Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Het verhaal van de arrestatie van Lodewijk XVI in Varennes

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
cosseeGeregistreerd op: 8-4-2005
Berichten: 1523

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2009 20:11    Onderwerp: Het verhaal van de arrestatie van Lodewijk XVI in Varennes Reageer met quote

Mischien leuk om te weten en te lezen Laughing

Het verhaal van de arrestatie van Lodewijk XVI
in Varennes-en-Argonne.
> Lodewijk (Louis) XVI (1754 – 1793) was de laatste van een lange rij absolute monarchen in Frankrijk. Op 15 jarige leeftijd huwt hij met de 14 jarige Marie-Antoinette, dochter van de machtige Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia. Hij volgt in 1774 zijn grootvader op als Koning van Frankrijk. Het zou de start worden van een moeilijke en biezonder woelige periode in de geschiedenis van Frankrijk.
> De Koning krijgt al snel te kampen met een financiële staatskas die aan de rand van het bankroet staat. De grote financiële steun aan buitenlandse oorlogen werkt het deficiet nog in de hand. Marie-Antoinette krijgt al snel een onpopulair imago door haar verspilzucht en de bemoeienissen in politieke benoemingen. De pers doet er nog een schep bovenop door Marie-Antoinette af te schilderen als een hoer die haar seksuele fantasieën op de meest bizarre wijze botviert. Het paar staat ook onder druk van de bevolking om nakomelingen voort te brengen. Lodewijk XVI lijdt aan phimosis. Door een kleine medische ingreep wordt het probleem verholpen en 7 jaren na hun huwelijk baart Marie-Antoinette een dochter. Er zouden nog 3 kinderen komen. Marie-Antoinette wordt een toegewijde moeder die probeert om (tevergeefs) de sympathie van het volk te winnen door haar rijkdom minder excessief te tonen.
> In 1989 gaat het zo slecht met de staatskas dat er drastische maatregelen moeten worden genomen. Lodewijk XVI laat (de eerste maal in 175 jaren) een nationale volksraad kiezen om strenge monetaire maatregelen te laten goedkeuren. Deze volksraad zou zich uiteindelijk tegen het absolute bestuur van de Koning keren. Hoewel zijn bedoelingen om het staatsapparaat zo te hervormen wellicht goed waren is deze democratiserende stap en de besluiteloosheid van de Koning het begin van het einde van het absolutisme. Lodewijk XVI verliest de controle over de macht en met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 komt ook zijn koningschap in gevaar. Marie-Antoinette wil met de familie Frankrijk ontvluchten. Lodewijk weigert dat.
In oktober rukt het volk op naar de Versaillespaleizen. De koninklijke familie wordt weggevoerd uit Versailles en onder bewaking geplaatst in de Tuileries. Ondertussen discussieert een Nationale Raad om onder druk van zowel buitenlandse als binnenlandse machten van Frankrijk een constitutionele monarchie te maken. Ondertussen wacht de koninklijke familie in een soort verplichte ‘quarantaine’ de gebeurtenissen af. De politieke toestand lijkt te verslechteren als de Franse staat de katholieke machtsstructuur onder haar gezag plaatst. Met de afbraak van de aloude machtsverhoudingen in Frankrijk wordt het te warm voor Lodewijk XVI.
Uiteindelijk besluit de koninklijke familie dan toch te vluchten. Ze zullen richting België gaan (in die tijd deel van het Oostenrijkse rijk). De geheime bestemming is Montmédy, bekend als een stevig bolwerk tegen de Revolutie. Mogelijk kunnen ze van daar uit het verzet organiseren en van buitenlandse steun gebruik maken. De vlucht wordt zorgvuldig voorbereid.
> In het holst van de nacht op 20/21 juni 1791 verlaten Lodewijk XVI, Marie-Antoinette en hun kinderen de Tuileries. In het relaisstation van Ste Ménehould (aan de rand van de Argonne ) loopt het verkeerd. De koets met de koninklijke familie houdt er halt om van paarden te wisselen. Aan de hand van de beeltenis op een muntstuk meent de zoon van de stationseigenaar, J.B. Drouet, de koning als één van de passagiers te herkennen. Hij laat de koets vertrekken maar ondertussen is hij er zeker van dat hij met de koninklijke familie te maken heeft.
