Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Een aanslag in Sarajevo - een wereldwijd luguber sprookje?

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
B. van VondelGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 76
Woonplaats: Westerlee

BerichtGeplaatst: 10 Aug 2007 6:31    Onderwerp: Een aanslag in Sarajevo - een wereldwijd luguber sprookje? Reageer met quote

Een aanslag in Sarajevo - een wereldwijd luguber sprookje?

Door Fré Morel - 10 augustus 2007

Op 28 juni 2007 was het alweer 93 jaar geleden dat in Sarajevo de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand vermoord werd. Zijn dood zou het startsein zijn voor de 'Eerste Wereldoorlog'.

Hoewel in steeds mindere mate willen de media zo rond het eind van de maand juni nog wel eens aandacht besteden aan de moordaanslag van 28 juni 1914. Bij deze aanslag in Sarajevo kwamen de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophia door enkele pistoolschoten om het leven. Pistoolschoten afgevuurd door de Bosnisch-Servische terrorist Gavrilo Princip, die daarmee niet alleen twee mensenlevens vernietigde maar tegelijk óók het officiële startschot zou geven voor de 'Eerste Wereldoorlog' - althans volgens de lezing zoals deze in de officiële historische sprookjesboeken vermeldt staat.

Een Bosnische 'Wraak-Engel'

Breedvoerig wordt meestal uit de doeken gedaan hoe de daad van de Bosnisch-Servische terrorist een ingewikkelde politieke carrousel in beweging zette die onherroepelijk tot oorlog moest leiden. De 'zwarte piet' van het hele menselijke drama dat daarop volgen zou werd exclusief op het bordje gelegd van het 'Tweede Duitse Keizerrijk', incasu de oorlogszuchtige Duitse Keizer Wilhelm II. Deze vleesgeworden Pruisische Duivel werd de rol van hoofdschuldige toebedeeld, hem werd het uitschrijven van een 'blanco volmacht' toegeschreven. Een 'volmacht' waarvan buurland Oostenrijk-Hongarije op haar beurt meende dat als onvoorwaardelijke goedkeuring te moeten beschouwen om tegen buurland Servië - de onruststoker van de Balkan - een militaire strafexpeditie te starten.

Het zegevierende recht

Resultaat van dit alles zou een wereldwijde mensenslachting zijn waarbij vele miljoenen mensen op de meest gruwelijke wijze vernietigd werden. Uit alle werelddelen werden mensen naar het strijdtoneel gevoerd waar zij glorieus voor vrede, volk, vaderland, Czar, King en Kaiser mochten sterven. Als makke schapen werden ze naar de slachtbanken gevoerd waar zij zich met hartstochtelijk fanatisme op de tot vijand gebombardeerde medemens stortten en vermorzelden. Het onoverkomelijke resultaat van deze titanenstrijd die als de 'Groote Oorlog' van 1914 tot 1918 de geschiedenisboeken zou ingaan, was uiteraard dat 'het recht zou zegevieren'. De barbaren werden zegenrijk verslagen én vakkundig in de boeien geslagen door het 'Verdrag van Versailles'. Een in 1919 bekrachtigd verdrag dat in 440 uitvoerige artikelen én tot in het kleinste detail bepaalde hoe de verslagen vijand tot in vele opvolgende generaties gestraft diende te worden.

De echo van het bloedvergieten

Het verhaal van de 'Groote Oorlog' verdween nogal ruw uit de geschiedenisboeken en werd verdrongen door een andere, nieuwe mensenslachting die zo mogelijk nóg bloediger en gruwelijker zou zijn. In 1939 ontbrandde deze nieuwe oorlog, een oorlog die de naam 'Tweede Wereldoorlog' zou krijgen en daarmee de 'Groote Oorlog' van naam liet veranderen in 'Eerste Wereldoorlog'. Sindsdien wordt de wereld nagenoeg bedolven onder het trieste verhaal van die 'Tweede Mensenslachting'. En het verhaal van die 'Eerste'? Dat is een vergeten geschiedenis van het menselijk lijden geworden. Het gebulder van kanonnen en geratel van machinegeweren, het gekreun en geschreeuw van de miljoenen gewonden en stervenden, ze zijn als de echo's van de vernietiging die in het verre niets zijn verdwenen. Hun waarschuwende geluiden bereiken de 'moderne mens' van vandaag de dag niet meer en zweven net als de schoten van 'Sarajevo' op 28 juni 1914 verloren rond in de geschiedenis.

Sloten vol met liegende oude koeien

Geschiedenis; heeft het zin om oude koeien uit de sloot te halen? 'Je kunt tóch niets meer veranderen', 'het is allemaal gebeurd, vergeten en voorbij'. 'De geschiedenis herhaalt zich en als je er al iets mee kunt, is ervan te leren zodat het zich juist niet herhaalt.'

Om van de geschiedenis te kunnen leren is het noodzakelijk er voor te zorgen dát kennis - échte kennis - over oorzaken en achtergronden aanwezig is. In tegenstelling tot wat in het algemeen voor 'waarheid' wordt aangenomen ontbranden oorlogen niet 'zomaar' maar zijn vrijwel altijd het bloedige resultaat van een ingewikkeld scenario. Een mensenvernietigend 'spel' dat welbewust en geregisseerd gespeeld wordt en niet zoals de wereldburgers glashard wordt voorgelogen het gevolg zijn van een 'toevallige samenloop van omstandigheden'. Oorlogen zijn het resultaat van een belangenstrijd tussen kleine - voornamelijk - economische machtselites die in een haast eeuwigdurende strijd hun grensoverschrijdende belangen najagen.

