Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

coloniale troepen in het Belgische leger

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5807
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 0:14    Onderwerp: coloniale troepen in het Belgische leger Reageer met quoteRob wel uitzonderlijk deze foto
weet jij wat die zwarten hier in het belgisch leger deden ?
Zaten die hier aan het front ?
hadden be belgen coloniale troepen aan het westfront?
Hij heeft zelf zijn naamplaatje aan de pols .

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch


Laatst aangepast door Patrick Mestdag op 09 Jun 2010 15:14, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
love4historyGeregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 2302

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 13:30    Onderwerp: Reageer met quote

Eventjes gekopieerd van de site van Patrick:
http://users.pandora.be/ABL1914/Droeven.htm

Droeven J.
De eerste kleurling in het Belgische Leger

door Bram Libotte

Op 12 december 1912 neemt een zekere DROEVEN J. dienst in het Belgisch leger. Deze mulat was de zoon van een Belgische wapenmaker (vermoord in Congo in 1910) en een Congolese vrouw uit de omgeving van Ngandu. DROEVEN, die zo de eerste kleurling wordt in het Belgisch leger, komt terecht bij het 2e Regiment Grenadiers. Op 26 oktober 1913 wordt hij zelfs bevorderd tot korporaal nadat hij op een examen vijfde geëindigd was op zevenentwintig kandidaten.
Nochtans reageerde de militaire overheid aanvankelijk niet enthousiast op diens inlijving. Ook in de pers ontstond een hele controverse over het feit of een “neger” wel kon deel uitmaken van het Belgisch leger. Reeds voor hem zouden ook andere zwarten gesolliciteerd hebben naar een plaats in het leger, maar hun kandidatuur werd steeds geweigerd. Nochtans verwierf iedere Congolees door de annexatie van Congo in feite de Belgische nationaliteit. In de toenmalige koloniale geest was men er echter voor bevreesd dat een kleurling bevelen zou geven aan een blanke en zo het superieure beeld van de blanke zou aantasten. Dus kan men zich voorstellen hoe groot de controverse moet geweest zijn nadat in een krantenartikel bekend gemaakt werd dat het de ambitie was van DROEVEN om terug te keren naar Congo en er als officier te dienen in de Openbare Weermacht.
In juni 1915 verschijnt er dan een artikel waarin vermoed werd dat DROEVEN sneuvelde op het veld van eer daar hij vermist was. In werkelijkheid had hij zijn eenheid in Ramskapelle verlaten rond 22 oktober 1914, terwijl zijn eenheid zich begaf naar het front. Via Amiens kwam hij in Parijs terecht.
Op 21 juni 1918 wordt DROEVEN onder arrest geplaatst bij de Belgische rijkswachtbrigade van de Gare du Nord in Parijs. Reeds voordien werd hij opgemerkt door zijn weinig hoffelijk gedrag in de etablissementen aldaar. In Parijs verklaart hij dat hij gevlucht was voor de aanhoudende bombardementen.
Van de cel in Parijs gaat het via de Belgische basis te Calais naar De Panne, waar hij aan zijn verklaring toevoegt dat de voornaamste reden van zijn vlucht was dat blanke soldaten hem gezegd hadden dat hij als kleurling nooit bevelen zou kunnen uitdelen aan blanke soldaten. De Krijgsraad van de 6e Legerdivisie veroordeelt hem tot drie jaar incorporatie in een strafcompagnie wegens desertie in oorlogstijd en 28 dagen hechtenis in een militaire gevangenis wegens het achterhouden van militaire uitrustingsstukken. Hij wordt tevens gedegradeerd tot soldaat.
Op 14 februari 1919 gaat hij over naar het 9e Regiment Artillerie, waarna hij verscheidene keren met onbepaald verlof gaat en terug opgeroepen wordt.
Herhaalde aanvragen om amnestie op basis van de wet van 20 juli 1921 werden niet ingewilligd. Een aanvraag om frontstrepen werd eveneens geweigerd. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog huwt hij een Zwitserse en adopteert haar zoon. Bij deze vrouw krijgt hij nog een eigen zoon. Na haar dood, keert hij zonder kinderen terug naar Congo waar hij een plantage beheert. In Kongo huwt hij een tweede keer en krijgt er twee dochters. Op 12 december 1945 overlijdt de eerste kleurling in het Belgische leger.


