Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Belgen maken beter eten...

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 12:54    Onderwerp: Belgen maken beter eten... Reageer met quote

Op het eerste zicht lijkt dit eerder iets voor in off-topic maar het heeft wel met WO1 te maken.

Mijn nonkel had een paar dagen geleden een verhaal te vertellen over hoe het zou komen dat je in België in bijna elk gatdorp wel een restaurant kunt vinden waar ge echt goe kunt eten, en in Holland niet.
Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat het vaak geen vooroordeel is (al zijn er natuurlijk altijd plaatsen waar je wél goed kunt eten.)

In ieder geval, omdat de Belgische soldaten in WO1 moesten vechten hadden ze goed eten nodig, want van een boterham per dag blijf je natuurlijk geen hele nacht op wacht staan.
Dus toen de soldaten na de oorlog thuis kwamen vertelden ze hun vrouwen hoe men hun eten beter/ lekkerder kon maken.

Nederland heeft nooit gevochten in WO1 en daar zou het verschil liggen.

Wie heeft nog al zoiets gehoord, en kan iemand daar iets meer over vertellen misschien?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 13:24    Onderwerp: Reageer met quote

Of dit klopt, weet ik niet want ik heb nog nooit iets gegeten in Nederland....ben er uiteindelijk nog nooit geweest.

Het kan idd kloppen dat de Belgische soldaten evt wat kokentips kregen maar dit kunnen de Britten ook hebben gekregen, en de Duitsers, de Fransen, de..... Daarbij vraag ik mij af, hoe ze in een oorlog als deze een behoorlijk maaltijd konden bereiden.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 16:40    Onderwerp: Reageer met quote

Dat laatste is inderdaad ook wel waar, de voedselschaarste was ook wel erg groot.

Wat de engelsen en fransen betreft, die lagen allemaal aan zwaardere fronten, het belgisch front was relatief rustig. Dat zou mss iets kunnen verklaren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
schiptje



Geregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 18:58    Onderwerp: Reageer met quote

Nog nooit zoiets gehoord!
Ik snap zelfs niet hoe de soldaten hun vrouwen gingen vertellen hoe ze iets lekkers moesten klaarmaken. Wie zou hem durven moeien in moeders keuken...
Naar mijn idee wordt je door een oorlog geen kok, maar een plantrekker.
Enkel in dat opzicht kan ik volgen.
Misschien konden ze zo opgedane kennis overbrengen in verband met surrogaten of nieuwe produkten. Of nieuwe manieren van bereiden. Of ze daardoor de Belgische vrouwen beter hebben leren koken... Dat betwijfel ik.
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
puck



Geregistreerd op: 13-4-2007
Berichten: 740
Woonplaats: nieuwkoop

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 19:43    Onderwerp: Reageer met quote

Deze stelling is grote onzin!!!!
Als we onwillekeurig 100 Nederlandse en 100 Belgische zouden bezoeken
denk ik zelfs dat de Nederlandse er nog iets beter uitkomen.
_________________
"And when the planes and tanks and guns
Have done all that they could do
And the mighty bombs have rained and failed..''
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
patrick vc



Geregistreerd op: 18-2-2008
Berichten: 443
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 20:01    Onderwerp: Reageer met quote

puck @ 17 Sep 2008 20:43 schreef:
Deze stelling is grote onzin!!!!
Als we onwillekeurig 100 Nederlandse en 100 Belgische zouden bezoeken
denk ik zelfs dat de Nederlandse er nog iets beter uitkomen.

wedden puck van niet Evil Evil Evil Evil Evil Evil Evil
_________________
herinner de belgische soldaten
oeren 11 11 2008 om nooit te vergeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Yahoo Messenger MSN Messenger
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 20:30    Onderwerp: Reageer met quote

Voor de duidelijkheid, ik heb de stelling NIET bedacht, mijn nonkel wist het te zeggen, en hij moet het toch ook ergens vandaan hebben, ik zal er is achter vragen.

Maar euhm, puck, waarom denk je dat de Nederlanders er beter vanaf zouden komen? Cool
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Luc Klaps



Geregistreerd op: 26-9-2007
Berichten: 981
Woonplaats: Genk

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 21:03    Onderwerp: Reageer met quote

puck @ 17-09-2008 20:43 schreef:
Als we onwillekeurig 100 Nederlandse en 100 Belgische zouden bezoeken denk ik zelfs dat de Nederlandse er nog iets beter uitkomen.