Moord als excuus

De moord op Frans Ferdinand op 28 juni 1914 in Sarajevo was niet de oorzaak maar werd als aanleiding gebruikt om de gesel van de oorlog op de wereldburgers los te laten. Een geplande oorlog die door de economische machtselites jarenlang was voorbereid. De aanslag van Sarajevo was niet anders dan één van hun vele pogingen om de wereld in brand te schieten, een poging die - pas na 4 weken - resulteerde in een door hen zo vurig verlangde wereldbrand!

'Sint Vitusdag'

Op vrijdag 26 juni 1914 had de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand al een niet-officieel bezoek aan de stad Sarajevo gebracht en zou hij op zaterdag 27 juni 1914 de militaire manoeuvres van het 15e en 16e legercorps bijwonen, een bezoek dat in 1913 al gepland was. Op Zondag 28 juni 1914, 'Sint Vitusdag', een Servische feestdag zou Frans Ferdinand Sarajevo opnieuw en dan 'officieel' bezoeken. Kringen rond de prins hadden sterk afgeraden om op die bewuste dag de stad te bezoeken omdat dát juist die dag nogal gevoelig lag. Op die dag herdachten de Serviërs namelijk de nederlaag die ze in 1349 tegen de Turkse overheersers hadden geleden (de slag op het 'Merelveld') en vierden ze tegelijk ook het einde van de Turkse overheersing waaraan in 1878 een einde was gekomen. Door het 'Congres van Berlijn' werden in 1878 de voormalige Ottomaanse provincies Bosnië en Herzegovina onder controle van Oostenrijk-Hongarije gesteld dat vanaf dat moment als de nieuwe onderdrukker beschouwd werd.

Fatale schoten

Ondanks de vele waarschuwingen en signalen dat er serieus rekening gehouden moest worden met aanslagen werden datum en tijdstip van het bezoek niet verplaatst. In een stoet van vier auto's die door de straten van Sarajevo rolde, reed de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins mee in wagen nummer twee. Ter hoogte van de Cumurjabrug werd de eerste aanslag van die dag gepleegd door de Bosnische typograaf Nedeljko Cabrinovic. De handgranaat die hij gooide belandde op de neergelaten linnen kap van de auto, stuiterde daardoor op straat onder de volgende auto en kwam daar tot ontploffing. Eén van de inzittenden en enkele omstanders raakten gewond, Frans Ferdinand bleef ongedeerd. Na een kort bezoek aan het gemeentehuis werd de route - enigszins gewijzigd - vervolgd en zou de tweede aanslag van die dag volgen, een aanslag die wél succes zou hebben. Ter hoogte van de Frans Jozefstraat nam de stoet een verkeerde afslag, werd midden op het kruispunt gestopt en was dát het moment waarop de 19-jarige Gavrilo Princip uit de menigte tevoorschijn sprong. Om 11.37 uur richtte hij van dichtbij het Browningpistool, haalde enkele keren de trekker over en schoot het levenslicht uit zowel Frans Ferdinand als zijn vrouw Sophia.

Een vermoorde wensdroom

Wat deze misleide 'verzetsstrijder' - en met hem miljoenen anderen - niet besefte, was dat hij één van de belangrijkste voorstanders had vermoord van een aparte 'Zuid-Slavische' staat met beperkte autonomie binnen de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Uitgerekend de man die in het geheim met o.a. de Oostenrijks-Hongaarse minister Graaf Ottokar Czernin plannen uitwerkte om een aparte status voor de Zuid-Slaven te creëren werd geliquideerd, en dat door een strijder die dacht te strijden voor Zuid-Slavische autonomie. Na zijn troonsbestijging had Frans Ferdinand het voornemen gehad om het Habsburgse Rijk om te zetten in een 'triple-monarchie' in een poging om daarmee de problemen met de dwarsliggende Zuid-Slavische bevolkingsgroep op te lossen. Als hij daarin geslaagd zou zijn had hij daarmee tegelijk een aantal brandhaarden kunnen blussen maar zou hij daarmee tegelijkertijd ook de plannen van een aantal criminele elementen gedwarsboomd hebben. Het waren niet alleen de economische machtselites die andere plannen hadden. Om hun eigen belangen te dienen wakkerden zij de onrust op de Balkan aan waardoor een wereldbrand juist veroorzaakt werd. De moord op de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger paste perfect in het morbide schaakspel om de wereldmacht en werd valselijk gepresenteerd en misbruikt om het bloedvergieten te starten.

Vervalst bewustzijn

Voor het overgrote deel van de wereldburgers zal het moeilijk te accepteren zijn dat op de achtergrond een soort van 'onzichtbare (economische) wereldregering' de touwtjes in handen zou kunnen hebben. Vol ongeloof keren zij zich af van zo'n complot, bestempelen het als een 'waanidee' dat de feitelijke macht in andere handen zou zijn dan in de door hen gekozen volksvertegenwoordigers. Men sluit het liefst de ogen en heeft het 'zelf-nadenken' vervangen in het kritiekloos assimileren van elke 'waarheid' die als DE waarheid wordt verkondigd. Toén, net als vandaag! Van Iraakse vernietigingswapens tot aan Global Warming toe, alles slikt men voor zoete koek en blijft tegen beter weten in 'geloven'. Zelfs als gebleken is dat de Iraakse vernietigingswapens niets anders zijn geweest dan pure misleiding en grove leugens en de Global Warming niets anders zou blijken te zijn als gebakken smerige lucht, een 'Global Swindle'. In de staat van het vervalste bewustzijn waarin de wereldburger zich vandaag de dag bevindt verwart hij de voorgekookte waarheid met absolute en enige waarheid en beseft niet dat deze waarheid in feite niets anders is dan een opeenstapeling van overeengekomen leugens.