Naast DROEVEN dienden er nog enkele tientallen Congolezen aan het IJzerfront. Een tiental daarvan sneuvelde, werd zwaar gewond of werd krijgsgevangen genomen. In augustus 1914 werd er zelfs een heus Congolees vrijwilligerskorps opgericht, bestaande uit voornamelijk oud-kolonialen, onder leiding van kolonel Chaltin. Vier Congolezen maakten er deel van uit. Aangezien dit vrijwilligerskorps slecht bewapend en slecht getraind was, leed ze zware verliezen bij de gevechten rond Namen. Het merendeel van de manschappen werd krijgsgevangen genomen. Plannen (in 1915 en 1916) om, zoals de andere geallieerde legers, koloniale troepen in te zetten aan het IJzerfront, bleven in de schuif liggen onder druk van koloniale belangengroepen.
Na de oorlog begon de zoektocht naar werk, wat voor kleurlingen vaak uiterst moeizaam verliep. Door de enen werden zij aanzien als een curiosum, nog vaker werden zij onthaald op beledigend tot zelfs vijandig gedrag. Er werd zelfs aangedrongen op hun terugkeer, maar zover kwam het niet. Een van de redenen was dat de koloniale overheid ze liever hier hield, zodat ze niet konden gaan verkondigen dat zij gezien hadden hoe ook blanken vier jaar in de modder moesten ploeteren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5807
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 14:15    Onderwerp: Reageer met quote

tof tof tof
bedankt weer iets bij geleerd

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
oorlogsgravenGeregistreerd op: 8-10-2006
Berichten: 145
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 14:28    Onderwerp: Reageer met quote

Op 2 jan 1918 vraagt het Belgisch HK aan de Divisiecommandanten hoeveel 'militaires de race noire' in hun divisies gediend hebben of dienen.

Samengevat :
-gediend : 19
-dienen (jan 1918) : 8
TOTAAL : 27

Rob
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5807
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 21:50    Onderwerp: Reageer met quote

kijk kijk louter toevallig
zit verkneukeld te lezen in Van de Oorlog hoor ik niets (Aurel Sercu)
en Marie Desaegher schrijft ons
Quote:
Er waren zwarte Kongolezen bij de Belgen ,
en hun ogen blonken van moed
.

dit moet gedurende de septembermaand
of begin octobermaand 14 zijn .
dus Marie heeft er een paar van die 27 zwarten gezien Smile .

blz 44

It all has a deeper sence Rolling Eyes

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
abnGeregistreerd op: 11-12-2005
Berichten: 710

BerichtGeplaatst: 30 Nov 2006 22:19    Onderwerp: Reageer met quote

love4history @ 30 Nov 2006 13:30 schreef:
Naast DROEVEN dienden er nog enkele tientallen Congolezen aan het IJzerfront. Een tiental daarvan sneuvelde, werd zwaar gewond of werd krijgsgevangen genomen.

Onwaarschijnlijk verhaal van korporaal Droeven. Doet me sterk denken aan de geschiedenis van de negers op de wereldtentoonstelling van Tervuren.
Zouden er nog graven bestaan van de gesneuvelde Kongolezen ?


Ein englisches kulturbild aus der "Daily Mail": kriegsverbrüderung einis britischen Matrossen mit einem belgischen kongoneger. Belgien hat wie Frankreich seine Armee durch Neger verstärkt (uit 'Des deutschen Volkes Kriegstgebuch - Die ersten fünf Kriegsmonate', Leipzig 1915)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bram1940Geregistreerd op: 6-12-2006
Berichten: 230
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2006 10:42    Onderwerp: Reageer met quote

Beste Rob,

Kan je me even laten weten welke bron je gebruikte ivm die vraag van het GHK over gekleurde soldaten in het Belgisch leger in WOI? Uit welke archieven komt dat?

Beste ABN311,

Er bestaan inderdaad nog oorlogsgraven van Kongolezen. In De Panne is er het graf van Baptiste, op het Schoonselhof in Antwerpen is er het graf van Bomjo en in Birtley, Elisabethville (UK) is er het graf van Mbondo.