Als je De Wallen, Amsterdam met het Schipperskwartier, Antwerpen vergelijkt dan klopt je stelling inderdaad.
Op het overige durf ik geen penning te verwedden. Het beste is het proefondervindelijk te bewijzen.

met vriendelijke groeten
Luc Klaps, Genk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5765
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 21:09    Onderwerp: Reageer met quote

zie topic : wat werd er gegeten

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=16519
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
taucher



Geregistreerd op: 28-1-2007
Berichten: 281

BerichtGeplaatst: 17 Sep 2008 21:13    Onderwerp: Reageer met quote

Patrick,

dat zal wel voor de officieren geweest zijn denk ik.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
puck



Geregistreerd op: 13-4-2007
Berichten: 740
Woonplaats: nieuwkoop

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 16:14    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk overigens dat de Nederlandse militairen tijdens de Eerste wereldoorlog beter te eten hadden dan hun Belgische collega,s Wink

En wat die Belgische en Nederlandse restaurants betreft.......
...daar zou ik graag eens een culinaire veldtocht van willen maken

.....als ik meer tijd had...

...............................en geld.
_________________
"And when the planes and tanks and guns
Have done all that they could do
And the mighty bombs have rained and failed..''
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 16:21    Onderwerp: Reageer met quote

Het gaat over oorlogsomstandigheden he, al weet ik het dan nog niet zo zeker Wink Cool

Als je die culinaire veldtoch doet, dan ga ik mee...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
casparvandenberg



Geregistreerd op: 24-12-2005
Berichten: 160
Woonplaats: 'Ergens in Nederland'

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 20:04    Onderwerp: Reageer met quote

Culinaire veldtocht, mmm, klinkt goed....

Anyway, voor wat bier betreft hebben de Belgen het beter voor elkaar. Een 'getrouwe' weergave van een gesprek dat ik daarover ooit voerde op de 75km grens van de Dodentocht (Bornem).
Bierdrinkende toeschouwer zich tot mij richtend : "gatver, dat heineken bier is niet te drinken!"
Mijn antwoord: "groot gelijk, het is inderdaad niet te zuipen, doe mij maar een diekirchje..."
_________________
"Het eenige wat ik ervan onthouden heb is, dat mosterdgas niet van mosterd wordt gemaakt, maar er meen ik wel naar ruikt en desalniettemin erg ongezond moet zijn". Reserve-kapitein. J. Ronhaar in 1935 over een slechte gasles.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 18 Sep 2008 20:42    Onderwerp: Reageer met quote

Koken, eten (& drinken) wekken bij mij evenveel interesse op als militaire geschiedenis.
De Franse Revolutie zorgde voor het ontstaan van restaurants. De Industriële Revolutie in Groot-Brittannië zorgde voor de keukenterm "bouillier à l'anglaise", waarmee de Franse keuken de spot dreef met de Britse manier van smaakloos voedsel bereiden in kokend licht gezouten water. Het Franse chauvenisme zorgde voor een wereldwijd verspreide basis in de hotelscholen namelijk de "Cuisine Français". Zo kan ik desgewenst nog een tijdje doorgaan.
Op de vraag of de Belgische soldaten de Franse keuken mee naar huis hebben gebracht zou ik dit op zijn Nederlands willen bestempelen als een "broodje aap-verhaal"
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
A. de Koster



Geregistreerd op: 15-1-2006
Berichten: 1488

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 15:52    Onderwerp: Reageer met quote

casparvandenberg @ 18 Sep 2008 21:04 schreef:
Culinaire veldtocht, mmm, klinkt goed....

Anyway, voor wat bier betreft hebben de Belgen het beter voor elkaar. Een 'getrouwe' weergave van een gesprek dat ik daarover ooit voerde op de 75km grens van de Dodentocht (Bornem).
Bierdrinkende toeschouwer zich tot mij richtend : "gatver, dat heineken bier is niet te drinken!"
Mijn antwoord: "groot gelijk, het is inderdaad niet te zuipen, doe mij maar een diekirchje..."


Laat Diekirch bier nou Luxemburgs zijn Wink En je kan veel zeggen maar echt iedereen kent Heineken.
_________________
www.gi-qmstore.com gespecialisserd in Korea en Vietnam oorlog gear.
Nederland in WO1
www.zeeland1914-1918.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
schiptje



Geregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 1745
Woonplaats: westouter

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 15:56    Onderwerp: Reageer met quote

Heineken kent iedereen. Maar hoe? Door de smaak of de mooie kalenders...
_________________
Mijn grootvader Sergeant-Majoor Ryckeboer Richard (1895-1981).
3de Linie, 2de Linie en het 22ste Linie Regiment (27 mei 1913 - 11 november 1919)
http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
A. de Koster



Geregistreerd op: 15-1-2006
Berichten: 1488

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 16:23    Onderwerp: Reageer met quote

schiptje @ 19 Sep 2008 16:56 schreef:
Heineken kent iedereen. Maar hoe? Door de smaak of de mooie kalenders...