De Franse dichter Honoré de Balzac (1799-1850) liet daarover een waarschuwend geluid horen:

"Er zijn twee geschiedenissen: de officiële, leugenachtige, die onderwezen wordt en de geheime geschiedenis waar de echte oorzaken van de gebeurtenissen te vinden zijn, een schandelijke geschiedenis."

en de vroegere adviseur op het gebied van defensie en veiligheid van het CDA (1986-2002) - dhr. J. van Rooyen schreef:

"Zonder kennis van de geschiedenis ontbreekt óók de kennis van het kwaad en de gevaren die de mens en de wereld bedreigen. Onwetendheid opent de poort voor de naïeve, manipuleerbare mens".

Onzichtbare Wereldregering

Niemand minder dan de Engelse staatsman Benjamin Disraëli die van 27 februari tot 1 december 1868 en van 20 februari 1874 tot 21 april 1880 minister-president van Groot-Brittannië zou zijn, schreef in zijn 1844 gepubliceerde werk 'Coningsby, the new Generation' wat velen - toen en nu - weigeren, willen of kúnnen geloven. Hij deed uit de doeken dat het niet de overheden waren die regeerden maar dat deze slechts het overheidsapparaat controleerden. Zelf werden die overheden "gecontroleerd door de verborgen hand."

Ook Lord Salisbury die van 23 juni 1885 tot 28 januari 1886, van 25 juli 1886 tot 11 augustus 1892 en van 25 juni 1895 tot 11 juli 1902 meervoudig minister-president van Groot-Brittannië zou zijn, verklaarde kort voor zijn dood in 1903:

"Wij hebben met machten te doen die groter en sterker zijn dan wij in staat zijn te beteugelen" en hij bedoelde daarmee dat “er niet gestreden werd tegen vlees en bloed, maar tegen overheden, tegen de machten, tegen ‘geweldhebbers’ van de wereld”.

Walther Rathenau, de Duitse minister van economische zaken in de 'Eerste Wereldoorlog' schreef in het artikel "Geschäftlicher Nachwuchs", dat gepubliceerd werd op 25 december 1909 in het Weense blad de "Neuen Freie Presse".

"Een selecte groep van driehonderd mannen die elkaars bekenden zijn bepalen het lot van Europa en benoemen uit eigen kring hun opvolgers." (Dreihundert Männer, von denen jeder jeden kennt, leiten die wirtschaftlichen Geschicke des Kontinents und suchen sich Nachfolger aus ihrer Umgebung).

Ook Sir Winston Churchill, de vermaarde Engelse staatsman die van 10 mei 1940 tot 27 juli 1945 en van 26 oktober 1951 tot 7 april 1955 meervoudig minister-president van Groot-Brittannië zou zijn, deed een boekje open over deze achter de schermen opererende machthebbers. Op 8 februari 1920 plaatste de Illustrated Sunday Herald een bijdrage van zijn hand waarin hij de betrokkenheid van een criminele onderwereldkliek schetste:

"Vanaf de dagen van Spartacus Weishaupt tot die van Karl Marx, tot die van Trotsky, Bela Kuhn, Rosa Luxemburg, en Emma Goldman, groeide dit wereldwijde komplot gestaag. Dit komplot speelde een absoluut herkenbare rol in de tragedie van de Franse Revolutie. Het was de drijfveer van elke omverwerpende beweging gedurende de negentiende eeuw; en nu uiteindelijk heeft deze bende van buitengewone persoonlijkheden uit de onderwereld van de grote steden van Europa en Amerika, het Russische volk bij de haren gegrepen, en zijn praktisch de onbetwiste meesters geworden van dat enorme imperium."

Churchill zou - net als Disraëli en Salisbury - niet de enige zijn die zich in de loop van de geschiedenis zou uitlaten over een 'onzichtbare wereldregering' die achter de schermen de feitelijke macht in handen heeft.

Ook de Franse staatsman Georges Clemenceau die van 25 oktober 1906 tot 24 juli 1909 en van 16 november 1917 tot 20 januari 1920 minister-president van de Franse Republiek zou zijn, schreef op 27 november 1926 in het blad "L'Illustration":

"De waarheid is, dat wij, onder verschillende benamingen, nooit door iets anders geregeerd zijn dan door kleine groepen, waarvan de belangen met idealistische praatjes worden gestoffeerd"

Ook John F. Hylan, de voormalige burgemeester van de stad New York, liet tijdens een bijeenkomst in Chicago weten dat een kleine machtselite achter de schermen de feitelijke macht in handen had. In de New York Times van 27 maart 1922 stond te lezen dat de echte bedreiging voor de democratie gevormd werd door

"de onzichtbare regering die haar slijmerige tentakels als een reuzenoctopus over de stad, staat en natie uitspreidt… Aan het hoofd van die octopus staan de belangen van Rockefeller-Standaard Oil en een kleine groep machtige banken waarnaar over het algemeen verwezen wordt als de banken die de regering van de VS feitelijk voor hun eigen egoïstische doelen runnen".

