Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Pickelhaube in vilt

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Je nieuwste aankoop Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
FPHGeregistreerd op: 23-11-2006
Berichten: 213
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2009 13:32    Onderwerp: Pickelhaube in vilt Reageer met quote

Voilà, mijn tweede Pickelhaube, in vilt.
Er heeft ooit eens een koperen rand aan de klep vooraan gestaan, maar dat is jammer genoeg weg.
Ik zoek hierbij nog de twee cocardes van de Pruisen.

Mvg
Frank[/url]
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 13 Mrt 2009 15:47    Onderwerp: Reageer met quote

Proficiat, goede aankoop. Het leder van de kinriem ziet er mij vernieuwd uit. Mits wat zadelolie, zal dat leer een beetje verdonkeren en er ouder uitzien. Ik raad ook aan voor het uitzicht van de frontplaat terug in de vorm te zetten, ten einde dat ze beter past op de helm . Mits voorzichtig naar binnen buigen van de vleugels en de nek(kop), lukt dat wel .... maar voorzichtig zijn hé ! Wat die voorste koperen richel betreft, dat is niet erg want er waren ook helmen zonder. Deze, zolas hier is eraf gevallen door het op en aan doen van de helmhoes. Die helmhoes zat vast met haakjes aan die richel. na een paar keer scheurden die hechtingen en dan viel die richel eraf.
Blijft eigenlijk nog juist de kokardes. Misschien ook het binnenleder eventjes vastnaaien achteraan om te beletten dat het verder loskomt. Dan is het perfekt.
Zonder indiskreet te willen zijn, veel betaald ?

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
FPHGeregistreerd op: 23-11-2006
Berichten: 213
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 8:28    Onderwerp: Reageer met quote

Michel,

Bedankt.
Wat het kinriempje betreft. Ik denk dat dat er al een hele tijd opzit. Daar waar het geplooid is, heeft het de vorm van de plooi aangenomen en er zitten daar ook miniscule scheurtjes of barstjes. Initieel zag het riempje zo bleek als iets en ik heb het de originele kleur terug gegeven met wat schoencrème.
Ik zal ook eens naar die helmplaat kijken.

Mvg

Frank
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 11:41    Onderwerp: Reageer met quote

Iedereen doet wat hij wilt uiteraard, maar ik gebruik nooit schoensmeer voor oud leder. Het is veel te chemisch. Om weer soepelheid te geven aan verdort leder is er maar een echt goed middel en dat is zadelolie. (Huile de pied de boeuf in het frans). Dat dringt door en voedt het leder.
Ik gebruik het al jaren en heb er ook al fantastische resultaten mee bekomen.
Om een extreem voorbeeld te geven :
Eens kreeg ik uit Nederland een mailtje van een antiekverzamelaar die een halve schoenzool van een romeinse soldaat gevonden had. Hij vroeg wat hij moest doen om het afbrokkelen tegen te houden. De zool kwam uit nat zand en lag daar dus al 2000 jaren in ! Toen ik het kreeg, leek die zool meer op een stuk hout met nagels in. Ik heb hem toen gedurende een half jaar regelmatig behandeld met die olie. Het gevolg was dat het afbrokkelen opgehouden is en dat het nadien terug zichtbaar leder was.
Ik zal hier de fotos laten zien van ervoor en erna :

VOOR :


NA


Ik vergeet er nog aan toe te voegen dat de zool al wat zachter gewordten was en lichtjes bewoog zonde te breken.

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 15:16    Onderwerp: Reageer met quote

Tja, de tips over leerconservering verschillen, maar het gebruik van zaken zoals schoensmeer en zadelolie wordt eigenlijk altijd afgeraden.

De beste conserveringsmethode voor leder is en blijft: geen enkel materiaal eraan toevoegen. Dus alleen schoon en droog houden.

Lederrestaurateurs gebruiken hooguit specifieke lederverzorgingsproducten, waarbij Connolly's 'Hide Food' een goede naam heeft opgebouwd.