Dat maakt niet uit de naam doet bij veel mensen de smaak al gelijk vergeten.Dan heb je het goed gedaan in marketing en dus in je handel.
_________________
www.gi-qmstore.com gespecialisserd in Korea en Vietnam oorlog gear.
Nederland in WO1
www.zeeland1914-1918.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Reiné



Geregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Zoetermeer

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 17:36    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, ja,....... de meeting van 11 oktober zal al veel duidelijkheid verschaffen... Evil yummie
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 17:58    Onderwerp: Re: Belgen maken beter eten... Reageer met quote

jurggie @ 17 Sep 2008 13:54 schreef:
Op het eerste zicht lijkt dit eerder iets voor in off-topic maar het heeft wel met WO1 te maken.

Mijn nonkel had een paar dagen geleden een verhaal te vertellen over hoe het zou komen dat je in België in bijna elk gatdorp wel een restaurant kunt vinden waar ge echt goe kunt eten, en in Holland niet.
Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat het vaak geen vooroordeel is (al zijn er natuurlijk altijd plaatsen waar je wél goed kunt eten.)

In ieder geval, omdat de Belgische soldaten in WO1 moesten vechten hadden ze goed eten nodig, want van een boterham per dag blijf je natuurlijk geen hele nacht op wacht staan.
Dus toen de soldaten na de oorlog thuis kwamen vertelden ze hun vrouwen hoe men hun eten beter/ lekkerder kon maken.

Nederland heeft nooit gevochten in WO1 en daar zou het verschil liggen.

Wie heeft nog al zoiets gehoord, en kan iemand daar iets meer over vertellen misschien?


Dit was toch de vraag en niet paardenzeik die verkocht wordt onder de naam Heineken Confused
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
casparvandenberg



Geregistreerd op: 24-12-2005
Berichten: 160
Woonplaats: 'Ergens in Nederland'

BerichtGeplaatst: 19 Sep 2008 22:16    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens mij ligt het niet aan wo1, maar veel meer aan het leven boven of beneden de rivieren zoals wij dat in Nederland zeggen. Beneden de rivieren leeft men beduidend anders, is het veel gezelliger, dan boven de rivieren.
_________________
"Het eenige wat ik ervan onthouden heb is, dat mosterdgas niet van mosterd wordt gemaakt, maar er meen ik wel naar ruikt en desalniettemin erg ongezond moet zijn". Reserve-kapitein. J. Ronhaar in 1935 over een slechte gasles.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
marc v megroot



Geregistreerd op: 30-9-2008
Berichten: 493
Woonplaats: Arnemuiden

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 8:55    Onderwerp: Reageer met quote

Als ik Palm drink pis ik Heineken zeg ik wel eens.
Nu even terug topic.
De Belgische keuken dient voor mij in de adelstand verheven te worden.
De Italiaanse als bediende van de adel.
De Nederlandse als slaaf, en de gatafveger van deze is de Franse.

Daarom is de stelling nog niet ontkracht. Maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de frontsoldaat zijn vrouw/moeder ging vertellen hoe ze moesten koken.
Er was niet veel in die tijd, en ze moesten het doen met wat er was.
Waarschijnlijk is toen de fundering gelegd voor de culinaire hoogstandjes die ze nu in de belgische keuken gebruiken.
En zou de frontsoldaat niet geweldig genoten hebben van een goede maaltijd thuis i.p.v veldmuizen en ratten aan het spit.

Marc
_________________
PEOPLE ARE STRANGE WHEN YOU'R A STRANGER
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Matthijs



Geregistreerd op: 10-4-2008
Berichten: 1277
Woonplaats: Sommelsdijk

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 10:05    Onderwerp: Reageer met quote

Als Nederlander moet ik bekennen de veel Belgische bieren veruit te verkiezen boven de Nederlandse.

Qua 'Belgische keuken' ben ik verder niet zo op de hoogte. Wie kan me een paar Belgische hoogstandjes van kookkunst of recepten vertellen?

Waar je mij - zeker nu het herfst gaat worden - voor mag wakker maken, is een pan vol verse boerenkool met zo'n enorme Unoxworst!! Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 10:31    Onderwerp: Reageer met quote

Wie wat meer wil weten over 200 jaar eetcultuur in België kan "Arm en Rijk aan tafel" van Peter Scholliers eens lezen.

Het enige dat wij in onze (eet-)cultuur te danken hebben aan de Eerste, en vooral de Tweede Wereldoorlog is een veramerikanisering op alle niveaus.