Machtige gestoffeerde handen

Achter de schermen opererende belangengroepen, machtselites waarvan de meest uiteenlopende personen, organisaties, genootschappen en bedrijfstakken deel uitmaken met als ultieme doel de absolute macht en controle over alle grondstoffen, delfstoffen, handel en industrie in handen te krijgen. Kortom in een grenzenloze wereld de absolute heerschappij nastreven over alles wat ademt, leeft, beweegt en waarde heeft. Een bekrompen, machtshongerige kliek die van mening is boven de 'gewone burgers' verheven te zijn en zichzelf met een haast onaantastbare, goddelijke status omgeven heeft, die haar volledig eigen agenda volgt, een agenda waarin andere begrippen van 'tijd' en andere vormen van 'strijd' opgenomen zijn die voor de gewone sterveling verborgen blijft. De 'toverformule': these + antithese = synthese is daarbij een zeer bruikbare en gehanteerde formule... om te komen tot de verlangde synthese moet de formule in omgekeerde volgorde gehanteerd worden.

'Ready for Democracy'

Het is die criminele kliek en het zijn de daarmee collaborerenden die verantwoordelijk te stellen zijn voor de dood en ellende brengende conflicten als oorlogen die de wereld in een blijvende wurgende omknelling houdt. Het zijn ZIJ die er toe hebben bijgedragen dat de aanslag van 28 juni 1914 in Sarajevo kon uitmondden in een tot dan toe ongekende wereldwijde moordpartij, een misdaad tegen de menselijkheid die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent! De 'Groote Oorlog' zou hun 'meesterstuk' moeten worden, de 'Laatste oorlog die de mensheid ooit zou meemaken', 'the War that ends all wars' - DE oorlog die alle oorlogen overbodig zou maken..... de ultieme zet die hen de wereldmacht zou bezorgen. Een oorlog die binnen enkele maanden de gestelde doelen binnen handbereik zouden brengen (met Kerst 1914 zou iedereen weer thuis zitten..)

Zo schreef Henri Wilhelm August Deterding, de Nederlandse directeur van de Shell, op maandag 3 augustus 1914 aan zijn vroegere collega-directeur H. Colijn: “Als de oorlog begint zal dat er eentje zijn met heel veel geweld, maar ik denk zelf dat ie met een maandje of zo wel voorbij zal zijn. Veel langer zal het wel niet duren.” Waarop Colijn op 5 augustus 1914 antwoordde: “Ik denk dat je gelijk hebt, die hele toestand zal niet langer dan een maandje duren. In ieder geval zal de oorlog in Europa wel binnen die tijd afgelopen zijn.”

Het zou de oorlog zijn die de wereld - op zijn 'Orwelliaans' - gereed zou maken voor 'democratie' / "to make the world safe for democracy". Maar helaas voor hen en gelukkig(?) voor de wereldburgers slaagde men niet in de opzet, de vorming van een 'wereldregering' onder Amerikaanse supervisie.

Hoe kanker gemaakt werd

Het Amerikaanse volk weigerde haar soevereiniteit op te geven en zich ondergeschikt te maken aan een 'Bond van Volken' die als een alleenheerser de almacht voor zichzelf opeiste. Toen in het begin van 1919 duidelijk werd dat het Bolsjewistische Rusland zich niet mocht en kon aansluiten bij de 'Vredesconferentie' in Parijs waren de opperschaakmeesters gedwongen een nieuwe partij voor te bereiden. De eerste partij was tegen verwachting in niet gewonnen en nieuwe strategieën moesten uitgestippeld, benodigde stappen ondernomen worden. Het 'Verdrag van Versailles' - dat het door de wil van het Amerikaanse volk zónder Amerikaanse handtekening moest stellen - zou onderdeel uit maken van dit schaakspel om de Wereldmacht. Het verdrag zou de wereld en haar bewoners opzadelen met een 'vrede' waarin een kankergezwel van ongekende giftigheid was ingebouwd. Een kankergezwel dat zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tot ontstekingshaard zou gaan ontwikkelen, een onmisbaar element in het 'verdeel-en-heers' schaakspel om de absolute wereldmacht. Een gezwel dat in 1939 geheel naar verwachting zou openbarsten en de wereld tot 1945 opnieuw in een allesvernietigende oorlog zou storten, de 'Tweede Wereldoorlog'.

De 'Wraakacte van Versailles'

Het in 1919 gesloten 'Verdrag van Versailles' was allerminst een 'vredesverdrag' en werd van alle kanten fel bekritiseerd. De econoom John Maynard Keynes - één van de belangrijkste Engelse adviseurs bij de vredesonderhandelingen - nam drie weken voordat het verdrag ondertekend zou worden ontslag omdat hij zich met de inhoud ervan niet kon identificeren. Volgens hem was het verdrag niets anders dan een dictaat der overwinnaars, een 'politieke wraakacte' waarin het herstel van Europa niet voorop stond. Ook de Franse maarschalk Ferdinand Foch (lid van het Franse Opperbevel) zou zo zijn kanttekeningen plaatsen. Na de ondertekening van het 'Verdrag van Versailles' liet hij weten dit niet als een vredesverdrag te zien maar het als "een wapenstilstand voor twintig jaar" te beschouwen en daarin zou hij pijnlijk precies gelijk krijgen.