In '14 was er het Kongolees Vrijwilligerskorps onder leiding van kolonel Chaltin. Hierin bevonden zich vier echte Kongolezen. Twee ervan werden krijgsgevangen gemaakt in de omgeving van Namen, de twee anderen konden ontkomen en het veldleger terug vervoegen. De anderen, die zich naar mijn mening allen in '14 in België bevonden, dienden bij de gewone eenheden zoals de karabiniers, de grenadiers, ...

In 1916 en 1917 werd geopperd om een contingent Kongolezen naar België te halen, maar door de grote tegenstand uit koloniale hoek (men was ervoor bevreesd dat de Kongolezen zouden zien dat de blanken ook in de modder moesten ploeteren etc.), kwam er van die plannen niets in huis.

De Kongolese militairen waren in België of Frankrijk verblijvenden boys, studenten of matrozen van de CMB.

Groeten,
Bram.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
abnGeregistreerd op: 11-12-2005
Berichten: 710

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2006 20:32    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de info, Bram.
Je heb de weg gevonden, blijkbaar Wink

bert.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
oorlogsgravenGeregistreerd op: 8-10-2006
Berichten: 145
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 06 Dec 2006 22:14    Onderwerp: Reageer met quote

Bram,

bijna niemand (zeker ik niet, want ik ontdek er gedurend aan nieuwe, echt onbekende informatie in) heeft een idee van de gigantische schat die het Moskou-archief bevat.

Rob
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
MerlijnGeregistreerd op: 18-2-2005
Berichten: 11531

BerichtGeplaatst: 07 Dec 2006 23:23    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb Dit topic even opgesplist om dat dit onderwerp wel een eigen topic waard is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
love4historyGeregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 2302

BerichtGeplaatst: 08 Dec 2006 10:24    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Rob,

Ik heb er inderdaad geen idee van wat het Moskou archief bevat maar ik heb er wel wilde dromen over... Smile Als ik het goed begrijp snuister je daar soms in rond? Kan je me er iets meer over vertellen? Wat vind je zoal? Wat wordt er daar mee gedaan in het KLM? Is er iemand met een of andere inventarisatie bezig? Ik heb zo het vermoeden dat het geheel een beetje een te grote hap is om te verwerken met het personeel/middelen die het KLM nu tot zijn beschikking heeft. Over hoeveel vrachtwagens materiaal ging het ook al weer, een 3-tal? Kunnen we als geïnteresseerde vrijwilligers met dit forum geen bijdrage leveren aan het ontsluiten van dit onschatbaar materiaal?
groetjes

(misschien is ook dit topic nog een afsplitsing in een aparte thread waard?)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
oorlogsgravenGeregistreerd op: 8-10-2006
Berichten: 145
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 08 Dec 2006 11:28    Onderwerp: Reageer met quote

Wilde dromen ??? Neen, dit is beter dan een date met Angelina Jolie ... Alhoewel ...
De meeste van de dozen zijn geïnventariseerd. Nog een 400-tal te gaan. De inventaris kan in de leeszaal van het archief geraadpleegd worden. De geïnventariseerde dozen ook, uiteraard.
Verwacht er niet teveel van : het is een vrij algemene inventarisatie, niet tot op documentniveau. Dit kan ook niet anders : de mensen van het archief van het KML roeien met de riemen die ze hebben en dat zijn maar korte stokjes. Persoonlijk vind ik dat ze al heel veel doen.
Algemeen : veel documenten van tijdens WO1 (ook niet-Belgisch), maar ook veel van tijdens het Interbellum (bijv over de Belgische bezettingstroepen). Ik zal eens tellen hoeveel dozen er in de rekken staan, maar het zijn er hééééééééél veel. (geen idee meer over hoeveel vrachtwagens het ging). Ik vrees dat er niet via vrijwilligers wordt gewerkt, maar ik kan het eens vragen (ze hebben een paar nare ervaringen gehad in het verleden).

vrgr
Rob
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
radyGeregistreerd op: 25-5-2007
Berichten: 333

BerichtGeplaatst: 24 Aug 2007 16:23    Onderwerp: Reageer met quote

Is er ondertussen van het russische-archieven-front nog nieuws ????

http://www.klm-mra.be/nederlands/collecties/topstukken/top2.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group