Terug naar het voornoemde boek:

Dit boek gaat over worst, taart, faro, masteluinbrood, château Lafitte, ajuinsaus, tarbot, groentekrans, friet en nog veel meer soorten voedsel en drank. Het schetst wie wat at, wanneer en waarom, hoe er werd gekookt en wat de voeding kostte. Informatie uit de (keuken)archieven van Leopold II, uit ongekende rapporten over de honger rond 1920 en uit enquêtes over de cola-consumptie van de Vlaamse jeugd in 1950 werd verzameld. De voeding van (zeer) arm en (zeer) rijk wordt geplaatst tegen het decor van de grote en kleine maatschappelijke veranderingen van 1800 tot vandaag.
Colofon:

isbn: 9789064457265 · 1993 · paperback (15 x 22,5 cm) - 288 p. - geïllustreerd -

http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064457265

PS. Vergeet het fabeltje dat de Franse Keuken de beste ter wereld is aub. Evil
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 16:54    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
PS. Vergeet het fabeltje dat de Franse Keuken de beste ter wereld is aub


franse keuken kan ik nu niet onnoemelijk slecht noemen, daarvoor ben ik er nog niet vaak genoeg gaan eten.

Maar ik kan je wel vertellen dat het een apeland is, 70% van de wc's in HORECAzaken heeft niet eens een bril om te beginnen...
Wat me ook opvalt is dat de mensen, en vaak meer in de steden, een hoge dunk hebben van zichzelf, zeker als ze horen dat je uit een klein land als belgië komt, én je Vlaams spreekt.

maar bon, dat zijn mijn ervaringen natuurlijk...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 17:14    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb veel positievere ervaringen met restaurants in Frankrijk. Ik heb er eigenlijk altijd heel behoorlijk tot zeer lekker gegeten. En wat de toiletten aangaat, daarmee heb ik nu juist in België mindere ervaringen. Enja, ook in België eet men in het algemeen heel goed en lekker.
En voor bier moet je in België en Noord-Frankrijk zijn, of in Duitsland. Als het maar geen H....... is Wink
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisj



Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7600
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 17:57    Onderwerp: Reageer met quote

jurggie, ze zijn er op dat gebied in frankrijk reeds op vooruitgegaan...nu hebben ze al een WC, vroeger was er gewoon een gat in de grond...toen ik enkele jaren geleden naar normandie reed moest ik op de autosnelweg dringend...natuurlijk gaten in de grond, vol met resten van de vorige bezoekers...ben dan gewoon in een bosje geweest, was veel aangenamer... Smile
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisj



Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7600
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 18:01    Onderwerp: Reageer met quote

Om goed te eten, en als je van vis houdt moet je in frankrijk eens naar normandie gaan...worden lekkere zaken klaargemaakt op visgebied...ga daar altijd in een klein hotelletje in courseulles sur mer...lekker en buiten het seizoen niet echt duur...beginnen met oestertjes of mosselen of vissoep...dan de vis van de dag, en dan drie verschillende soorten kaas en dan nagerecht...ik moet zeggen dat als je daar van tafel gaat niet echt veel zin hebt om nog te bewegen...zoveel...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 02 Okt 2008 19:06    Onderwerp: Reageer met quote

Met "de Franse keuken" bedoel ik niet het eten dat dagdagelijks in Frankrijk op tafel komt, maar de leerstof die in hotelscholen wordt gegeven Wink
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
KHUKRI



Geregistreerd op: 27-3-2007
Berichten: 727

BerichtGeplaatst: 03 Okt 2008 9:13    Onderwerp: Yummies Reageer met quote

yummie yummie Wat hadden jullie gedacht van: een tam konijntje (zonder pruimen) met bruin -zoet- tafelbier en peperkoek en /of bruin brood als sausbinder, kroketjes en gestoofd witloof met rode porto. (begin maar al te kwijlen). (meestal gooit men van die afschuwelijke gedroogde-pruimen- rotzooi uit een kartonnen doos door de saus: gevolg: de boel totaal verkloot. De hond trekt er waarschijnlijk zelfs zijn neus voor op... Verse gestoofde prumpies ofwel-niks.

Gebruik in godsnaam noooooit, noooooit kunstmatige sausbinder:"behanglijm" ook wel "maïzena"..... puke

yummie yummie Als drank op tafel: steevast Donkere Trappist: een lekkere Chimay Bleu of een Westmalle dubbel of mijn absolute topper:
Rochefort 10. (Na een jaartje of 3....) Zo kakelvers uit de winkel zijn deze bieren nog niet "rijp"...