Economische wurggreep

In 1919, enkele maanden na de beëindiging van de 'Eerste Helft' verscheen in het Engelse dagblad "The Times" een artikel waarin de achterliggende motieven duidelijk naar voren kwamen. De socialist Philipp Scheidemann - van 14 februari tot 20 juni 1919 de eerste Duitse minister-president ná de abdicatie van de Duitse keizer - haalde dit artikel aan tijdens de rede die hij op 12 mei 1919 hield in de aula van de Berlijnse Friedrich-Wilhelms Universiteit:

"Als Duitsland in de komende 50 jaar opnieuw in staat is om handel te drijven, is deze oorlog tevergeefs gestreden."

Scheidemann zou zijn functie ter beschikking stellen uit protest tegen het 'Verdrag van Versailles' dat in zijn ogen onacceptabel was. Hij weigerde het verdrag te ondertekenen. 'Welche Hand müsste nicht verdorren, die sich und uns in diese Fessel legt?' - kort en vrij vertaald: de hand van degene die het verdrag zou ondertekenen, zou daarmee zichzelf en Duitsland ketenen en moet wel afsterven.

Pluriform Protestgeluid

Ook in Nederland werd met afkeuring op de afwikkeling van de oorlog gereageerd. De Haagse afdeling van de SDAP (de voorloper van de huidige PvdA) organiseerde op 19 juni 1919 een protestdemonstratie tegen de 'geweldvrede' zoals het 'Verdrag van Versailles' door hen genoemd werd en belangrijke Nederlandse socialisten zoals Pieter Jelles Troelstra lieten weten het schandalig te vinden hoe de overwinnaars met het 'Veertien Puntenplan' van de Amerikaanse president Wilson waren omgegaan. Het 'Katholieke Dagblad voor Noord Brabant' zag de vrede ook somber in en schreef dat "het Duitse volk, dat gehoopt had op een rechtvaardige behandeling, was verraden en geamputeerd en aan een wereldvrede onderworpen was die het zou uitputten en verarmen. De politici die aan deze vrede hebben meegewerkt zijn verantwoordelijk voor de volgende bloederige oorlogen". De 'Bredasche Courant' meldde over het 'Verdrag van Versailles': "Deze vrede is net als een duivel die met zaadjes strooit waar nieuwe rampen en ellende uit gaan groeien. Het is een vredesverdrag die met verkeerde bedoelingen is gesloten en waar een nieuwe oorlog uit zal ontstaan".

De brief van Bill Bullitt

Oók William C. (Bill) Bullitt, lid van de Amerikaanse commissie voor de vredesonderhandelingen kon zich niet verenigen met de bepalingen van het Versailler Vredesverdrag. Op 17 mei 1919 diende hij schriftelijk zijn ontslag in bij president Wilson met o.a. de woorden:

"Onze regering heeft nu echter toegestaan dat de lijdende volkeren der wereld aan nieuwe onderdrukking en nieuwe verminking worden blootgesteld, een nieuw tijdperk van oorlogen."

De verdragsinhoud moest volgens Bullitt wel leiden tot nieuw bloedvergieten:

"Onrechtvaardige beslissingen van de Vredesconferentie met betrekking tot Tirol, Thracië, Hongarije, Oost-Pruisen, Danzig en het Saargebied, maken nieuwe conflicten onvermijdelijk."

31-jarige Wereldoorlog

Met de aanslag van 28 juni 1914 op troonopvolger Frans Ferdinand werd het startschot gegeven voor de 'Eerste Wereldoorlog' die in 1914 ontbrandde en die in 1918 tijdelijk onderbroken werd door een 21-jarige 'vrede'. Een oorlog die van 1939 tot 1945 werd voortgezet met de 'Tweede Wereldoorlog'. Twee oorlogen die van elkaar gescheiden lijken en als twee totaal verschillende oorlogen worden gepresenteerd maar in feite als de speelhelften van één wedstrijd naadloos passend en onlosmakelijk met elkaar verbonden de '31-jarige wereldoorlog van de 20e eeuw' vormen.

Churchill's “second thirty years war”

Deze andere benadering van de 'Eerste Wereldoorlog' is niet zo 'revolutionair' of 'afwijkend' als gedacht. Ook volgens Sir Winston Churchill moesten de beide oorlogen niet los van elkaar worden gezien. Op 20 februari 1944 liet hij het Russische staatshoofd Stalin schriftelijk weten de op dat moment nog in volle hevigheid woedende oorlog te beschouwen als een totale, onlosmakelijk met elkaar verbonden “second thirty years war”- een 'tweede dertigjarige oorlog'.

John Mayor's Dertigjarige oorlog

Ook de Engelse minister-president John Major was die mening toegedaan. Op 8 mei 1995 hield hij in Bonn ter gelegenheid van de omverwerping van het Nazistisch bewind in Duitsland een herdenkingsrede. "Fifty years ago Europe saw the end of the Thirty Years War 1914-1945…(which) left a Europe in ruins just as the other Thirty Years War did three centuries before." - Dertig jaar geleden zag Europa het einde van de Dertigjarige Oorlog 1914-1945, Europa in een zelfde chaos achterlatend als die andere 'Dertigjarige Oorlog' drie eeuwen daarvoor.

De Dertigjarige Oorlog

Van 1618 tot 1648 woedde in Europa deze (eerste) 'Dertigjarige Oorlog'. Een strijd die ging om absolute economische, politieke en militaire macht, maar zoals altijd gevoerd werd over de ruggen van de (katholieke) en (protestantse) burgers. Een mensenslachting waarbij naar schatting 30% van de burgers van het 'Heilige Roomse Rijk' omkwamen. Door de 'Vrede van Westfalen' kwam aan deze oorlog én aan dit 'Eerste Duitse Rijk' - een einde met als resultaat dat Frankrijk als grootste West-Europese staat de macht over Europa naar zich toetrok.