> Drouet heeft een sterk vermoeden dat ze op de vlucht zijn. Als overtuigd revolutionair zadelt hij snel een paard en samen met zijn vriend Guillaume galoppeert Drouet via binnenwegen door de Argonse bossen. Hij gaat veel sneller dan het logge rijtuig van de koning en komt voor hen aan in Varennes-en-Argonne, om 11 uur ’s avonds.
In Varennes slaat hij dadelijk alarm, loopt de herberg Le Bras d’Or binnen (vlakbij de Tour d’Horloge) en roept tot de laatste drinkers ‘Zijn jullie goede patriotten?’ De aanwezigen antwoorden bevestigend. ‘Wel de koning zal zo dadelijk door het dorp komen. Hij is nu op de hoogte boven Varennes. Loop snel om zoveel mogelijk goede burgers te verzamelen en zo zijn doortocht te verhinderen’.
> Terwijl Drouet het dorp alarmeert wachten aan de andere kant van de houten brug over de Aire in herberg ‘Le Grand Monarque’ twee notabelen op de koning, ridder de Bouillé en graaf de Raigecourt. Ze zijn die namiddag al in Varennes gearriveerd en hebben verse paarden mee voor het koninklijke span. De Bouillé is bovendien de zoon van de bevelhebber van de troepen in Oost-Frankrijk die Lodewijk XVI zullen bijstaan in het heroveren van zijn troon. Vader de Bouillé wacht in Stenay met 300 man van zijn troepenmacht de koning op. Varennes heeft in feite geen relaisstation voor paardenwissel; Daardoor is er een misverstand. Het koninklijke rijtuig heeft even halt gehouden boven Varennes, terwijl de Bouillé en de Raigecourt wachten in hotel Grand Monarque in het centrum van Varennes. Ondertussen is procureur Sauce wakker gemaakt. Hij geeft het bevel aan zijn officieren om zich te wapenen en klaar te zijn voor de komst van de koning.
Op de brug van Varennes wordt een barricade opgeworpen van een paar karren en wat meubilair. Ondertussen komt het koninklijke rijtuig Varennes binnen gereden. Het voertuig wordt gestopt en Sauce vraagt de paspoorten van de reizigers op. Sauce twijfelt en overweegt om de reizigers gewoon hun weg te laten voort zetten. Drouet ziet zijn prooi uit handen glippen en merkt op dat de paspoorten niet in orde zijn. Daarop antwoordt Sauce aarzelend dat het al laat is, de paspoorten zijn niet zo goed leesbaar in het donker en omwille van de onveilige reisroute ’s nacht worden de reizigers aangemaand om de nacht in Varennes door te brengen, in zijn huis. De koninklijke familie probeert alsnog zacht aan te dringen om hen toch doorgang te verlenen, maar zonder succes. Lodewijk XVI heeft snel door dat het geen zin heeft te proberen om zijn identiteit te ontkennen en probeert alsnog de sympathie te winnen van Drouet en zijn gezelschap. De alarmklokken van Varennes hebben ondertussen ook de gardes van de omliggende dorpen gealarmeerd.
In herberg 'Le Grand Monarque' proberen Bouillé en de Raigecourt aan de aandacht te ontsnappen door zich te verbergen op hun kamer. De volgende morgen komt het bevel van de Revolutionaire raad om Lodewijk XVI te arresteren.
> Op 25 juni wordt de familie afgevoerd naar Parijs. Ze worden weer onder bewaking ondergebracht in de Tuileries. Helaas voor hun reputatie was nu pijnlijk duidelijk geworden dat de koninklijke familie openlijk de Revolutie tegengewerkt had. In stilte probeerde Marie-Antoinette via haar broer Leopold II van Toscane alsnog het buitenlandse verzet op te hitsen.
Dat resulteerde in een manifesto van de Oostenrijks-Pruissische machthebbers om Parijs te verwoesten indien de koninklijke familie ook maar één haar zou worden gekrenkt. Voor de Franse Revolutionairen was dit de druppel die de emmer deed overlopen en hun woede keerde zich nu pas echt tegen de koninklijke familie. Mede door haar Oostenrijkse afkomst zakte Marie-Antoinette’s populariteit naar een absoluut dieptepunt.
> Op 13 augustus 1792 werd Lodewijk XVI nogmaals gearresteerd. Een goeie maand later werd er beslist om de koninklijke macht voor goed af te schaffen. Ook de rest van de koninklijke familie werd in de gevangenis gegooid. Er startte een echte heksenjacht in Parijs op royalisten. Parijs was echt losgeslagen. De beste vriendin van Marie-Antoinette, prinses de Lamballe, werd vermoord omdat ze haar koninklijke sympathieën niet wou afzweren. Haar lichaam werd in stukken gescheurd en haar hoofd werd gespietst. Het hoofd werd vervolgens voor het vensterraam van Marie-Antoinettes cel geplaatst.