Ik ben niet echt een wijndrinker...

yummie yummie Of deze: (staat op menu dit weekend): varkensmignonette met BELGISCHE pickles (D&L), gestoofde-fijngehakte worteltjes met ditto ui en een heerlijke aardappelpuree (met een korstje-opgeklopt eiwit-panneermeel-boternootjes) uit de oven....

Als "kok" heb ik altijd een glaasje Pineau de Charentes of Rode porto bij de hand...dat gaat lekkerder en geeft inspiratie.

Als nagerecht: een frisse fruitsla met een flinke klieder Amaretto
(laat maar een tijdje trekken in de fridge) ....en vergeet niet eerst te proeven van de Amaretto....hij moest maar eens....juist ja !

Vrouwtje en gasten mogen dan aanschuiven en genieten maar !

Smakelijk !


Cool Met voorbedachtheid:Cool Wanneer je dan toch bezig bent en de keuken toch al een puinhoop is...: Het vrouwtje met scherp mes en snijplank lief vragen of ze zin heeft om een handje toe te steken: heeft ze geen zin: dan gaan we over naar plan B !
Gewoonlijk twee kg in partjes (GEEN schijfjes) gesneden champignons met een gehakt uitje erbij twee verkruimelde blokjes vleesbouillon.....mooi laten kleuren in de boter, het vocht laten inkoken en....room toevoegen....laten inkoken (niet te gewelgig met het vuur !) en indikken.
yummie yummie champignonroomsaus met een flinke klieder Pineau de Charentes om af te smaken...Eerst proeven (hij moest maar eens slecht zijn...dat kunnen we niet maken)
(de rest kan je perfect opdelen en invriezen en gebruiken voor een volgend gerecht)




ps: terwijl vrouwtje (met plezier) die puinhoop opruimt lig ik languit na te genieten !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Dragonder



Geregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 03 Okt 2008 9:50    Onderwerp: Reageer met quote

ik heb als hobby kok , een flesje Madereira of porto voor de tomaatsauzen, Malaga voor bruine sauzen, Martini voor de sauzen op melkbasis , wiskhy voor het flamberen van de nagerechten, echte perensiroop van st Truiden voor de donkerbruine sauzen, een rij aan gedroogde exotische kruiden en verse kruiden uit de tuin.
en altijd verse munt op het keukenrecht voor de weekend apero , ne mojito met cubaanse rum. Evil
een aperitief kast waar ik de keuze heb voor het maken van tiramissu -lekkere advokaatkoffie -andere sauzen of gewoon bij een nagerecht ,een wijnrek (nu bijna leeg)
voor de sla's heb ik enkele azijnen op basis van kruiden en wijn.
vb dragonder of rodewijnazijn en binnenkort terug de walnotenazijn.
en zo kan ik maar voort dreunen. Wink

maar wat de soldaten in die tijd hadden was wat anders ,
voor hen was brood dat acht dagen geleden was gebakken zeer vers brood! Neutral
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Jempie



Geregistreerd op: 19-9-2005
Berichten: 404
Woonplaats: Brugge-België

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 19:06    Onderwerp: Reageer met quote

Hello!

Ik heb binnenpretjes!
Voor diegenen die mijn situatie wtene, ik ben in echtscheiding!
Mijn vrouw heeft me verlaten!
Koken kan ik hoor!
Maar gedrende de oorlog 1870-71 (belegeriong Parijs) was geen kat veilig , werden er in de beenhouwerijen (slagers) rattenvlees verkocht!
Hetzelfde gebeurde ook gedurende WOI!
Geloof me!
Trouwens muskusrattenvlees, is het niet zo dat ergens in Nederland (Zeeuws-Valaanderen ?) een restaurant (was?) dat op het menu had staan een aantal jaren geleden ?
Ik dacht van wel!
Ik ben geen echte restaurantbezoeker..maar de gewone Belgische burgerkeuken, ik kan mijn eigen soepen (wat voor soort dan ook!), en verder eigen gewone gerechten maken!
Ik lijd zeker geen honger! Integendeel!
I, zie ergens iemand een opmlerking maken "konijn met pruimen", dat was o.a een gerecht dat ùijn moeder destijds ook klaarmaakte!
Dan nog van eigen natuurlijk gevoederde konijnen, geen met die speciale opgefokte voeding, maar natuurlijk geklweekte! Ik moest van mijn vader wekelijks zakken vol "klaver" gaan plukken! Vaak met tegenzin!
Gedurende mijn legedienst heb ik vaak de opmerking gehad van medesoldaten , "ge moet maar met hem optrekken, en gij zult nooit geen honger lijden!"
En dat was waar ook!Ik heb nog nooit honger geleden!Zeker niet tijdens mijn legerdienst)
Maar je moet bij mij niet afkomen met een 2 of 3 sterren Michelin restaurant! gewone burgerkost..dat is voor mij "eten"!
Geen bord (hoe mooi ook gegarneerd, met vlaggetjes erop en eraan!!)
kan mij bekoren!
Geen moderne Franse Haute Cuisine!
Geen stampot (let wel, ik maak onze hustepot als geen ander!) ,vleeskroket of firkadellen...(uit de muur op zijn Hollands!)
Gewone ordinaire soep, klassiek gemaakt (wat voor soort ook!) met prei selder, ui, wortelen, erwten, als basis, dat maak ik als géén ander!
Zuringsoep (zurkel op zijn westvlaams!) maak ik als geen ander!
Zelfs de dochter van mijn broer (net overleden) vroeg mij op zijn begrafenisplechtigheid mij nog het recept! Zij was vaak te gast bij mijn moeder destijds daarom!
Mijn kleinkinderen zijn dol op de soepen die ik maak voor hun!
Ik maak zelf konfituur! Men heeft mj al gevraagd of ik er geen wil maken om te verkopen!(maar dat is bijna onbetaalbaar! Artisanale konfituur ? Betaal dat maar eens!)