Maar wat je ook aan historisch lederwerk doet, doe het met mate. Weinig is goed, veel is slecht.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 15:28    Onderwerp: Reageer met quote

Ieder zijn mening, ik bezie de resultaten die ik bekomen heb met tientallen stukken. Uiteraard, alles hangt er vanaf welk leder je behandel en hoe oud het is. Nieuw leder van een paar tientallen jaren oud is niet te vergelijken ment oud leder van 100 of meer jaren. Zoals ik gelezen heb is Connolly's 'Hide Food' goed voor het onderhoud van recent leder tegen verharding en schimmel. Dat is niet meer het geval met een oude punthelm van 100 jaar oud die op een zolder of een oude schuur gelegen heeft. Daar kun je met was niets aanvangen, dat dringt niet genoeg door.
Het is een kwestie van ervaring.

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 20:08    Onderwerp: Reageer met quote

Het probleem is, zeker met oud leder, dat je de structuur van het leder op deze manier vernielt. En dat is natuurlijk jammer. De Connolly's tip komt van een restaurateur die al een kleine 30 - 35 jaar oud lederwerk restaureert en herstelt. Andere restaurateurs zijn dezelfde mening toegedaan: beter zo min mogelijk erop smeren dan teveel.

Op mijn lederwaren, tussen de 70 en de 100 jaar oud, komt in elk geval geen enkele vorm van 'lederverzorgingsproduct'. Ik heb onlangs enkele P08-holsters, waarvan 1 uit 1916, van een dikke laag schoensmeer verlost en ze zien er in elk geval een stuk frisser uit dan toen ik ze binnenkreeg.

Voor een P08 holster uit 1936 kwam alle hulp te laat. De vorige eigenaar heeft hem doordrenkt met lederverzorgingsmateriaal, met als resultaat schiften, rottingsverschijnselen en een holster wat eruit ziet alsof het ooit vloeibaar was... Ik zal dan ook nooit meer een cent betalen voor een 'geconserveerd lederstuk'.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 20:48    Onderwerp: Reageer met quote

Ik wil hier niet over polemiekeren, maar ik denk dat mijn voorbeeld met die romeinse zool voor zich spreekt. Ik heb de restauratie meer als 10 jaren geleden gedaan en er is geen sprake van rottingsverschijnselen, schimmels of wat dan ook. Jou uitspraak
Quote:
Het probleem is, zeker met oud leder, dat je de structuur van het leder op deze manier vernielt
is totaal uit de lucht gegrepen. Wie kan restaureren begaat zo geen flaters. Ik heb de volledige verzameling punthelmen, van het leger museum te Brussel, gerestaureerd en onderhouden..... ik heb er tot nu toe geeneen vloeibaar van uit de kasten zien druppen Laughing of er een champignonkwijkerij van gemaakt. Ik spreek uit jarenlange ervaring en als anderen daar andere gedachten over hebben is dat hun goed recht maar dat is nog geen reden om hier met zo'n uitspraken te kolderen en ze als algemene regel voor te spiegelen, vooral dat je me niet kunt zeggen hoe en met welke produkten die fameuze holster behandelt is geweest ! Door een knoeier alleszins ! Kijk naar die zool man, ik lever je tenminste een bewijs van wat ik doe en niet wat napraterij van zogenaamde specialisten. Referenties (?) + fotos van gerestaureerde stukken (?) zouden welkom zijn.
Michel Wink

Misschien nog een voorbeeld :

Een pruissische ersatz
VOOR restauratie :NA restauratie :

Is het stuk vernield ? Dat is het laatste wat ik hierover schrijf, ik denk dat het duidelijk is !!!

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 21:36    Onderwerp: Reageer met quote

Tja, Michel,

Mijn bedoeling was (en is) te voorkomen dat goedwillende thuisrestaurateurs hun lederwerk verpesten door te fanatiek met allerhande producten aan de slag te gaan.