Lodewijk XVI werd op 11 december voor de rechter gebracht op beschuldiging van landverraad. Op 17 januari werd hij ter dood veroordeeld. Hij mocht een laatste keer het avondmaal gebruiken in het bijzijn van zijn familie, en op 21 januari 1793 werd hij onthoofd onder de guillotine.
> In het geheim verklaarden royalisten hun trouw aan het koningshuis door de zoon van hun onthoofde koning uit te roepen als de nieuwe koning Lodewijk XVII. Woedend om deze daad vielen de Revolutionairen op 3 juli 1793 de cel binnen waarin Marie-Antoinette en haar kinderen woonden. Ze hadden orders gekregen om de jongen te scheiden van zijn moeder.
De jonge koning van amper 8 jaar hing om de hals van zijn moeder. Marie-Antoinette weigert resoluut om haar zoon af te geven. Toen de revolutionairen dreigden om haar dochter te doden kon ze niet anders dan de verscheurende keuze te nemen haar zoon over te leveren. Moeder en zoon zouden elkaar nooit meer terug zien. De jonge Louis XVII zou in 1795 in gevangenschap sterven.
> In augustus werd Marie-Antoinette overgeplaatst naar een andere gevangenis. Even was er nog hoop op redding. Verstopt in de bloemblaadjes van een anjer kreeg Marie-Antoinette richtlijnen voor een ontsnapping. Het papiertje met het antwoord van Marie-Antoinette werd onderschept en de ex-koningin kreeg een strengere bewaking. Het ontsnappingscomplot fuelde verder de publieke hetze tegen de monarchie en ook vanuit de pers klonk de roep luider om de onpopulaire Marie-Antoinette ter dood te brengen. Op 14 oktober 1793 werd ze voor de rechter gebracht. De beschuldigingen op het schijnproces waren talrijk en vrij extreem. Ze werd er zelfs van verdacht haar kinderen seksueel te hebben misbruikt. Een dag later werd ook zij ter dood veroordeeld voor landverraad. De volgende morgen werd ze in een voertuig door de straten van Parijs gereden en naar de guillotine gebracht. Op 16 oktober om 12u15 stierf Marie-Antoinette onder luid gejoel van het talrijke publiek de guillotinedood.
> Het levensverhaal van Marie-Antoinette is vele malen in boekvorm verschenen. In 2006 nog werd haar leven in een Hollywoodfilm gegoten.
> En hoe verging het Varennes-en-Argonne en de betrokken personen in de Argonne? Het versterkte dorp en zijn inwoners werden geëerd voor hun patriottische houding. Het dorp kreeg een nationale driekleur en een paar kanonnen cadeau en de betrokken personen werden financieel beloond. Anderzijds was er een pijnlijke scheur ontstaan tussen de royalistisch gezinde adel en de revolutionairen; Vele notabelen kozen er voor Varennes te verlaten. Het dorp leefde ook in constante angst voor Pruisische weerwraak.
> Procureur Sauce werd voor zijn koningsverraad door de éne verguisd en door de andere opgehemeld. Hij week uit naar St Mihiel om daar een anoniemer bestaan te hebben. Zijn vrouw kwam om door een val in een put toen ze vluchtte voor het Pruisische leger dat St Mihiel in nam in 1792.
Drouet verzilvert zijn populariteit en kan zich in Parijs laten verkiezen als gedeputeerde. Later gaat hij vechten tegen de Pruisen. Hij wordt gevangen genomen en uiteindelijk geruild tegen een dochter van Lodewijk XVI. Later werd hij onder de herstelde monarchie zelf gearresteerd en verbannen naar Indië. Bij zijn terugkeer wordt hij door Napoleon benoemd tot onderprefect van Sainte Ménehould. Bij de verdrijving van het Napoleontische regime duikt hij onder. Hij wordt beschuldigd van koningsmoord maar kan dankzij een valse identiteit in Maçon zijn laatste levensjaren slijten.
> Meer dan 200 jaren later zijn de discussies tussen royalisten en revolutionairen in Varennes-en-Argonne al lang weg geëbd. Het dorp is nu fier dat het mee een bladzijde schreef in de Franse geschiedenis. Overal staan infopanelen die de belangrijkste verhaallijnen nog eens vertellen en in het lokale museum wordt de dramatische historie ook nog eens uitgerold.

Bron; http://users.telenet.be/trekkings/gr14strouinvarennes.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group