Ik ben echt géén kok!
Maar sinds mijn 12de jaar was ik door zware ziekte van mijn moeder destijds zowat gedwongen om mijn plan te trekken!
Maar in oorlogsytjd moest men zich behelpen met wat men had..geen frigo's, geen diepriezers, dus denk je maar eens in in die tijd, vooral in de Winter,men had zo goed als niks!
Wij kunnen ons dit niet meer voorstellen, dwe leven in een tijd van overvloed, in elk seizoen kan men alles blijven ktijegen, of het nu groenten of fruit betyreft, voorbereide maaltijden, diepvries enz...
Het enige wat men destijds eventueel kon doen om vlees te bewaren bv was het inpekelen ervan en in aardewerk potten het in gesmolten overgoten en daarna gestold smoutvet bewaren!
Dergelijke methodes kennen velen onder juliie wellicht niet meer, maar deze "ouderwetse gebruiken" ken ik toevallig wel!
Tijdens WOII was de redding van onze bevolking de ingepekelde haring bv, gedroogde stokvis, enz...

Ik ben een overlever !(Door kennis die ik heb verworven door de jaren heen!)

geloof me!

mvr

Jempie


Laatst aangepast door Jempie op 21 Okt 2008 19:18, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 19:15    Onderwerp: Reageer met quote

Dat restaurant (café om juist te zijn) was in Vlassenbroek (bij Dendermonde). Delphine maakte waterkonijn als de beste en bij een pint bier kreeg je GRATIS een portie met frietjes.

Het probleem was niet dat ze muskusrat verkocht maar omdat ze geen koksdiploma had mocht ze in een café geen "volledige" maaltijden serveren. Dus vergeet het gratis eten maar want de zaak is al enkele jaren overgenomen en is nu een taverne.

Het werd klaargemaakt als konijn met bruin bier en smaakte zoals wild konijn of haas, en geloof mij ik wil nu gerust een portie yummie
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Jempie



Geregistreerd op: 19-9-2005
Berichten: 404
Woonplaats: Brugge-België

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 20:44    Onderwerp: Reageer met quote

Hi!

Bedankt Paddy!

Ik deed onze eigen keuken blijkbaar geweld aan!
Ik dacht dat dit in Nederland gebeurde!
Ik herinner me alléén maar dat dit gerecht "waterkonijn" ooit bestaan heeft!

Het schijnt dat die mlusjusratten eigenlijk tot de properste dieren behoorden die bestonden! Zij wasten hun voedsel voor zij het opaten...
Dit gerecht/restaurant... was indertijd inderdaad een unicum in zijn soort!!
Zelf zou ik het persoonlijk nooit hebben willen eten (door het idee alléén?)

Ik ben eet nooit wild bv...
Gemarineerd in wijn ? Ik gruwel ervan, maar er zijn vél mensen die dat lusten uiteraard!
Spreeuwen (nu verboden!) mijn vrouw lustte dat enorm!
Mijn vader ving zelfs mussen destijds en at die op!
Er waren toen enorm véél stadsmussen!
Nu moet men ze gaan beschermen tegen uitsterven!
Zelf heb er nooit één gegeten!
Maar....?
Spreeuwen ?
en dynamiteerde ze wanneer ze voor overlast bezorgden, maar opeten mocht niet..trouwens die vogels zijn bmijkbaar na dynamiteren niet meer eetbaar?
Maar stiekem werden ze destijds toch nog gevangen en opgegeten!
Jaren geleden wist ik waar ze te krijgen waren!