Edmund Dene Morel en Jules Greindl

De Engelse journalist, (mensenrechten-)activist en parlementariër Edmund Dene Morel (h)erkende al vroeg de politieke machinaties die onvermijdelijk zouden moeten voeren naar oorlog. Naar zijn mening was het vooral Engeland dat - om zijn wereldwijde economische alleenheerschappij te waarborgen - een buitenlands politiek schaakspel voerde waarin ook Frankrijk een belangrijke rol te spelen kreeg. Een levensgevaarlijk spel dat uiteindelijk gespeeld zou worden ten koste van vele miljoenen mensenlevens. Hij werd in zijn bewering gesteund door de Belgische ambassadeurs - waarvan Baron Jules Greindl, de Belgische ambassadeur in Berlijn wel als de meest invloedrijkste te noemen is. Greindl liet op 27 oktober 1905 aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Baron de Favereau weten dat naar zijn mening Engeland een buitenlandse politiek voerde om Duitsland te isoleren. Tot aan het einde van zijn ambtsperiode in 1912 liet deze diplomaat zijn waarschuwende geluid horen.

Union of Democratic Control

Toen die 'Eerste Helft' onvermijdelijk geworden was speelde Morel een grote rol in de Engelse vredesbeweging, een beweging die hij zelf meehielp oprichten, de Union of Democratic Control, de UDC. Een beweging die steeds invloedrijker werd en in 1917 maarliefst 650.000 leden telde. In datzelfde jaar werd Morel op 22 augustus op verdenking van 'landverraad' tot 6 maanden cel veroordeeld. De Russische Revolutie zorgde ervoor dat alle archieven letterlijk op straat kwamen te liggen en ook daaruit bleek zonneklaar de duistere plannen, gesmeed door een criminele kliek om een winstgevende oorlog te starten. Na zijn vrijlating zou Morel zich onveranderd inzetten voor de beëindiging van de oorlog en was hij een fel tegenstander van het 'onzalige Verdrag van Versailles' wat naar zijn mening gelijk stond aan "een garantie voor een nieuwe oorlog". In 1922 werd Morel als afgevaardigde van de Arbeiderspartij gekozen in het Engelse Lagerhuis en versloeg daarmee Sir Winston Churchill, die er mede verantwoordelijk voor was dat hij in 1917 buiten spel gezet werd en in de gevangenis belandde. In 1923 werd Morel voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede en stierf hij op 12 november 1924 aan een hartaanval.

Volkenbond nieuwe Stijl

Waar men in de 'Eerste Helft' niet in slaagde, daarin had men in de 'Tweede Helft' méér succes! De 'Volkenbond nieuwe Stijl' werd een feit, de 'Verenigde Naties'! Een machtige, wereldwijd opererende organisatie die in het geheel naar het - door de Engelse schrijver George Orwell (pseudoniem voor Eric Arthur Blair) - in 1948 geschreven manuscript '1984' omschreven wijze werd vormgegeven. Een organisatie die zich bedient van 'NGO's'. Non Gouvernementele Organisaties die onder het mom van medemenselijkheid charitatieve rookgordijnen legt maar in werkelijkheid deze wereld inrichten en (her-)ordenen - en dat op een wijze die voor hén het meest passend, renderend en winstgevend is. Een wereld waarin de mens gereduceerd is tot een 'consumens' - een nieuw type mens dat in feite nog maar aan drie eisen hoeft te voldoen: Ten koste van álles (véél) produceren en consumeren en zichzelf tot in het absurde te reproduceren. Het is het volume, de omzet en de daardoor bepaalde winst die telt, de mens als middel om te komen tot absolute rijkdom, invloed en macht.

Eén Volk, Eén Rijk….

In Europa zullen het deze 'consumensen' zijn, een gecreëerd 'eenheidsvolk' dat wettelijk aan handen en voeten geketend in een elk individu wurgend 'grondwettelijk verdrag' haar slavenbestaan zal leiden in de hen van 'bovenaf' opgelegde orde. Een grenze(n)loos Europa, een 'eenheidsstaat', zoals de Amerikaanse econoom John Perkins op 25 maart 2006 schreef in een paginagroot artikel in het NRC Handelsblad, Opinie & Debat, pagina 15:

"Het Amerikaanse imperium wordt niet geregeerd door een koning of een keizer, niet door één persoon of familie. Het wordt geregeerd door een groep mannen die het voor het zeggen hebben in multinationals en banken, en via hen in de overheden van de Verenigde Staten en vele andere landen. Deze lieden pendelen veelal tussen de hoogste niveaus van de ondernemingen, de banken en de overheden heen en weer. Onder hen staat een piramide van ondergeschikten, met een miljardenbevolking van arbeiders die zwoegen om het merendeel van de rijkdommen van de aarde naar de schatkisten van de ondernemingen te sluizen - mensen die toekomstige onderzoekers 'slaven' zullen noemen."

Ter afsluiting

DE waarheid bestaat niet!! Ze is net zoiets onbestaanbaars als de 'Absolute Waarheid'. Waarheid kán niet absoluut zijn, net zo min er sprake is van absolute kleur, geur of geluid. Het bovenstaande is slechts één waarheid en het is aan de geïnteresseerde lezer om zélf verder op onderzoek uit te gaan, op zoek te gaan naar de regenboog van waarheden die achter 'de enige echte waarheid' verborgen ligt.

