sterben für den Unverstand. Und für die Millionäre.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
juFoGeregistreerd op: 16-9-2014
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: 26 Nov 2014 13:15    Onderwerp: Re: Batterij Pommern te Koekelare Reageer met quote

Regulus 1 @ 02 Nov 2005 21:16 schreef:


Op de museumsite met een Frans en Duits stuk geschut, rechts de twee obussoorten die afgeschoten werden door het 38 cm kanon
Voor wie het zich afvraagt of op deze topic raakt via de website becarto 1418:
Deze foto's zijn nog oude "vredesmuseum en herinneringspark", tegenwoordig ziet het Lange Max Museum er heel anders uit. zie daarvoor deze topic: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=32158
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
juFoGeregistreerd op: 16-9-2014
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: 26 Nov 2014 13:19    Onderwerp: Re: Batterij Pommern te Koekelare Reageer met quote

[quote="juFo @ 26 Nov 2014 13:15"]
Regulus 1 @ 02 Nov 2005 21:16 schreef:


Op de museumsite met een Frans en Duits stuk geschut, rechts de twee obussoorten die afgeschoten werden door het 38 cm kanon
Regulus 1 @ 02 Nov 2005 22:37 schreef:
Heb daar indertijd het museum ingericht en ontworpen. Is er nu al een paar jaar stil. Zolang ze geen verdere subsidies kunnen bemachtigen doen ze niet meer verder. Heb er mijn verzameling uitgehaald opdat die niet beschadigd zou geraken. Was in de Clevenstraat te Koekelare.


Voor wie het zich afvraagt of op deze topic raakt via de website becarto 1418:
Deze foto's zijn nog oude "vredesmuseum en herinneringspark", tegenwoordig ziet het Lange Max Museum er heel anders uit. zie daarvoor deze topic: http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=32158
(Regulus 1 was enkel betrokken bij het oude "vredesmuseum" dat niet meer bestaat, niet het huidige Lange Max Museum).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AlainvgGeregistreerd op: 26-12-2014
Berichten: 8
Woonplaats: Thailand en knokke

BerichtGeplaatst: 14 Jan 2015 15:30    Onderwerp: pommern Reageer met quote

hallo.

ik help het museum Lange Max met het schrijven van boek over de Pommern. Reeds een 150 paginas. Heb al 10-tallen fotos, maar alle hulp is welkom.
is er iemand die fotos beschikbaar wil stellen?
ik weet van het bestaan van een foto over het spoor ( zoals hierboven afgebeeld)

En er is ook een foto van de aankomst van het schutzschild die ik graag erin zou willen plaatsen. Een verzamelaar uit de streek, die me op oneerlijke mannier informatie heeft ontfutseld wou er een verkopen maar 150 euro is me een beetje te duur.


voor Diegenen die er geld voor willen hebben: [u]Ik heb mijn collectie, en die is vrij omvangrijk betreffende documenten, tekeningen en fotos, vrij beschikbaar gesteld aan het museum[/u]. mijn onderzoek zelf is gratis en we hebben zelfook nog niet eens gediscuteerd over de mogelijke opbrengst van het boek. Wat, gezien de specialisatie van het onderwerp, peanuts zal zijn.

dus: t is enkel voor de eer jongens. Je naam word wel bij de fotos gezet.

in ruil, eenmaal boek af is, kan ik jullie wel scans van originele docs toesturen. Voor zover het iemand interesseert.

ik heb foto s van het kanon, de bouw, de opstelling, de kommandobunker, de franse artillerie, de observatie posten, het doel, de belgische en franse tegenstanders enz.....

Ik stuur de vraag nu pas rond, aangezien de meeste teksten en fotos gezet zijn en ik in de voorlaatste fase van het schrijven ben. Laatste fase zal zijn: mijn teksten in leesbaar Nederlands zetten.

voila.
mvg

alain
ps: de 4e cyclisten zouden hem ingenomen hebben op 18 oktober. Maar ik vind die eenheid niet. de lansiers en carabiniers waren ook cyclisten. Bedoelt men dan de 4e karabiniers-cyclisten. De benamingen frans/vlaams zijn nogal verwarrend. En ik geraak er niet aan uit. Opzoekingen via internet op o.a deze site en bij ABL hebben, buiten meer verwarring niet veel aangebracht. Vermits ik echter in thailand woon waar ik een hotel uitbaat (relaxbay.com) zit een tripje naar brussel er voor juni 2015 niet in. Maar het boekje zou voor die tijd af moeten zijn. Sad
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Foto's België 1914-1918/Belgium 1914 - 1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group