Zelfs in bepaalde restaurants!
atuurlijk officieel toen niet op de kaart gezet natuurlijk!

De tijden veranderen nu eenmaal..men moet er zich bij neerleggen, maar oude gerechten/gebruiken geraken stilaan i onbruik .. Gaia en Co!

J emag geen vinken vangen, maar stiekem worden die toch gevangen hoor! (door vinkenzetters!)
enz...

Voor en tegen, ik meng me niet in die discussies!

Ik ben voor leven en laten leven..
Ik heb nog muisen in mijn mais destijds gevonden voor mijn kippen, ik doodde ze nooit, liet ze vrij in de natuur!
Maar van mijn mais moesten ze afblijven!
Als ik er dan toch één ving (in huis in een muizenval) was het omdat ik niet anders kon!

Ik had netten gespannen over een enorme kersenboom, elke vogel die er in verstrikte, knipte ik uit en ofwel ving ik die er binnenin en liet die terug vrij!
Er was destijds één merel (een bastaard, want die had een kromme puntige bek!) die ik herhaaldelijk moest bevrijden!Ik gooide zelfs speciaal voor die merel beschadigde kersen op de grond..hij was me zo gewoon dat hij ze bijna uit mijn hand kwam pikken!
Maar zonder die netten, zou ik nooit één j-kers hebben moeten plukken! Het was een estafette van houtduiven, merels, lijsters enz...naar onze kersenboom! (De delen die ik niet kon afdekken waren echt gepluimd voordat de kersen rijp waren!)
ik dacht dat het de unieke en zowat enige kersenboom was in onze buurt!
Nochtans waren er in de omliggende straten feitelijk nog een tweetal, maar allemaal diende men ze af te dekken met netten!
Maar dat waren een stuk kleinere dan de onze!
Van de onze heb ik ooit met een kettingzaag de top afgezaagd..die groeide tot aan de nokhoogte van ons dak! En dat was ooit een struikboompje bedoeld..maar na 24 jaar ? tja het was allang geen "struikboompje" meer!
ik kon trouwens ook maar gedeeltelijk die "innetten" daarvoor was het volume van dieboom véél te groot! Ik moest zelfs ervoor waken dat ik de netten in de boom hing vanaf het ogenblik dat de wilde duiven die aanvielen!
De kersen waren op dat ogenblik nog gewoon groene bolletjes!
Maar die pikten die dan gewoon af en lieten die dan op de grond vallen!





mvr

Jempie


Laatst aangepast door Jempie op 21 Okt 2008 20:54, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 20:50    Onderwerp: Reageer met quote

Een muskusrat is in tegenstelling tot de bruine & zwarte rat een beverachtige. Muskusratten eten alleen groen en verafschuwen vuil water en andere viezigheid in tegenstelling tot de echte ratten.
Het grootste probleem met deze diertjes is dat ze dijken zodanig ondergraven dat deze op de lange duur zwak en onbetrouwbaar worden. Verder hebben ze héél lekkere billetjes Smile
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
puck



Geregistreerd op: 13-4-2007
Berichten: 740
Woonplaats: nieuwkoop

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 20:55    Onderwerp: Reageer met quote

De Muskusrat wordt in het Duits niet voor niets ''Waterkonijn'' genoemd.
_________________
"And when the planes and tanks and guns
Have done all that they could do
And the mighty bombs have rained and failed..''
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
jurggie



Geregistreerd op: 25-4-2007
Berichten: 1752

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 20:55    Onderwerp: Reageer met quote

Die muskusrat, of waterkonijn zoals je het wilt noemen, werd bij mijn weten in een boel restaurants en tavernes gereserveerd.
Maar om één of andere reden mag dat nu niet meer geloof ik. Daar moet ik nog is achter horen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Paddy



Geregistreerd op: 9-11-2007
Berichten: 9280
Woonplaats: Idiot Trench, Dendermonde

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 21:10    Onderwerp: Reageer met quote

,,Ik maakte van muskusrat een heerlijk waterkonijn''
Delphine Lambrecht schonk kunstenaarsdorp Vlassenbroek zijn officieel gerecht