Gebruikt bronnenmateriaal (o.a.):

Manuscript: 'Schaakspel om de Wereldmacht', Fré Morel

'Van Oranje Stadhouders tot IJzeren Kanselier', Fré Morel, Uitg. Papieren Tijger, Breda, 2007
info@papierentijger.org / www.papierentijger.org / ISBN 978 9067 282 062

'Nieuwe Vormen van Oorlog, hoe die te bestrijden', B. de Ligt, Uitg. De Tijdstroom, Huis ter Heide, 1927
'Regeren vanuit het Duister', Jim Marrs, Uitgeverij Trion, Baarn - 2006, p. 18
Coningsby, The New Generation, Benjamin Disraëli, Uitg. The Century Co., New York, 1907, p. 233

www.Hemelbestormer.nl


(NB. Deze bijdrage kan aan veranderingen onderhevig zijn tengevolge van nieuw beschikbare informatie c.q. voortschrijdend inzicht. Ter duplicering en verspreiding van deze bijdrage - hetzij in zijn geheel of delen ervan - verleent de auteur zijn toestemming, mits voorzien van bronvermelding en zolang daaraan géén commerciële motieven ten grondslag liggen. Het auteursrecht blijft onvervreemdbaar eigendom van de auteur).
_________________
De absolute waarheid bestaat niet
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Adriaan van KammenGeregistreerd op: 25-3-2006
Berichten: 2774
Woonplaats: Meppel

BerichtGeplaatst: 10 Aug 2007 20:56    Onderwerp: Reageer met quote

Toen ik begon met het lezen van dit artikel dacht ik:
"Ha fijn, hier worden de nieuwe hedendaagse inzichten nog even in een note dop neergezet".
Toen de fraaie start begon af te dwalen naar de 'onzichtbare wereld regering' begon ik af spontaan te haken.
Op zich geloof ik best wel dat de bestaande autoriteiten niet alles in de hand hebben.
Maar om nu te denken in complot theorieen die de algehele wereld in hun macht hebben.....
Valt me mee dat de Bilderberg Conferenties hierbij niet genoemd worden.

Is deze post ook de mening van de TS?
Of heb je dit geplaatst om reacties te ontlokken?
Op zich prima hoor, begrijp me niet verkeerd. Smile

Voor degenen die de hedendaagse inzichten tot zich willen nemen (en hiermee zeg ik beslist niet dat dat de hedendaagse WAARHEID is)....
Lees eens:
'De andere waarheid' van Hans Andriessen. (Momenteel in de verloting hier op FEW).
Ook 'KRIEG' van Richard Heijster bevat vele elementen die een ander geluid laten horen. (Al 2x verloot, geloof ik).
Zelfs het super mooie foto-boek en Best-Seller van Hans Andriessen 'De Eerste WereldOorlog in Foto's'
bevat goed leesbare teksten met heldere uitleg van historische feiten, maar dan modern geinterpreteerd. (Nog niet verloot, waarom eigenlijk niet?).
Dit boek is werkelijk overal te verkrijgen voor een bodemprijs.

Wie reageert als volgende? Evil
_________________
Have a sigar
(___{}____]]] ~ ~ ~ ~

Old soldiers never die
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7039

BerichtGeplaatst: 10 Aug 2007 21:38    Onderwerp: Reageer met quote

Begrijp er nie veel van. Confused

Een ding misschien:de Dertigjarige oorlog is niet alleen uitgevochten door Frankrijk en Duitsland alleen.Frankrijk is maar beginnen vechten vanaf 1636 tot 1648 met Duitsland.
Maar wat heeft dat te maken met de aanleiding tot wo1. Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
rolffie61Geregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 713

BerichtGeplaatst: 11 Aug 2007 10:25    Onderwerp: Reageer met quote

Zo veel stijl- en spelfouten (d's en t's), zoveel (juist historische) onjuistheden. Moet je dit serieus nemen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7039

BerichtGeplaatst: 11 Aug 2007 10:54    Onderwerp: Reageer met quote

Volkenbond nieuwe Stijl

Waar men in de 'Eerste Helft' niet in slaagde, daarin had men in de 'Tweede Helft' méér succes! De 'Volkenbond nieuwe Stijl' werd een feit, de 'Verenigde Naties'! Een machtige, wereldwijd opererende organisatie die in het geheel naar het - door de Engelse schrijver George Orwell (pseudoniem voor Eric Arthur Blair) - in 1948 geschreven manuscript '1984' omschreven wijze werd vormgegeven. Een organisatie die zich bedient van 'NGO's'. Non Gouvernementele Organisaties die onder het mom van medemenselijkheid charitatieve rookgordijnen legt maar in werkelijkheid deze wereld inrichten en (her-)ordenen - en dat op een wijze die voor hén het meest passend, renderend en winstgevend is. Een wereld waarin de mens gereduceerd is tot een 'consumens' - een nieuw type mens dat in feite nog maar aan drie eisen hoeft te voldoen: Ten koste van álles (véél) produceren en consumeren en zichzelf tot in het absurde te reproduceren. Het is het volume, de omzet en de daardoor bepaalde winst die telt, de mens als middel om te komen tot absolute rijkdom, invloed en macht.


Wat heeft de VN te maken met dit hier boven.

Vierdoelstellingen van de VN.
De bevordering van de internationale vrede en veiligheid.
De ontwikkeling van vriendschappelijke relaties tussen naties.
Samenwerken bij het oplossen van internationale problemen.
Het bevorderen van de naleving van de mensenrechten.