Als je je dan persoonlijk aangevallen voelt, dan spijt me dat, maar het doet geen afbreuk aan mijn advies: Doe zo min mogelijk aan oud lederwerk.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
CharelGeregistreerd op: 7-7-2008
Berichten: 510
Woonplaats: Baasrode

BerichtGeplaatst: 16 Mrt 2009 21:48    Onderwerp: Reageer met quote

Anders geformuleerd had ik je raadgeving bijgestaan. Maar hier heb je het toch wel onhandig aangepakt. Volledig akkoord dat amateurs moeten opletten met hetgeen ze doen, maar dat geld voor iedereen. Het is niet omdat iemand een ander systeem toepast dat hij daarvoor het leder vernield. Je bedoeling was goed om tot voorzichtigheid aan te manen, daar twijfel ik niet aan, maar ze was veel te zwart/wit voorgesteld en ik voelde me een beetje aangesproken, dat wel. De voorbeelden die ik geef zijn het bewijs dat het anders kan dan met Connolly's 'Hide Food' .
Nu, OK zand erover !

Michel Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MartGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1910

BerichtGeplaatst: 23 Mrt 2009 20:38    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo Frank,

Ik heb net de foto's van je vilten pickelhaube bekeken. Nu kan ik mij vergissen, maar ik heb het vermoeden dat er op deze helm nooit een
koperen rand om het voorscherm heeft gezeten. Een groot aantal ersatz pickelhaubes is destijds geleverd zonder koperen rand en ik zie ook zo gauw geen sporen daarvan op het voorscherm.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
FPHGeregistreerd op: 23-11-2006
Berichten: 213
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: 24 Mrt 2009 13:36    Onderwerp: Reageer met quote

Mart,

Het is zo goed als niet te zien maar bij de bevestiging van het riempje is er een doorgescheurd gaatje aan beide kanten van de helm; van het kopereren randje. Alsook is er een soortgelijke beschadiging achteraan. Ook voor zo'n koperen rug. Alhoewel ik geen bevestigingsgaatje gevonden heb bij de pikkel.

Mvg

Frank
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Bram1940Geregistreerd op: 6-12-2006
Berichten: 230
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: 08 Apr 2009 22:10    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Om nog even terug te komen op de discussie met de lederproducten. Ik heb ooit een volledig lederen motorpak gehad van de Gentse politie uit de jaren '30-'40. De vorige eigenaar raadde mij aan het te behandelen met vaseline, wat ik bij thuiskomst ook gedaan heb. Het resultaat was een glimmende fris ogende en zacht aanvoelende lederen vest en broek.

Af te raden of niet? Ik laat het over aan jullie oordeel.

Groeten,
Bram.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MartGeregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 1910

BerichtGeplaatst: 08 Apr 2009 22:39    Onderwerp: Reageer met quote

Bram1940 @ 08 Apr 2009 23:10 schreef:
Hallo,

Om nog even terug te komen op de discussie met de lederproducten. Ik heb ooit een volledig lederen motorpak gehad van de Gentse politie uit de jaren '30-'40. De vorige eigenaar raadde mij aan het te behandelen met vaseline, wat ik bij thuiskomst ook gedaan heb. Het resultaat was een glimmende fris ogende en zacht aanvoelende lederen vest en broek.

Af te raden of niet? Ik laat het over aan jullie oordeel.

Groeten,
Bram.Hoi Bram,

Ik denk dat je het leder van een pickelhaube niet kunt vergelijken met een motorpak. Het leder van zo'n pak is soepel en je moet je er goed in kunnen bewegen. Het leder van een pickelhaube is met een mal in vorm geperst en keihard. Een pickelhaube hoeft niet fris te ogen en ook niet zacht aan te voelen. Mischien is het goed voor kleding en riemen, maar ik zou zeker afraden een 90 jaar oude pickelhaube in te smeren met vaseline. Je goede bedoelingen worden echter zeer gewaardeerd. Smile
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Je nieuwste aankoop Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group