VLASSENBROEK - Het VRT-programma En Nu serveert op maandag 22 december nog eens het ongeëvenaarde Vlassenbroekse waterkonijn. In 1971 verraste Delphine Lambrecht kijkend Vlaanderen toen zij in een spraakmakende reportage in Echo Bob Van Bael en zijn gezellen liet proeven van haar muskusratten. Het waterkonijn werd het officieel gerecht van Vlassenbroek. Meer dan dertig jaar later maakt Delphine zich graag nog eens boos omdat muskusratten klaarmaken in Vlaanderen verboden werd.
Voor Delphine Lambrecht (75) is de muskusrat het lange leven. Niet alleen leefde zij net als het dier altijd in het waterrijke gebied van de Vlassenbroekse polder, zij was het ook die het tot de familie van de hamsters en woelmuizen behorende waterkonijn op de kaart van 't Vissershof zette. Delphine koestert met weemoed de dertig jaar dat zij vrienden en klanten een heerlijke schotel muskusrat aanbood. Muskusrat of waterkonijn werd in de regio blijkbaar al langer gegeten.



# Waar haalde je het idee?
Delphine Lambrecht: ,,In Mespelare leefde Sooi Steeman, een eenzaat, een dorpsfiguur. Hij vertelde aan Knepper, de Vlassenbroekse rattenvanger, hoe lekker muskusrat wel was. De dag nadien stond Knepper in 't Vissershof met een zak vol rattenbillen. Ik maakte ze klaar en liet ze aan de klanten proeven. Iedereen vond het lekker. Dat vroeg om meer.''

En er kwam meer. Vooral nadat Echo het gerecht aan Vlaanderen toonde.


Canadese televisie


# Er wordt gezegd dat Delphine Vlassenbroek weer op de landkaart plaatste.
,,Nadat Bob Van Bael en zijn gezellen hier aan de tafel zaten, kreeg ik bezoek uit heel Vlaanderen. Net als de mannen van Echo gingen velen hier uit de bol. En toen de Nederlandse, Engelse en Canadese televisie hier hadden gefilmd, werd het waterkonijn tot ver buiten de grenzen bekend. Elk weekend voerden bussen de liefhebbers aan. Het waterkonijn gaf het oude kunstenaarsdorp Vlassenbroek een nieuw leven.''



# Het waterkonijn zal ongetwijfeld ook Delphine beter gemaakt hebben. 't Vissershof werd the place to be.
,,Voor niks deed ik het, dertig jaar lang. Ik werd er dus niet rijk van. Ik deed het voor de mensen, uit vriendschap. En ik genoot van de belangstelling. Dat is ook de reden waarom ik zo ontgoocheld ben dat de Vlaamse regering drie jaar geleden verbood de muskusrat nog langer op het menu te zetten. Niemand kon daar een verstandige reden voor vinden. Maar ik heb geen taverne meer en voor de vrienden wil ik graag nog eens een portie waterkonijn klaarmaken.''

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=nbra20122003_010

Cool
_________________
Greetings from a Little Gallant Belgian:-)
Patrick De Wolf
http://ablhistoryforum.be/

There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
"We're doomed, I tell ye!"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Jempie



Geregistreerd op: 19-9-2005
Berichten: 404
Woonplaats: Brugge-België

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 21:26    Onderwerp: Reageer met quote

Zo ?.
Het is met dit gerecht dus dezelfde weg opgegaan als met de "spreeuwen" ; verbod om het nog te serveren?

Jammer voor diegenen die dat graag kusten!

Maar wees gerust, zoals de tekst laat doorschijnen, men zal hetwel nog stiekem ergens klaarmaken!ook al is het maar in de huiskring!
Die muskusratten worden toch nog steeds gevangen...en wie zijn weg weet....het is net hetzekfde met die spreeuwen, wie op de buiten woont vangt ze ook nog wel..alhoewel..die ouwe menskens sterven stilaan uit, onze kinderen en kleinkinderen kennen die gerechten niet meer!
Die oude gebruiken sterven stilaan uit! tenzij ????
Men vangt nog steeds de ratten omrond Brugge waar ik woon in die kreken...wat kan je dan ertegen hebben dat men die ratten opeet?
Ik zie genoeg de wit -rode linten op een ijzer bevestigd wanneer ik erlangs rij...met een bootje ledigd men dan de vallen (tenzij men er rattenvergif boxen heeft geplaatst!) Maar wat voor soorten ratten er zijn, daar heb ik geen kennis van!

mvr
Jempie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
derwisj



Geregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7600
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 21 Okt 2008 21:59    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vind het ook raar dat muskusrat niet geserveerd mag worden...ik knede vroeger een rattenvanger, en die werd betaald per muskusrat die hij kon vangen, en dit door de belgische staat...hij verkocht deze dan nog eens door aan een restaurant...toen gold de muskusrat als een schadelijk dier als gevolg van zijn neiging de dijken te ondergraven...dat het nu ineens een beschermde diersoort zou zijn daar kijk ik van op...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group