Vindt het artikel toch hier en daar larie en apekool.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 11 Aug 2007 12:47    Onderwerp: complottheorie Reageer met quote

Deze complottheorie kende ik nog niet. Jammer dat de argumentatie zo warrig is opgeschreven dat er weinig touw aan vast te knopen valt. Ook mis ik de onvermijdelijke verwijzing naar het streven naar wereldheerschappij door het internationale Jodendom...
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
tigerivanGeregistreerd op: 15-8-2007
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: 19 Aug 2007 9:32    Onderwerp: Reageer met quote

Complottheorieën zijn niet ernstig te nemen.Houden nooit stand tegen een objectieve historische analyse.Sommige mensen menen helaas van alles een complot te moeten maken. Crying or Very sad
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Pegoud
Moderator


Geregistreerd op: 28-3-2005
Berichten: 7617
Woonplaats: Brabant

BerichtGeplaatst: 23 Sep 2007 10:59    Onderwerp: Reageer met quote

Interessant stuk. Een complot op deze schaal gaat mij echter ook te ver. Ik denk meer dat de Eerste Wereldoorlog (en uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog) een op zeker moment vrijwel onvermijdelijk uitvloeisel is geweest van jarenlang bestaande tegenstellingen tussen landen, territoriale en etnische conflicten, wrok en revanchegevoelens, koloniale aspiraties, uiterst onstabiele politieke en economische verhoudingen, vrij veel jonge Europese naties met een grote drang om zich te profileren en ook simpelweg drang naar macht en als land serieus genomen te willen worden.

Al decennialang werden links en rechts (vaak geheime) verdragen gesloten door allerlei naties om in het geval van een (onvermijdelijke) oorlog sterker te staan met bondgenoten. En ook al jarenlang waren Duitsland en Engeland bezig met een vlootwedloop om de Britse hegemonie op zee (een doorn in het oog van de keizer) te bestendigen dan wel te beeindigen of op zijn minst terug te dringen.

Ik ben het er zonder meer mee eens dat de moorden in Serajewo slechts de lont in het kruidvat waren en dat op dat moment de oorlog nog makkelijk voorkomen had kunnen worden. Oostenrijk-Hongarije had Servie een buitengewoon eenzijdig en dwingend ultimatum van tien of elf punten voorgelegd, waar de Serven nota bene op één punt na geheel mee akkoord waren gegaan. Voor de Oostenrijkers was dit niet genoeg en het wankele Europese dominospel begon om te vallen. Oostenrijk verklaarde Servie de oorlog, gesteund door een verdrag met Duitsland, Servie had weer een verdrag met Slavische zusterstaat Rusland, Rusland weer met Frankrijk, Frankrijk met Engeland en Engeland wist nog ergens een bestoft en vergeeld kattenbelletje op te duikelen waarin in het geval van een niet-geprovoceerde Duitse aanval op Belgisch grondgebied de souvereiniteit van Belgie door Engeland gewaarborgd werd. Iedereen hield zich braaf aan de gemaakte afspraken (op Italie na in 1915) en iedereen was ervan overtuigd dat de perfide vijand binnen korte tijd eindelijk een lesje geleerd kon worden.

"Ein frischer, frohlicher Krieg" of "met kerst in Berlijn" stond er op de treinen te lezen die naar het front reden. Verschillende toevalligheden en miscalculaties die uiteindelijk rampzalig uitpakten, gezien het gruwelijke vier jaar durende gevolg, deden de rest. De snelle mobilisatie van Rusland die Duitsland net teveel kostbare troepen in het westen kostte, de ongelukkige manoeuvre van Von Kluck voor Parijs, het inunderen van de IJzervlakte, de wanhopige maar precies goed getimede tegenaanval aan de Marne en daarna de Duitse teruchtocht naar hoger gelegen en dus sterkere posities, de vlucht van de Goeben en de Breslau naar Turkije etcetera zorgden voor de monsterlijke patstelling die Europa en later de halve wereld vier jaar lang in haar greep zou houden. En toen was de sneeuwbal te groot geworden en te hard gaan rollen om nog te kunnen stoppen door de monarchen en regeringsleiders van dat moment, niet in de laatste plaats Wilhelm II, die al vrij vroeg in de oorlog door zijn legerleiding slechts naderhand van sommige ingrijpende beslissingen op de hoogte werd gesteld, zoals gasaanvallen en zelfs de onbeperkte duikbootoorlog.

Conclusie van mijn kant: dat er oorlog in Europa aan zat te komen was denk ik moeilijk, zo niet onmogelijk te vermijden, gezien alle jarenlange voorbereidende machinaties waar werkelijk elke Europese staat van enige betekenis zich in de voorafgaande jaren, zelfs decennia, mee bezig had gehouden. Dit gekoppeld aan het idee dat een mogelijke oorlog snel geklaard zou zijn en de door vrijwel niemand voorziene gruwelijke uitkomst, in de hand gewerkt door wederom onvoorziene gebeurtenissen op het slagveld, en vervolgens het onvermogen, de koppigheid en de misdadige achteloosheid waarmee mensenlevens werden opgeofferd ten behoeve van het hogere doel, namelijk nationale en zelfs persoonlijke trots en eergevoel, resulteerden in het resultaat dat we allemaal kennen en waar we op dit forum nog dagelijks door gefascineerd zijn.

Dat is mijn mening. Ik ben geen beroepshistoricus en heb de waarheid beslist niet in pacht, laat dat ook gezegd zijn.

Gr P
_________________
Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Stelling/discussie van de maand Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group